Reklama

Reklama

Jaro 1958, Francie. 21 letá Rose Pamphyleová (Déborah François) žije se svým ovdovělým otcem, bručounem, který provozuje vesnický obchůdek. Rose je zasnoubená se synem místního automechanika a zdá se, že jejím údělem bude poklidný život hospodyňky. Ale po takovém životě ona netouží. Odjede do Lisieux v Normandii, kde podstoupí přijímací pohovor na místo sekretářky pojišťovací společnosti, které šéfuje velmi charismatický Louis Echard (Romain Duris). Pohovor dopadne katastrofálně, ale Rose aspoň předvede, že umí neuvěřitelně rychle psát na psacím stroji. Mladé ženě se tak nevědomky podaří v Louisovi probudit sklony ke sportovnímu fanouškovství. Rose se pod jeho vedením zúčastní své první soutěže v psaní na stroji. Cesta k opravdovým trofejím je však složitá. Láska ke sportu a k ženě si někdy mohou překážet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (119)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Abych mohl po letech přidat hvězdičku brutálně přeromantizované francouzské komedii, v níž se milostné vyznání vrací ozvěnou v několika světových jazycích, musí se pro to najít setsakra dobré důvody. No, a já jsem je našel. Pravda, místy to bylo sladké tak, až jsem podvědomě skřípal zuby, ale nešť. Francouze jako národ nemám příliš v lásce, přesto mi nedělá problém, přiznat jejich filmovým tvůrcům za tento snímek kladné body. To že byl příběh jednoduchý a předvídatelný, nehrálo roli, šlo přece o romantickou komedii. Mě ale zaujala zde použitá forma humoru, která mi fakt seděla, Rosein trénink, s nímž se dá srovnat jen Rockyho individuální příprava na zápas s Ivanem Dragem, i samotné sportovní výkony, které mě donutily hledat na všech dostupných sportovních kanálech nejbližší mistrovství světa v této strhující disciplíně. Nebudu nic předstírat a přiznám, že jsem měl, za rachotu klávesnic a pachu doutnajícího papíru, nervy napjaté jako šle prostorově velmi náročného člověka. Nebyla to tedy jen unylá romanťárna, byl to zároveň strhující sportovní napínavec, u něhož jsem se výborně bavil. A nesmím zapomenout na parádní autopark. / Poučení: Teprve když dosáhneš významného životního úspěchu, zjistíš, jak mnoho máš přátel. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Kurnik Chopin. Po zhlédnutí několika scén v gifech jsem čekal vizuální bombu - dostal jsem mdlý romantický příběh s několika barevnými vsuvkami a hromadou špatně napsaných postav. U scénáristy mám vážné podezření na nějakou bipolární poruchu (která se přenesla na emocionálně nevyrovnanou postavu Louise) - dramatický oblouk tak v důsledku připomíná dramatickou vlnovku. Rose je rozkošná, dobovou atmosféru se taky podařilo navodit vcelku úspěšně, ale jako celek to prostě nefunguje. Je regrette že jsem s tím ztrácel čas... ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Banální dobová komedie s pohodovou atmosférou, lehkým nádechem noiru, a šestihvězdičkovou Déborah François. V Le Premier jour du reste de ta vie zahrála nevycválanou puberťačku, a tady s přehledem zvládla roli ošklivého káčátka, i krásné labutě. Roste z ní velká herečka, jež s levou zadní zastínila hvězdnou Bérénice Bejo, a to nejenom díky neschopnosti scénáristy ji využít. A i když se Romain Duris za svůj výkon rozhodně stydět nemusel, tak je to ona díky to mezi nimi tak jiskřilo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Láska všetkými desiatimi rýchlymi prstami je klasický športový film so všetkými svojimi klišé. Lenže jedná sa o šport veľmi netradičný, dokonca až tak, že to šport nie je, ale napínavé súťaže sa v ňom odohrávať môžu. No a ďalším ospravedlnením naivity príbehu je jeho príjemná retro atmosféra, ktorá ma dostala od prvých minút. Menší problém je v tom, že ak by bol film natočený v 50tych rokoch, svoje kúzlo by mal automaticky a bolo by autentické. Každopádne obdiv za skvelý nápad a za príjemné obsadenie. Takže v skratke je to príjemný, pohodový filmík najlepšie na rande vo dvojici. Buď do kina, alebo v televízii pri rozohriatom krbe. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Jste-li ochotni rezignovat na vše francouzské a máte-li rádi americkou produkci poloviny minulého století, tento retro snímek simuluje Hollywood velmi pěkně. Kdyby si do zahrádky postavili sádrového trpaslíka Američané měl by červený klobouček, modrou košilku a zelené kalhoty. Když to udělají Francouzi ponechají sádru bez nátěru. Nebo jako v tomto případě vyrobí trpaslíka z bílého mramoru. Kýč ale zůstane kýčem i bez pouťových barviček. A tak ti co mají rádi americkou romantiku mohou najednou objevit jak krásné filmy vlastně ti frantíci točej. A já budu doufat, že tento test nevkusu a nudy byl pro Francii pouze úlet, aby si mohli říct umíme to i po americku a takového F. Gumpa bysme zmákli taky. Ale zkoušet dál to snad už nebudou. (A nebo jsou staré dobré časy už definitivně pryč?) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Auto, na ktorom vo filme jazdí Louis Èchard (Romain Duris), je Panhard Dyna 55. (Laslo)
  • Během světového finále v New Yorku můžeme nakrátko zahlédnout i soutěžní text psaný v češtině. Stejně tak se na otáčející Zeměkouli nad podiem nachází i česká vlajka. (Milan25)
  • Déborah François nedokázala psát rychle jako české mistryně v rychlopsaní, a proto byly některé záběry na její ruce  nahrazeny záběry na rychlejší písařku. (Mertax)

Související novinky

Dny francouzského filmu

Dny francouzského filmu

10.02.2013

Ve dnech 14. až 20. 2. v kině Lucerna a 21. až 24. 2. v kině Atlas proběhne přehlídka Dny francouzského filmu. V Lucerně ji odstartuje jeden z nejskloňovanějších snímků posledních dnů, film Michaela… (více)

Reklama

Reklama