Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Caleb Carr, syn Luciena Carra, zažaloval tvůrce snímku. A já se mu nedivím, je-li pravdivý příběh takový, jaký jej vypráví on, a v jaký i já osobně věřím, zachovala bych se stejně. Odpoutám-li se však od tohoto evidentního zkreslení skutečností a film budu soudit jako film samotný, nemohu dát méně jak 80%. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hm, takže Radcliffe dokáže nosit celý film kontaktní čočky, když je po třeba, aby hlavní postava neměla modré oči. (Ale jo, chápu, že tehdy byl malé děťátko.) Jiný komentář k téhle idealizaci neidealizovatelného asi nemám. Snad jenom to, že buďto Dane DeHaan hraje úplně vždycky absolutní kretény, nebo jenom zkrátka upřímně nenávidím jeho jakoukoliv přítomnost na plátně. ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

I když to není žánr, který obvykle vyhledávám, tak bylo příjemné si u toho odpočinout. Zavzpomínal jsem na hodiny literatury, kdy jsme probírali tyhle velikány a dozvěděl jsem se něco, co nám ve škole zatajili nebo z časových důvodů neřekli. I když je to jen o zvyku a Radcliffe je v mnohých zafixován jako Harry Potter, je vidět, že má nadání i pro jiné typy rolí. Nejvíc mě však zaujal Dane DeHaan, pokaždé, co promluvil, jsem mu visel na rtech. Dostává mě však, že někteří zde vypichují několikasekundové sekvence pohlavního styku mezi Luem a Allenem. Jako kdyby jim byl celý film ukradený. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Proletělo to na plátně jako smršť nad pacifikem. A zanechalo to ve mě velmi zajímavé pocity. Na úvod musím říct, že tímhle se mi navždy Daniel Radfliffe odosobnil od Harryho Pottera. Vynikající představení předvedl spolu s Dane DeHaanou. Skoro jsem ani nechtěla věřit, že to skutečně nejsou gayové. Ale když přišla na řadu první líbací scéna, neubránila jsem se smíchu. Je zajímavé, jaký rozdíl vzbuzuje láska dvou mužů a dvou žen ;). Příběh na pozadí mě až tolik nebral, ten jsem spíš jen tolerovala kvůli tomu pomalu se rozvíjejícímu a opojnému příběhu lásky. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

A šiel by som ešte nižšie, pretože status debutu nie je alibi pre Krokidasovu zdržanlivosť, odfláknutú výstavbu príbehu a žalostne úzky záber filmu. Snaha o skríženie "new queer cinema" s thrillerovou konštrukciou (Allen de facto preniká do formujúcej sa anarchistickej organizácie, ktorá sa pohybuje na hrane zákona a jej smerovanie vedie k vlámaniu, a napokon vražde - udržiavanie v napätí je preto jednou z neoddeliteľných súčastí rozprávania) na báze výseku biografie generácie bítnikov sa cení. Skratkovitá dramatizácia podľa príručkových štandardov síce dodržiava chronologickú nadväznosť, ale pomedzi prsty jej uniká celok. Orezaná perspektíva je pre film symptomatická. Intímne detailné zábery, v ktorých sa rozvíja vzťah medzi Allenom a Lucienom so silným implicitným sexuálnym nábojom, úplne vytláčajú celky a ručná kamera má dominanciu. Krokidas tým len zakrýva neschopnosť práce s mizanscénou, ktorá absolútne mizne; rovnako nedokáže pojať svoje postavy komplexnejšie, vytvoriť plastickejšie a otvorenejšie portréty, ktoré by primárne neťažili len zo sexuálnej orientácie a zmätenosti rozorvaných hrdinov. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam kvôli citlivému vedeniu hercov a ich silným, emočne výdatným a uveriteľným výkonom, predovšetkým hlavnej dvojice Radcliffe-DeHaan, z ktorých minimálne druhý sa zhostil role priam kráľovsky. Napriek tomu mi na jazyku zostáva pachuť nedotiahnutého príbehu (ktorý nehovorí nič nové) a nenaplneného potenciálu. Ak hrdinovia potrebné slová na vyjadrenie nespokojnosti našli, nedozretý Kill Your Darlings sa len naďalej oháňa intelektuálnymi floskulami. 55% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)
  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)

Reklama

Reklama