Reklama

Reklama

Romantická pohádka vypráví o princezně (P. Tenorová), která vyrůstala bez matky. Její otec (S. Rašilov), vlídný a spravedlivý král, dceru nadevše miluje, ale chce ji za každou cenu provdat. V den jejích dvacátých narozenin uspořádá na zámku velký ples. Na něm se o princeznu uchází řada princů, ale ten, pro kterého se princezna sama rozhodne, se jejímu otci z nepochopitelných důvodů nezamlouvá. A nikdo vlastně neví proč. Pak vyjde najevo, že za vším stojí dávná kletba vládkyně Říše čarodějnic a Sněžný drak. Princezna Laura se tak musí se svým vyvoleným princem Janem (P. Lněnička) vydat na nebezpečnou cestu a překonat řadu překážek, aby nakonec zjistili, že nad zlem může zvítězit jen skutečná a pravá láska. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (302)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bylo to lepší než Duch nad zlato, ale to ještě neznamená automaticky výhru. Potěšily mě některé nápady a také málo okoukaní herci, ale některé "detaily" měli domyslet a chybám se vyhnout. Např. Dracius vládne nadpřirozenými silami, všechno ví, ale princeznu musí "řešit analogově", tj. pronásledováním koňmo. Saša má svoji starou na plakátu, ale jeho holka ji nikdy neviděla. Postava vrchní čarodejnice vám evokuje kdysi populární pořad Nejslabší, máte padáka, stačí zavřít oči a poslouchat. Vtipy od Maxmiliána se spíš nevedly a konec made by Flash Barrandov taky není nijak originální (a jistě nebyl ani levnej). Není nad Mrakomorův šermířský souboj. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Můžeme se samozřejmě přít o to, jestli sněžný drak je opravdu drak, nebo je to technicky vzato wyrm (což je ale ledový "drak"...), ale to není tak důležité jako to, že se stal zázrak. Máme tu totiž před sebou první českou pohádku, ve které drak nevypadá z technického hlediska směšně (a to mám Dráčka Mráčka ze Za Humny Je Drak hodně rád;)). Ano, je to neuvěřitelné, ale čeští filmaři se konečně jednou dali dohromady s počítačovými grafiky a animátory toho kalibru, který dal světu třeba ARMu nebo Mafii. A aby toho nebylo málo, i co se děje a postav týká, máme tu celkem neotřelé elementy. Petra Tenorová si tak mohla střihnout o několik levelů zajímavější princeznu než v pekelných Kouzlech Králů, a Saša Rašilov kupodivu důstojného krále. A ty kostýmy, exteriéry a šermířské souboje... ach, srdce mé zaplesalo. Jenže věc má, jak praví klasik, z marxistického hlediska i druhou stránku, a tou je podivně nedomyšlená až z prstu vycucaná (a při pouhých devadesáti minutách stopáže by se dalo říci i zbytečně vykoštěná) hlavní, veškerým dějem hýbající, linka s čarodějkami. Z jejich "rasy" uvidíme jen Jitku Čvančarovou a Zuzanu Slavíkovou, a z jejich světa jen jedinou jeskyni (v níž se nachází jen dvě jmenované, jakýsi trůn, křišťálová koule, pár krápníků a jinak jen tma a kouř). Nejvíc to ale co do zkratkovitosti odskákal Martin Myšička. U toho si scénárista už od začátku nevěděl rady, tak to vše vymyslel jako flignu na diváka - a to tu nejzákeřnější, kdy se dějí věci, o nichž jste se předtím nedověděli ani v náznacích, a shodou okolností se tak začne dít v závěru, kdy už je potřeba to vše nějak rázně a patřičně bombasticky uzavřít, aby se dodrželo zadání délky filmu. Ale celkově je Sněžný Drak rozhodně jedna z těch povedenějších pohádek, a na rozdíl od jiných se v jeho případě nebudu bránit opětovnému zhlédnutí. 70 by asi bylo objektivnějších, ale za ty vypilované malé role a roličky (Liška, Matonoha, Tomicová, ...) dávám 80%. ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Škoda toho závěru, ten Myšička to měl tak pěkně vychytaný...hlavně to, jak na konci odmítne doprovodit princeznu k jejímu otci, to bylo až machiavellistické. Prostě si ji zasloužil víc než ten srábek. Hlavně měl možnost při závěrečném souboji propíchnout Lněničku a on ho kordem jen odstrčí. Stejně skočil z tý skály proto, že je sobec (on nemůže bez ní žít, takže zase jde jen o něj)...měl se rozplácnout na skále dole, to by byl závěr podle mého gusta. :-) ()

majkl44 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi nejednoznačnost postav, příběh a i ty efekty byly v rámci našich poměrů povedené. Jen s tou kletbou to chvílemi trochu drhlo, ale kniha osudu ji celkem dobře vyjasnila. Nemohu dát 4 ale jen 3+ i protože někteří princové byli oproti princezně docela staří. Mohli dostat šanci mladší herci.. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Tak z vánočních pohádek roku 2013 rozhodně ta lepší. Sice i zde jsem našel zásadní chyby, které jsou patrné hlavně v hudbě a akčních scénách. Naopak ale zde již se postavy nechovali tak tupě jako v Duchu nad zlato. Tady byl znát určitě o něco lepší scénář, i když trochu na úkor kvalitnějších hereckých výkonů. Ty mi zde chyběli. Ovšem jako celek mě to opravdu potěšilo. Rozhodně upoutalo i mě jako staršího diváka. Chyby má, ale já jsem celkem spokojen. 70% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Na mapě rádce Maxmiliána (Jiří Hájek) je nápis: „Regni Nostri Aurea,“ což v doslovném překladu znamená: „Zlato našeho království.“ (Nick321)
  • Píseň k závěrečným titulkům nazpíval Jiří Řehulka. (melica)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Juniorfest 2013 se blíží

Juniorfest 2013 se blíží

28.10.2013

Termín VI. ročníku mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež JUNIORFEST 2013 se neúprosně blíží. Horšovský Týn, Plzeň a Dobřany se stanou od 9. do 13. listopadu 2013 dějištěm tohoto stále… (více)

Reklama

Reklama