Reklama

Reklama

Obsahy(1)

František Vedral byl vekslákem, podvodníkem i mafiánem a nakonec se stal i vrahem, kterého se bálo mnoho lidí. Původně začínal jako malý podvodníček a vekslák ve skupině, kterou vedl za socialismu JUDr. Tipl se svým synem. Skupina prodávala na Západ výměnou za elektroniku kradené umělecké předměty. Když byli chyceni, právě Vedral se dostal z celé záležitosti na podmínku a převzal šéfovy obchody. Po revoluci začal Vedral uplácet politiky a na všechny sháněl kompromitující materiály. S podivným privatizačním fondem se zúčastnili s Tiplem kupónové privatizace. Krytí jim poskytoval jejich kamarád Strnad, který v té době pracoval pro tajnou službu. Jako první začal ohrožovat Vedralovu skupinu novinář Smetana. Ve chvíli, kdy zjistil, že ho nemůže uplatit, zaplatil si jeho vraždu. To už na Vedralově kauze začal pracovat policista Cajthaml, který získal dostatek důkazů na zatčení. Od Strnada se Vedral dozvídá, že jeho kauzu přebírá neúplatná státní zástupkyně, tu také nechá zavraždit. Zdá se, že Vedrala s Tiplem nic nezastaví. Cajthaml odchází od policie a své vyšetřování vede na vlastní pěst. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (708)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Za mě super. Krásná hudba, skvělý Vetchý i Vaculík. Právem si myslím, že Vaculík byl/je jeden z nejkrásnějších českých chlapů a pokud si to některé nemyslí, snad aspoň uznají že umí hrát. Snad poprvé chci soundtrack z českého filmu a tak trochu si i říkám, jestli si nepočíst nějaké ty zajímavé knihy. I když kde je pravda a co je zmanipulované? Snad se aspon dožiju chvíle, kdy archiv vyjde ven a v televizi bude 24hod nonstop záběr policejních zásahů. Včetně zásahů na samotné policii. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Nejhorší je smrt z vyděšení." Tohle je typ českého filmu, který mě zajímá a ve výsledku neuráží. Sice to nemá syrovost, progresivní vizuál a na svou dobu pozoruhodný soundtrack jako takové Bony a klid (byť tu úsměvná snaha o moderní vizuál je) a ještě mnohem dál to má do Nelítostného souboje, který mi tak nějak přišel na mysl, když se Cajthaml s Vedralem bavili v divadle, ale řemeslně to funguje a přidanou hodnotou je, že to odráží skutečné události. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem si kousíček knížky přečetl a chystám se ji dočíst hned, jak bude trošku více času. Snímek je poměrně zkratkovitý, ale na české poměry neskutečně dobře zmáknutý. Dlouho u nás nebylo natočeno něco, co rozhodně dovede oslovit i zaujmout. Petr Nikolaev je výborný režisér. Mockrát mě o tom přesvědčil. Celkově je film výborně obsazený a excelentně zahraný. Dokonce nechybí ani ozdoba Vica Kerekes, která umí být docela číča, když chce. Film nám dovoluje opravdu lehoulince nakouknout do mafiánského podsvětí. Zachycuje, co všichni dobře víme nebo alespoň tušíme, a přesto dokonale ignorujeme, protože se nás to zdánlivě netýká. Samozřejmě lze předpokládat, že se na povrch dostalo jen to, co se dostat mělo. Kmotra Mrázka bych rozhodně neviděl špičkou ledovce, ale spíše drobným podvodníčkem, který měl dlouho štěstí. Filmu to ovšem na kvalitách neubírá. Mně se snímek více než líbil. Působí na mě spíše inspirativním dojmem, než že by nějak vehementně hrozil ukazováčkem. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Že si tvůrci upravili pravdu pro umělecké záměry, to bych jim odpustil, ale že příběh nemá místy hlavu ani patu, to je věc druhá. Šílený střih, scény na sebe občas vůbec nenavazují a motivace či jednání postav místy nemá logiku. Další mínus naprosto nezvládnutá scénografie a kostýmy. Nic nevypadá na rok 1988 a už vůbec ne na roky 1995 nebo 97. Neodpovídající oblečení, lokace i auta. Odfláknuté šíleně. Potěší vidět praktiky mafiánů po revoluci a Vaculík je tady úplně boží a Vica ukáže kozy. Vetchý naprosto komediální a zoufalý výkon. Ten herec od roku 97 otočil z úžasného a svěžího talentu na dementního a arogantního kreténa s lachtaním výrazem. X let co role, to výkon na presdržku. 60%. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tradične vystavaný lokálny krimi príbeh o vekslákovi, ktorý zneužil ochromenú demokraciu 90. rokov. Rozpínanie moci Vedrala je však vysvetlené príliš zjednodušene a zdá sa, že na neho skutočne nikto nemal. To, že prepojenie mafiána na štátny aparát filmári odôvodnili prakticky iba kamarátstvom s policajtom/agentom tajnej služby a archívom plným intímnych dokumentov, je až tragicky banálne. O to viac na smiech pôsobí finále, v ktorom všemocného bosa na kolená položí lacná scenáristická barlička (dve obyčajné vety v denníku policajta). Nudiť som sa nenudil, ale príbeh je mimoriadny prostý, a tak nemôžem ísť vyššie než na tri hviezdy. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (32)

  • Poslední záběr svou kompozicí i komentářem nápadně připomíná závěrečnou scénu z počítačové hry „Mafia: The City of Lost Heaven“ z roku 2002. (ČSFD)
  • Ještě před koncem natáčení v červnu 2013 poslal advokát Ivana Langera tvůrcům filmu dopis, aby se zdrželi jakéhokoliv užívání Langerova „jména a příjmení či identity“. Podle producenta ve filmu však Langer vůbec nevystupuje, kauza podnikatele Sekyry tam oproti předloze chyběla. (Cucina_Rc)
  • Hlavní postavu Františka Mrázka měl původně ztvárnit herec Marko Igonda. Ten v kriminálním seriálu Expozitura (od r. 2008) z produkce TV Nova hrál osobního strážce postavy jménem Mráz (David Prachař), která byla inspirována podnikatelem Františkem Mrázkem. Nakonec byla postava přeobsazena Ondřejem Vetchým. (navabaca)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama