Reklama

Reklama

Helena Trójská

(TV film)
  • Velká Británie Helen of Troy
Velká Británie, 2005, 120 min

Obsahy(1)

Příběh o lásce Heleny a Parise, která vyvrcholila krvavou a ničivou trójskou válkou, se opakovaně vypráví už po staletí. Bettany Hughesová se vydává na epickou cestu po východním Středomoří, aby objevila pravdu o Heleně Trójské a oddělila skutečnost od mýtu. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Narodila sa síce ako Helena Spartská, ale je známa ako Helena Trójska. A viac je už len legenda. Bettany Hughes sa snaží pozliepať aj to málo čo máme z eposov a pár historických starovekých diel, aby odhalila, kým Helena bola, aké postavenie zastávala, ako sa vtedy žilo ženám a hlavne, ako vlastne vyzerala, keď bola taká krásna. Zisťujeme, že ten ideál starovekej Grékyne bol teda naozaj ďaleko od dnešných krások. Zaujímavá je tu tiež rekonštrukcia bojov na vozoch - chetitské vs mykénske. Kritika Zecka nie je celkom na mieste. Nič iné ako legendy o Helene nemáme a tak hovoriť niečo mimo nich je varenie z vody a čistá fantázia. Bettany nám predstavila aspoň to málo, čo vieme, a skúsila navrhnúť aj svoje predpoklady, ako to asi byť mohlo. Okrem iného dokladá, že Homér si určite nevymýšľal, ale popisoval dobu, v ktorej žil. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Po Řím: Nejvzdálenější hranice a Atény: Pravda o demokracii, třetí dokument s Bettany Hughes, který jsem viděl a usoudil, že další si už pravděpodobně nepustím. Jedná se totiž o totálně nudně tvořené dokumenty u kterých se místo nějaké archeologické a historické stránky, sází spíše na žvatlání o legendách, a já jsem skutečně zvědavý na to, jestli nějaká Helena vůbec existovala a jak to tenkrát vlastně s tou válkou proti Tróji bylo, ne na báchorky o tom, že Zeus se převtělil do labutě a ošoustal jí mámu a posléze i samotnou Helenu. Hughes je milfka, u které bych si dokázal představit nějaký ten zkušený handjob plný úchylných hlášek, které by u toho trousila, dokumenty ale tvořit a účinkovat v nich, neumí, protože místo relevantních informací se zaměřuje na vlastní obraz ženské podoby Indiana Jonese, co se po 3 000 letech a 3 000 badatelech před ním, dostal na legendární místa a skrze muzea a turistické taháky "vyšetřuje", jak to tenkrát bylo! 60% ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama