Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Tomáše Dvořáka (S03E29)

(epizoda)

Obsahy(1)

Atlet Tomáš Dvořák se navždy zapsal do sportovní historie jako trojnásobný mistr světa v desetiboji a ve své době i jako světový rekordman.
Přesto po celou dobu své sportovní kariéry bojoval s vážnými zdravotními potížemi. Od dětství totiž alergií na vyšší byliny, prach, stromy a jak on říká, "takové to, co je všude." K tomu trpí celoživotně zátěžovým astmatem. Má a měl záchvaty během tréninku, během přípravy na mistrovství i před závody.
Každý vrcholový sportovec řekne, že jeho výkony jsou závislé na třech věcech - samozřejmě kvalitním tréninku, ale hlavně na momentální fyzické kondici a momentální psychice.
Tomáš bojoval naprosto se vším. Jeho sportovní život byl jedno velké napětí a stres z toho, co se stane na závodech (například i při změně klimatu, která je také součástí sportovcova života). To všechno střídalo překvapení z najednou špičkové kondice a medailového výsledku, které třeba v tu chvíli Tomáš ani nečekal. Vzápětí zase pád a několikatýdenní nebo i několikaměsíční výpadek organismu tak totální, že ani takový sportovní dříč, jakým Tomáš Dvořák je, nic nezmohl. A právě tahle vlastnost - to že je obrovský dříč znamenala, že ještě on sám svému organismu v mnoha případech ubližoval. Snažil se totiž svůj hendikep "přetrénovat" nadměrnými dávkami tréninku. Zkrátka pro laika to znamená - musel trénovat a čelit nemocem daleko a několikanásobně víc než "normální" sportovec.
"Já jsem nikdy nebyl ambiciózní typ, který chtěl sbírat medaile," říká sám o sobě Tomáš Dvořák. "Dokonce jsem ani nebyl velký talent. Já byl jen od malička dříč a sport mám rád. Jsem takový sportovec - dělník. Nedívám se na svůj hendikep s lítostí nebo smutkem. Nelituji, že jsem dělal sport a ne třeba něco, kde bych se tak nemusel se svým zdravím potýkat. Sport mám dodnes strašně rád. Moje 13. komnata není zavřená, nejsem z ní nijak smutný. Ale kdybych ji měl pojmenovat - je to bezmocnost. Snažil jsem se, bojoval jsem s tím, trénoval, věřil a vždycky před závodem doufal, že tentokrát to bude jinak. Ale ten boj se opakoval znovu a znovu."
O souboji s nemocí při podávání nejvyšších sportovních výkonů hovoří s Tomášem Dvořákem moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar DVD
12.04.2019
konrad DVD
23.11.2016
roswelll DVD
12.02.2016
Karrfik Jiné
15.02.2010

Reklama

Reklama