Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

easaque 

všechny recenze uživatele

Začátkem filmu jsem se prokousával těžko, protože mi nabízené téma zase tak blízké nebylo. Není divu bohémské období jsem nikdy neměl a ani mi nechybělo. Chápu však že někteří se potřebují vymezovat víc a snažit se o to být jiní než ostatní. Naštěstí v průběhu děje mě to docela zaujalo a začal jsem rozumět i propletencům jednotlivých ne/vztahů mezi jejich aktéry. Zpracování krátké epizody ze života význačných osobností americké literatury nebylo tak špatné a podle mě to bylo i slušně zahraný. Nezaujatého diváka film nejspíš neohromí a ani nemám důvod extra doporučovat. Ve výsledku však na tři hvězdičky má, i když slabší. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmm.... upřímně nevím moc, co k tomu mám říct. Takové 3-4*. Radcliffe mi prostě nějak nesedl do té role, i když je fakt, že to že byl gay bych mu věřila, ale prostě mi nepřišel jako nejlepší možný výběr pro tuto roli. Za to role Luciena byla pro Dane DeHaana jako stvořená. No a vidět zase v něčem hrát M. C. Halla bylo moc příjemné. Je pravda, že mě film přiměl ke zvídavosti nad danou dobou a její generací a hlavními iniciátory. Něco jsem si početla na wikině a z toho všeho mohu říct, že film byl relativně dobře natočený vzhledem k realitě, takže to životopisné jim výjimečně žeru. Zjistila jsem, že informace v mé hlavě byly značně chabé - věděla jsem jen, že existuje báseň Kvílení a že byla napsána beatníkem, ale to bylo celé... takhle jsem se začetla do životopisů Ginsberga, Burroughse, Kerouaca (Jo o tom jsem věděla něco víc, i když to jeho nudné dílo jsem nečetla, jen viděla a nic moc) a samozřejmě i do životů Kammerera a Luciena Karra. A ještě mě to iniciovalo k tomu, abych se konečně koukla na Howl, které mám v ntb už nějaké dva roky. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Kill your darlings je milostným dopisem o jedněch hodně divokých začátcích pro autora, který si jej nebude moci nikdy přečíst. Divoká, energická a nafoukaná podívaná poháněná jazzem, vzdorem a chtíčem vymanit se nejenom vůči okolí, ale zároveň se vymezit vůči sobě samotnému. Krokidas, v tomhle trpkém a upřímném coming-of-age filmu, po Faulknerovsku zabíjí své miláčky a nechává žít jejich zidealizovaný obraz, ale na celovečerní debut dobré, hodně dobré. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na celovečerní debut je Kill Your Darlings výborným počinem, hlavně po hudební a především střihové stránce, jež perfektně koresponduje se skvostným soundtrackem. Ovšem zcela po právu pozornost na sebe upoutávají mladí herci. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg je výtečný, ale jeho herecký partner Dane DeHaan v roli Luciena Carr ho zcela zastiňuje a každou scénu, ve které se objeví, si bere pro sebe. Se vší úctou ke Ginsbergovi byl Lucien Carr mnohem zajímavějším člověkem a Dane DeHaan si toho byl evidentně vědom. Krokidasův film jednoznačně stojí za pozornost a je velká škoda, že se nedostal do našich kin. P. S.: Radcliffeova milostná scéna je natočená působivě bez nějaké senzacechtivosti a vše v ní působí zcela přirozeně. 9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo lepšie. Po hereckej stránke tomu síce nie je čo vytknúť, no tie ostatné stránky filmu dosť zaostávajú. Snažilo sa to o akýsi mix drámy a thrilleru, no jednotlivé žánrové zložky mi prišli ako mdlé a nevýrazné. Vlastne celý príbeh sa mi zdal odfláknutý. Tiež mi vadilo, že tu bolo veľmi slabo načrtnuté filozofické pozadie Beat Generation a autori sa to snažili hrať len na zaujímavé udalosti zo života jednotlivých postáv. No i tie boli po dramatickej stránke veľmi slabé. Slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)
  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York. (Terva)

Reklama

Reklama