Reklama

Reklama

30 minut po půlnoci

  • USA Zero Dark Thirty (více)
Trailer 1

Děj snímku vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina (1957 – 2011). Ten se stal po teroristických útocích z 11. září 2001 jedním z nejhledanějších lidí na světě a navzdory vypsané odměně nebylo známé místo jeho pobytu a předpokládalo se, že by se mohl skrývat v afghánských či pákistánských horách. Celých deset let po jeho stopě pátral elitní tým vojenských a speciálních agentů, kteří pracovali v utajení po celém světě. Hlavní protagonistku napínavého snímku představuje agentka CIA Maya (Jessica Chastainová), která krok za krokem rozplétá komplikovanou síť teroristických buněk a během brutálních výslechů narazí na jméno Abu Ahmed, které zmínili agentům CIA vězni při výsleších v tajných věznicích. Abu Ahmed by se mohl stát klíčem k celému vyšetřování a dovést agentku k samotnému vůdci islamistické teroristické organizace. Situaci však komplikují další teroristické útoky, vzrůstající nebezpečí v Pákistánu a stále větší nedůvěra politiků. Maya je však odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce a nejnebezpečnějšího muže světa dostat za každou cenu. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (879)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohled jednoho z workoholických koleček zámořské byrokratické mašinérie na (vy)hledání „symbolu všeho zla“ aneb procedurální drama v nejčistší možné podobě. Jak moc je to zajímavé i podrobné, tak moc je to chladné, nedivácké a vyžadující více než zběžnou znalost událostí. První kancelářská hodina výrazně lepší té druhé, která byla z logických důvodů od základů překopána oproti původnímu konceptu. Žádná propaganda se nekoná a Spojenci z toho nevyjdou o nic lépe než "ti zlí", ale přesto to chtělo (mnohem) větší časový odstup. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kathryn Bigelow natočila své filmové ,,WikiLeaks" a jak už to v takovýchto případech bývá, (filmová) realita je hodně bolestivá. Renovovaná režisérka už ale ve svém posledním filmu Smrt čeká všude ukázala, že její novou filmovou specializací je nejen fenomén války, konkrétně pak speciálně té, v níž se angažují americké vojenské síly, ale i právě pokus o reálné postižení skutečnosti. Subjektivně vnímám její předešlý Oskary ověnčený film jako jeden z filmů nejautentičtěji reflektujících realitu války, co jsem kdy viděl (podobně se v tomhle smyslu v Reflexu zmiňoval třeba i český veterán z Afghánistánu), stejně tak se Kathryn podařilo v 30 minut po půlnoci divákovi nastínit rastr západní ,,reálné politiky", tedy odosobněné vize technokratické přístupu ke správě věcí veřejných. Tihle lidé dopadají v konečném vnitřním bilancování nakonec mnohem hůře, než elitní vojáci - ti i přes různé posttraumatické stresové stavy obvykle bojují za něco (vlast, ideje, ideologie...) a mohou prožít pocit vítězství a tedy i prožitek nějakého smyslu svého konání, kdežto technokratičtí agenti/ky CIA mají v sobě od začátku jen pocit prázdnoty a osamění. Bez citů, bez katarze, jsou čímsi na úrovni stroje. Zajímavý je nový prvek v koncepci režisérky, oproti předešlému snímku Smrt čeká všude je v ryze mužském světě silně akcentovaný ženský prvek - postava silné ženy, agentky CIA, patrně záměrně obsazená navenek křehce vypadající herečkou Jessicou Chastain. Co zbylo ze západního světa před 11. zářím? Lidský život má menší cenu než informace, tajné služby a armáda stojí nad zákony, a to nejen nad zákony země, v níž právě operují, ale i nad zákony mateřských zemí, které se deklarují coby pilíře demokratického zřízení, v němž je dodržování lidských práv základní podmínkou fungování systému... ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Moderná špionážna dráma, ktorá bezchybne budí dojem "takto to dnes v skutočnosti chodí, takto pracuje CIA". Nezdalo sa mi to ani studené, ani neosobné, a už vôbec nie nudné. Od prvej po poslednú minútu nesmierne zaujímavé, navyše zhruba od polovice podprahovo pulzujúce a napínavé (Desplatova hudba veľmi pomáha) a vo finále dokonca strhujúce. Niežeby som to chcel absolvovať znovu, ale zdalo sa mi to naozaj precízne vystavané, premyslene natočené a herecky bez kazu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim si, ze ak by Kathryn zostrihala par scen, alebo sa trosku rychlejsie pohla k dolapeniu Bin Ladina, bolo by to este zaujimavejsie, preto som dal o jednu hviezdicku menej. Ja osobne som nic viac, ani menej neocakaval, bolo to presne take, ako som to ocakaval, najprv len uvodna zvukova spomienka na 11.09. a potom neustaly hon na Bin Ladina cez mnozstvo podozrivych teroristov a ich muceni. Ani sa tym agentom necudujem, ze po niekolkych rokoch uz prestali verit tomu, ze Bin Ladina vobec niekedy najdu, avsak ak je v CIA niekto ako Maya, ktora mala neuveritelnu trpezlivost zbytok zivota niekoho prenasledovat, tak to nakoniec aj bolo mozne. Z mojho pohladu bola posledna polhodina velmi napinava, aj napriek tomu, ze som vedel, ako to dopadne. Kathryn Bigelow ma uz prekvapila v akcnej drame SMRT CAKA VSADE (2008), takze som vedel, co ma bude cakat aj v tomto filme, len keby ta minutaz bola kratsia. __________ Jessica Chastain - (Maya) +++ Jason Clarke - (Dan) +++ Reda Kateb - (Ammar) +++ Kyle Chandler - (Joseph Bradley) +++ James Gandolfini - (Riaditel C.I.A.) +++ Jennifer Ehle - (Jessica) +++ Harold Perrineau - (Jack) +++ Jeremy Strong - (Thomas) +++ Produkcia: Kathryn Bigelow +++ (Videl v nemeckom kine 18.02.2013) +++ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nemá to ty koule co SMRT ČEKÁ VŠUDE, ale je to mnohem zajímavější. Pilná včelka Maya hned po opuštění hnízda (vysoké školy) dostala za úkol najít vousatého zloducha co shodil dvě věže světového obchodního centra. Maya ho hledala, všem nadávala, že jí nedávají dostatek prostředků, našla ho, poslala tým co ho zrušili. Ukápla slza. Konec. Doufám, že jsem vám tím, že SPOILER zabili Bin Ládina neskazil konec. :) Jessica Chastain slušně odtáhla celý film i s jednorozměrnou postavou, která žije jen prací a pokračuje tak ve své zdárně se odvíjející kariéře. Co se týče ostatních z hereckého ansáblu, tak jedničkou snímku je boží Jason Clarke, který si diváka získá už úvodním výslechem. Mark Strong znovu válí, jeho nástup je jednou z nejpamětihodnějších scén filmu. Kathryn Bigelow zvládla všechno co měla, ale jako celek je to moc dlouhé a taky se dlouho šlape kolem horké kaše. Vím, že to tak bylo i ve skutečnosti, ale příběhu to škodí. Jinak solidní práce, nic víc. Je super, že jsi silnej a já to respektuju, vážně, ale na konci se všichni zlomí. Je to biologie. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (45)

  • Oproti filmu Code Name: Geronimo (2012), který se věnuje stejnému tématu a byl v televizi vysílán 4. listopadu 2012, tedy dva dny před americkými presidentskými volbami, byl tento vysílán až po nich. (JoranProvenzano)

Související novinky

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

01.07.2015

Ansámblové drama Triple Frontier už je ve vývoji přes pět let. Dlouho to vypadalo, že se ho ujme oscarová Kathryn Bigelow (Smrt čeká všude), ta ale dala přednost 30 minutám po půlnoci. Projekt tak… (více)

Uncharted má oscarového scenáristu

Uncharted má oscarového scenáristu

17.11.2014

Sepsat celovečerní adaptaci videohry Uncharted není legrace. Na tomhle úkolu si vylámalo zuby už několik lidí, a to včetně Davida O. Russella (Terapie láskou), Thomase Deana Donnellyho a Joshuy… (více)

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

26.04.2014

Nejblonďatější sexbomba z padesátých let má momentálně víc pozornosti než řada jejích současných kolegyň. V Mém týdnu s Marilyn dostala tvář Michelle Williams (Prokletý ostrov, Blue Valentine),… (více)

Reklama

Reklama