Reklama

Reklama

Marble Hornets

(seriál)
všechny plakáty
USA, 2009, 521 min (Special Edition: 217 min)

Scénář:

Kirill Baru

Obsahy(1)

V roku 2006 sa študent vysokej školy Alex Kralie rozhodol natočiť amatérsky film Marble Hornets. Behom troch mesiacov natáčania sa medzi členmi štábu výrazne zvýšila hodnota stresu a nervozity. Alex sa takmer na konci natáčania rozhodol celý projekt definitívne ukončiť z dôvodu "podmienok nevhodných na prácu". Jeho vysokoškolský kamarát sa rozhodol zabrániť mu v spálení pások, čo sa mu podarilo po dlhom presviedčaní a pod podmienkou, že ich už nikdy nespomenie. Alex priateľovi pásku odovzdal a on ich tri roky u seba doma uchovával, bez toho, aby si ich pozrel. Počas tejto doby s Alexom úplne stratil kontakt. Video seriál zo serveru Youtube zachytáva znepokojivý obsah pások zachytených Alexom. Jedná sa teda o tzv. "fake found footage" záznamy fenoménu známeho ako Slenderman. (Hamaradža)

(více)

Recenze (6)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Nasral ma tento film / seriál. Pozrel som si síce kompletnú, filmovú verziu (myslím, že nemá zmysel sa po jednom preklikávať youtube videami), ale takýto stereotyp som naozaj nečakal, už len vzhľadom k tomu, že ide o jeden z hlavných pilierov rozširujúcich internetový fenomén "Slender Man". Ten sa tu samozrejme objavuje a je hlavným a zrejme aj jediným dôvodom, prečo to pozerať. Jeho prítomnosť sa však viaže k audiovizuálnym ruchom, takže nejaké to prekvapenie či ľakačka nehrozí, navyše sú mnohé jeho výstupy nahraté úplne bez zvuku, či roztrasené ako parkinson na kolotoči. Ale zase uznávam, že v niektorých týchto momentoch to trochu naberá creepy atmosféru, čo je jediný dôvod prečo nehodnotím ešte nižšie. Ináč je to totiž (napriek snahe o Blair Witch / Noroi štýl) iba brutálne amatérska, takmer bezdejová, nudná a monotónna somarina s technickým spracovaním na úrovni doby kamennej. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, celý jsem to neviděl, hodnotím jenom těch pár dílů, co jsem viděl. A asi bych ani nedokoukal. Je to zajímavé, to ano... Ale ve skutečnosti tam nic není pořádně vidět. To, že začne blbnout kamera, když se to objeví, to celé kazí. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tento projekt hodnotím pěti hvězdičkami z několika důvodů. Především se jedná o unikátní a ničemu nepodobné dílo mladých nadšenců, kteří formou videí tvoří příběh mimo filmová studia a jako médium používají YouTube - a já mám k těmhle amatérským "indie" věcem docela vztah, zvlášť pokud se vyznačují dobrým nápadem a velkou snahou. Myslete si co chcete, ale já zkrátka těmhle amatéřinám strašně nadržuju. Tím dalším důvodem je podíl na rozšíření internetového fenoménu jménem Slenderman. Marble Hornets byli prvními, kdo tuto urban-legendu vytáhl z diskuzních fór a přetvořil ji do propracované a rozhodně děsivé formy. Následovala doslova smršť podobných YouTube projektů, z nichž některé jsou taktéž velmi obstojné (například TribeTwelve). A i ty horší z nich přinejmenším posloužily jako dobrá zábava pro ty, kdo je vytvářeli. Po formální stránce se samozřejmě nejedná o žádnou vrcholnou filmařinu a některé díly jsou vysloveně vata, ale příběh není zmatený, na rozdíl od spousty jiných podobných projektů, lekačky fungují, atmosféra je občas VELICE nepříjemná (v tom pozitivním slova smyslu) a herci sice nejsou na Oscara, ale také nikoliv bez talentu. K dnešnímu dni série stále pokračuje a já se i nadále těším na nové díly. Zbývá jen doufat, že autory nepřeroste jejich ego a že nebudou příběh zbytečně natahovat do nekonečna. Protože i takhle dobré téma se jednoho dne vyčerpá. Rozhodně se ale nemohu dočkat finále. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý fake found footage seriál, ktorý svoju filmovú vykrádačku z roku 2018 predčil úplne vo všetkom. A presne takto sa zrodila a v tom istom momente aj umrela legenda... ()

Reklama

Reklama