Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Toníček Novotný jako výpomocná síla s nárokem na penzi, jehož srdce v podzemí kvete jen pro Adinu Mandlovou, sedí s Vlastou Burianem v archivu na noční, kdyby náhodou pana ředitele Šlégla zase někdy napadlo hledat, kolikátýho bylo loni touhle dobou. A co všechno se stane, když se do toho vloží pan prezidiální Pištěk (který je mimochodem fajn chlap, ale karty hraje jako ponocnej) a jeho paní Růženka Šlemrová (která závěrem slibuje, že už nikdy nebude nikoho protežovat). Výborný hlášky, těch by se samozřejmě dala sestavit celá A4 ( za všechny alespoň jedna: vždyť máte voči rozžhavený, že by s tím moh´piglovat límečky) a Adinina modní přehlídka pro celý Pozemkový úřad taky nemá chybu, možná mohly být kratší ty pěvecký vložky, ale podle se jedná o jeden z nejlepších filmů, které tady ve válečné a předválečné době byly natočeny. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tolik kariérních zmínek a postupů snad v jiném českém filmu nenaleznete:-) Čert aby se vyznal ve všech těch panech prezidiálních, generálních ředitelů, tajemníků a revidentů:-) Ale i tak po skoro sedmdesáti letech se vůbec nic nezměnilo:-) Ale zpět k filmu: Dodnes patří tento film k mým nejoblíbenějším Buriankovám, ostatně v různých anketách se objevuje vůbec jako nejlepší Burian společně třeba s Ducháčkem nebo U pokladny stál. Vlasta Burian komik velkého formátu v hlavní roli, dostatečně více než jen výtečný scénář a prazáklad všeho i samotná velmi dobrá režie. Tohle nebyla běžná rutinní spolupráce, Burian v této roli hrál opravdu velmi disciplinovaně, podobně jako třeba v Revizorovi nebo U snědeného krámu, jediný Martin Frič, který s velkým komikem natočil deset filmů, dokázal tohoto velikého improvizátora ukáznit, aby více hrál pro družstvo jako celek. Samozřejmě že plno ústních perel, hlášek a nezapomenutelných scén se točí kolem něj, to vše ale v nějakém únosném rámci..Z dalších rolí stál jistě za zmínku ještě věčný přihrávač a herec malých roliček Jindřich Láznička (sluha Baltazar), který zde dostal docela velký prostor, předvést své umění a dále to je bez debat zde na sebe opět hodně upozornil jeho věrný kolega Jaroslav Marvan v roli přesluhujícího přednosty ústavu Sýkory ("Jen se točte korouhvičko, pěkně podle větru"), ke konci mi ho bylo až líto. Ostatní víceméně předvedli takový svůj běžný standart. Ze scén je pamětihodná ta při partičce mariáše, kdy si oficiál Borman dokonce troufne říct panu prezidiálnímu (Pištěk) že to hraje jako ponocnej:-)...Ponurá atmosféra katakomb, kdepak nenechte se zmást, velice dobrá, svěží a pohodová zábava a stálá televizní stálice...Jasných 5*. ()

Reklama

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Plné hodnocení si tento film určitě nezaslouží. Byl moc jednoduchý a Burian tam prakticky vůbec nebyl ikdyž je s ním tato komedie hodně spojována. Myslela jsem si že to bude trochu zajímavé a Mandlová si vezme Natašiného otce když se s Novotným tolik pohádali, ale nějákým ukecaním z toho nakonec sešlo. Ach, kéž by to tak fungovalo i doopravdy. A jinak Gollová dala do svých emocí že si nechce vzít Schránila (kterého si nakonec stejně dobrovolně vzala) všechno. Sice jsem si po dlouhé době zopakovala tu krásnou Blaženku Slavíčkovou, ale bohužel její epizodní rolička to nemůže zachránit. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem byl vlastně dost otrávenej. Už v úvodních 10 minutách totiž začala zbytečná romantická zápletka, která je v Burianovkách bohužel tak často a pokaždé jenom brzdí Vlastovy gagy. Naštěstí tady jsem si na ní postupem času docela zvykl. Navíc zde není tak výrazná jako třeba v Baronovi Prášilovi, jelikož ji není věnovaná tak velká pozornost. Spíš je to o geniálním Vlastovi Burianovi, který mě zde opět několikrát dostal do smíchu. Ve druhé půlce opravdu září a mě se to nakonec i přes nepříliš velká očekávaní líbilo. Slabší 4. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Dávám sice jen tři hvězdičky, ale jsou to určitě lepší tři, protože po Ducháčkovi a U pokladny stál jsou pro mě Katakomby (zatím) 3. nejlepším filmem s Vlastou Burianem. Humor sice ničím nepřekvapí, je to v podstatě to samé dokola, co v jiných Burianových filmech, ale scénář je opravdu výborný a situace dobře vypointované. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Úradníkov z katakomb a spievané predstavenie na večierku si zahrala hudobná skupina "Kocourkovští učitelé". (Raccoon.city)
  • Večerné róby vo filme zabezpečil salón Hany Podolskej z Prahy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama