Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to neuveriteľné, ale Spencer Tracy konečne hrá aj telom! (a zase si každého tou svojou charizmou získava). A to je asi aj ten jediný dôvod prečo sa mi to relatívne páčilo. Inak keby to nebolo tak staré a nevyzeralo to ako od Disneyho, bol by to veľký šmak. Jo a ešte zrovnanie s Hemingwayovou predlohou: V podstate nič nechýba, nič nie je navyše a hollywood spravil čo sa dalo, aby svojmu národu (lenivému čítať) priblížil túto klasiku. Ale tieto dva atribúty sú asi žiaľ všetko. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film a kniha se obecně nedají příliš srovnávat. Čtete-li knihu, celou vizuální stránku příběhu si vytvoříte sami ve své fantazii. Ve filmu pak tuto ryze vaši nadstavbu hledáte, zpravidla ji nenajdete a přichází zklamání a odsudek. Zde se scénárista snažil držet knihy co nejvíce a podle mého zdání je vyýsledek vynikající. Spencer Tracy je dokonalý a režie se snažila Hemingwayovi cele poddat. Ale někdo možná četl knihu jinak než já. ()

Reklama

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Nechápu. Filmové zpracování se velmi věrně drží předlohy (jednotlivé scény, čtený text v podání vypravěče), ale přesto mě snímek tolik neoslovil. Zásadní problém bych viděl v technickém zpracování (zadní projekce, některé děsivé střihy) a v nekonečně vlezlé Tiomkinově hudbě. Třebaže atmosféru novely filmoví tvůrci vystihli skvěle a Spencer Tracy se opravdu snaží být Santiagem, zatím zůstávám u třech hvězdiček. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je naprosto perfektní, strhující a velmi silná. Film není tak skvělý jako kniha, ale má k tomu velmi, velmi blízko. Škoda, že všechny knižní adaptace nedopadají takhle. Spencer Tracy je v roli starce naprosto strhující, jeho herectví je skutečně perfektní a vypravěč mi do filmu taky perfektně zapadl. Adaptace je to věrná a stejně jako kniha, čím víc se blíží konci, tím je její výpověď silnější a intenzivnější. Perfektně natočené a zejména poslední půl hodina je naprosto fenomenální. Opravdu nádherný film. 90%. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a film jsem shlédl jen kvůli čtenářskému deníku. Verdikt? Hodina a půl filmového materiálu, který vám defacto nic nedá. Starý muž povídající 3/4 filmu s mořem či rybou opravdu není můj šálek kávy. Spencer Tray se sice snažil, oč to jde, ale například chlapec mě neskutečně iritoval... Stařec a moře není žádný zázrak, ale i přesto dokáže svým způsobem celkem zaujmout... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel na různých místech západní polokoule. Filmaři se tak podívali na Kubu, Panamu, Havajské ostrovy, Bahamy a Galapágy, či do Kolumbie, Ekvádoru nebo Peru. (Ollie235)
  • Ako poradca pri natáčaní bol angažovaný český hudobný skladateľ, fotograf, moreplavec a dobrodruh Eduard Ingriš, ktorý z Česko-Slovenska odišiel roku 1947. Najprv žil v Peru, neskôr v Spojených štátoch amerických. (Šuplík)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)

Reklama

Reklama