Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Tuto variantu som zhliadla az teraz, hodne opozdene, ked som si dala minimaraton Znamosti (Cruel a na to Dangerous). Volajte ma ignorantom, teenverzia sa mi pacila viac. Ano, kostymi su skvele, o hercoch snad ani pisat nemusim ( i ked si neodpustim podotknut ze az v tomto filme som pochopila preco su Uma a Keanu vseobecne povazovani za krasnych). Bavilo ma vnimat spolocne repliky a pozorovat, ako je dejovo novodoba verzia prisposobena aktualnosti. V kazdom pripade, vadil mi Malkovich. Ze je diabolsky, nie je pochyb, ale diabolsky zvodny? Nemyslim. Mozno aj preto som v tejto verzii ani nejak nepochopila, cim ze si to k sebe Pfeiffer priputal... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace vychází ze srovnání zdaleka jako nejlepší, zcela smysluplná, soudržná a originálně vypointovaná, ač snímek z roku 1959 je také výborný. Jediná však dokázala podchytit, že opravdovou lásku v sobě chová a v někom dostatečně pevném a vnímavém ji vytrvale a zkušeně hledá právě a jedině postava markýzy de Merteuil. A že Valmont, ač mu pravá láska spadne do klína, ji nedokáže ocenit a slepě a zbaběle či ješitně, což je totéž, ji odvrhne, což je pravý důvod, proč jím markýza pohrdne a proč osud všech dotčených končí tragicky. Vadimův film z r. 1959 tohle nerozpoznal, a tak je markýza de Merteuil, tam v roli Valmontovy manželky, vypodobněna jako zlá a zákeřná (poněkud nesmyslně a rozporuplně). Škoda, jinak by to byla chytrá adaptace, neotřelejší přenesením do jiné doby, v níž brilantně funguje, a poskytovala by příjemně důstojné srovnání s tímto počinem. Takto zůstává Frearsův počin nedostižný svým vhledem do podstaty a smyslu díla a psychologie silných postav, a konečně i kvalitou filmového převedení. Jedině Forman to s načančaným, lacině zjednodšeným, smysl díla opomíjejícím, až téměř stupidním a kýčovitým Valmontem prohrál na celé čáře - více píši na téma Valmont vs. Nebezpečné známosti v komentáři přímo u filmu Valmont. *~ ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Souboj s Formanem pro mě osobně vyznívá jednoznačně v jeho prospěch. Frears věrně "odvyprávěl" předlohu, zatímco Forman z ní vyzobal sice trochu jiný příběh, ale přitom příběh ve výsledku daleko pádnější a účinější. Forman také daleko lépe využil vizuální opulentnost rokoka a vytvořil velmi barvitý a přitom nesmírně dynamický obraz. Třetí bod pro Formana je daleko lepší obsazení role markýzy de Merteuil. Obsazení Glenn Close byl podle mého omyl, jakkoli je jinak film obsazen velmi vhodně. Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: gudaulin, Tosim, Matty ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Intriky a vášně na šlechtických sídlech. Více sexuálnější, více propracovaný, se silnějším zakončením, ale bohužel také o poznání nudnější film než Formanův Valmont. Mladičká Uma Thurman je sladká, Malkovich, Pfeifferová i "Cruella" Closeová zase skvěle hrající. A "Neo" Reeves zatím hraje druhé housle. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FbB2oBlP2uI ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ľutujem, ale toto je vysoko dialógová nuda oblečená v historických kostýmoch, ktorá ma štekliť erotikou. A vlastne nielen šteliť, celé je to vlastne len o tom, kto sa s kým vyspí a tým naserie toho druhého. Téma teda ničím prínosná, ale keď sa už púšťam do projektu so sexualitou, nominoval by som tam aspoň pohľadných hercov. Väčšina z nich bola jak po záruke. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

  • Román Choderlose de Laclose „Nebezpečné známosti“, podle kterého byl film natočen, byl v době vydání tak skandální, že ho Marie Antoinetta musela mít ve své knihovně zakrytý, aby nikdo nepoznal jméno autora nebo název. (Vlado666)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama