Reklama

Reklama

Thelonious Monk

(TV film)
  • Německo Thelonious Monk: American Composer
Německo, 1991, 58 min

Obsahy(1)

Kdokoliv Monka třebas jen jednou slyšel, už na něho těžko zapomene. Na klavír hrál rovnými prsty, ale rafinovaně, jako na bicí nástroje. Občas nečekaně stisknul klávesy vedle sebe, aby zatahal svoje posluchače za jejich hudebně většinou zanedbané uši. Prostě "vařil" na piano a tvářil se, jako by nechumelilo. A najednou (zase jako by) skočil na klaviaturu neviditelný kocour a prošel se uprostřed 'písničky' po klávesách! Americký klavírista a skladatel Thelonious Monk byl ročník 1917 a zemřel v roce 1982. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hudba předválečná, ale jinak pěkný příběh. Je vidět jak je dnes důležitá psychoterapie. Monk byl citlivý člověk. Hodně špatných věcí, které se mu staly dusil v sobě až ho to semlelo. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument o geniálním podivínovi oslovuje pamětníky tehdejšího jazzového dění a sahá do unikátních archivů ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No jo, přiznávám už po víbůhkolikáté, že mám vůči těmhle starým dobrým černým jazzykářům igivalentní vztah! Asi proto, že stejně to všechno je "...blues, komunikace jazykem hudby..."! Baže. . . . Nepodbízivě vypovídající filmek, vzpomínky starců, mudrování mladých, muzícírní ukázky a adorování mistra - ovšem v tom nejlepším smyslu slova... Hudba skvělá, byť si ji asi nikdy nepustím odpoledne ke čtení novin ale spíš večer s dobrým pitím a kuřivem k totální relaxaci. Film pak obecně smysluplný, výpovědní hodnotou nosný, d.m.s.n. hodně dobrý. . . . Takhle kdyby vypadaly >populárně dokumentární< filmy o všelikých (pro mnohé třebaže okrajových) tématech hudby či vůbec kultury jako takové, asi by i ta kulturnost vypadala jinak... Jojo, je to řehole. . . . Tak nakonec - po rozvaze navzdory možným subjektivním výhradám - stejně zaokrouhleno za pět... - - - - - (Poprvé viděno 23.11.2011 na odpoledním >mnišském prostoru< /ano, v primetime vládnou i té naší >veřejnosrádní< všelijací >mrtví pokondři< a jiný pseudokulturní ksindl/, hodnocení a komentář zde jako první - 23.11.2011) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama