Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Daniely Filipiové (S02E29)

(epizoda)

Obsahy(1)

Senátorka Daniela Filipiová je původní profesí architektka. Její osobní i profesní život se přelomově změnil v roce 1986, kdy po náročné neurologické operaci míchy zůstala trvale odkázána na ortopedický vozík. Tento příběh ale začal už o mnoho let dříve. Do svých patnácti let byla Daniela Filipiová docela normální dítě a neměla žádné zdravotní potíže, věnovala se sportovní gymnastice. Pak jí ale začaly trápit bolesti nohou, jejichž původ se nepodařilo objasnit a tak závodního sportu zanechala. V roce 1977 - to už byla na vysoké škole - částečně na dolní končetiny ochrnula. Dostala se do ÚVN v Praze Střešovicích, kde po mnoha vyšetřeních nakonec zjistili malformaci v páteři, kterou se však lékařům v nemocnici podařilo odstranit. Po několika měsících už zase normálně chodila a dokonce i lyžovala.
Pak dokončila školu, v roce 1983 se vdala a porodila první dceru. O rok později se ale stejný problém opakoval. Tentokrát už podobný zákrok nebyl možný. A tak se v roce 1986 podrobila riskantní neurochirurgické operaci. Risk nevyšel. Daniela Filipiová trvale ochrnula na dolní končetiny. Následoval pobyt v rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Na ten Filipiová vzpomíná jako na nejhorší období svého života. Musela se smířit s realitou, že už se nikdy nepostaví na nohy. Odešel od ní muž. Postupně se ztráceli přátelé a kamarádi. Postupně se jí podařilo se s nezvratností svého stavu vyrovnat.
Už v roce 1987 se vrátila do práce. Zaměřila se na bezbariérová řešení. Při adaptaci svého bytu v roce 1989 poznala svého současného muže, po druhé se vdala a narodila se jim další dcera. V roce 1997 Filipiová vstoupila do politiky a následně se stala senátorkou za ODS. Sama se charakterizuje jako zastánce politického stylu "odstraňování překážek". Dnes žije s manželem, oběma dcerami a třemi kočkami v domku v Nové vsi pod Pleší. Je zcela soběstačná. Sama dojíždí do senátu, nakupuje, vaří, dělá veškeré domácí práce kromě věšení záclon a výměny žárovek.
Průvodcem jejím životním příběhem je MUDr. Lukáš Pollert. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
konrad DVD
16.09.2016
roswelll DVD
31.08.2016
Karrfik Jiné
26.01.2010
apokar DVD
07.04.2007

Reklama

Reklama