Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmové spracovanie známeho románu. Nič menej, nič viac. Svojím prerozprávaním pripomína rodinný film s láskavým bielovlasým deduškom, ktorý je sám, sám proti prírode. Tracy je opäť skvelý a asi každý divák sa mu snaží pomôcť ťahať jeho rukami veľkú rybu, ale od plnohodnotného filmového zážitku mi tam čosi chýbalo. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to neuveriteľné, ale Spencer Tracy konečne hrá aj telom! (a zase si každého tou svojou charizmou získava). A to je asi aj ten jediný dôvod prečo sa mi to relatívne páčilo. Inak keby to nebolo tak staré a nevyzeralo to ako od Disneyho, bol by to veľký šmak. Jo a ešte zrovnanie s Hemingwayovou predlohou: V podstate nič nechýba, nič nie je navyše a hollywood spravil čo sa dalo, aby svojmu národu (lenivému čítať) priblížil túto klasiku. Ale tieto dva atribúty sú asi žiaľ všetko. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Hemingwayovou novelu jsem četl ještě na střední škole. Mimo jiné i za ni, anebo hlavně kvůli ni dostal Nobelovou cenu za literaturu. Proto jsem se na film díval s velkým očekáváním. Ne, že by mě zklamal, Spencer Tracy jako starý rybář byl vynikající, ale něco tomu snímku chybělo, nevím přesně co, ale nebylo to ono. Asi to bude tím, že pokud čte divák nejdřív předlohu, tak je potom silně ovlivněn. Proto dávám "jenom" 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tehdy brzká adaptace tu z Hemingwaye doslovně cituje, trocha knižní strnulosti nijak neškodí a klasický zápas starce o hrdost drží strhaný Tracy, který s přehledem vtahuje do děje - ať už v rozjímání k přírodě, nebo když z posledních sil bije žraloky. Filmařinou zastaralé v dobrém slova smyslu, hudba drama ještě podtrhuje, dívalo se na to hezky. Jak lákadlo ke knize a má-li být, tak myslím i vhodná náhrada na referát. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Nadherný lyrický snímek o bojí člověka proti přírodě. Stařec a Moře je jedna z mých nejoblíbenějších knih a tak jsem se docela těšil, jaký bude tento film a rozhodně musím říci, že mě nezklamal. Bylo tam sice několik filmových chyb jako vlasec od ryby, který šel ůplně jiným směrem než byl stařec a někdy tam byl vidět i prut úplně jiného rybáře, ale na 51 let starý film to bylo lehce přehlédnutelné. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel na různých místech západní polokoule. Filmaři se tak podívali na Kubu, Panamu, Havajské ostrovy, Bahamy a Galapágy, či do Kolumbie, Ekvádoru nebo Peru. (Ollie235)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Přestože se Henry King a Fred Zinnemann podíleli na režii filmu, jejich jména nejsou v závěrečných titulcích uvedena. (Ollie235)

Reklama

Reklama