Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Jana Saudka (S03E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Odhalení muže, před jehož objektivem se většinou svlékají jiní. Jestliže můžeme o někom s klidným svědomím prohlásit, že je "enfant terrible" české kultury, pak je to určitě Jan Saudek. Na jedné straně mezinárodně uznávaný fotograf vystavující svá díla v nejprestižnějších světových galeriích, nositel francouzského řádu "Rytíř umění a literatury", na straně druhé mediální figurka, člověk, který se nerozpakuje udělat ze sebe kdykoli šaška, jen když může šokovat a upoutat na sebe pozornost.
Životním tématem fotografa i člověka Jana Saudka jsou ženy a erotika. Fotografuje především akty. Za sedmdesát let svého života zplodil 8 dětí a vystřídal tolik partnerek, že by je dnes nespočítal ani on sám. Jednou ovdověl, jinak se s většinou svých manželek i milenek rozešel celkem v klidu. Jen poslední rozchod se Sárou Saudkovou byl i na Janovy poměry poněkud zvláštní. Sára odešla se Saudkovým synem, otěhotněla s ním a porodila mu postupně tři děti. Pro Jana se stal její odchod překvapením o to větším, když zjistil, že Sára má spolu se svým novým mužem, jeho synem, v držení práva na jeho celoživotní dílo i téměř veškerý majetek. Jan se navenek chová jako gentleman a tuto situaci přijal sice s trpkostí, ale bez odporu. Sáře dál posílá měsíční apanáž a ona mu půjčuje ateliér a byt v paneláku, které ve své velkorysosti dal kdysi napsat na ni. Našel si novou mladou partnerku Pavlu Hodkovou, se kterou má půlročního syna.
Za Janovu 13. komnatu lze samozřejmě považovat jeho momentální životní situaci, kdy jej téměř o všechno připravila jeho dlouholetá partnerka. Náš pořad se soustředil na ten rys jeho osobnosti, který jej do takové situace dovedl. Je to jeho posedlost ženami, veřejně deklarovaná polygamie, naprostá nezodpovědnost v plození dětí, bohémství - to všechno se mu na stará kolena vrací jako bumerang.
Moderátorkou pořadu je spisovatelka a scenáristka Irena Obermannová. Saudka poznala, když mu stála jako model pro kalendář jedné charitativní akce. Jan se jí začal dvořit a zahrnoval ji dopisy. Po čase ona sama jej požádala, aby ji vyfotografoval pro obálku její nové knihy. Ireně se do jisté míry podařilo poodhalit Janovu klaunskou masku a přimět ho k vážnější reflexi jeho života. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar DVD
18.01.2018
konrad DVD
24.09.2016
roswelll DVD
02.09.2016
smiler DVD
10.01.2015
NaValse VCD
14.12.2012
frings DVD
31.01.2010
Karrfik Jiné
26.01.2010
Mariin DVD
27.01.2009

Reklama

Reklama