Reklama

Reklama

Steve Butler (Mat Damon) byl společně se svou kolegyní z obchodního oddělení Sue Thomasonovou vyslán na venkov do McKinley. Město trpí vleklou ekonomickou represí a pro dva zkušené obchodníky se jeho obyvatelé zdají být snadnou kořistí – hodlají jim nabídnout peníze za odkup těžebních práv na jejich farmářských pozemcích, což díky daným podmínkám většina jistě přijme jako řešení nelehké finanční situace. Vypadalo to, že vše bude za pár dní hotové. Situace se ale komplikuje – za prvé, komunita vše zvažuje společně pod vedením váženého učitele Franka Yatese, za druhé se Steve zakouká do Alice. Když se na scéně objeví noblesní ekologický aktivista Dustin Noble, dosáhnou osobní i profesní dilemata maxima. (HBO Europe)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (111)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento námet sa dal nakrútiť samozrejme ako veľmi vyhrotená dráma s jasne daným dobrom a jasne daným zlom, alebo ako nezávislý film, kde si musíte utvoriť názor na vec sami a sledovali by ste meditatívne dlhé zábery krajiny. Gus Van Sant sem primiešal z obojeho niečo, najviac mu však išlo zrejme o to, aby Promised Land pôsobilo najmä čo najcivilnejšie. Klasická hollywoodska rozprava pred plnou telocvičňou na koniec ale zase dáva vedieť, že nad filmom mal dohľad aj producent a ten vie, kedy aké klišé použiť. Film ma ale bavil, zvolený zelený vizuál ladí s tématikou, zásadný zvrat je vážne prekvapivý a ono ani ten záver nie je až tak patetický, aby sme sa mu smiali. ()

kuboj 

všechny recenze uživatele

Pěkný, hlavně v tom, jak film lavíruje mezi schematismem toho, jak je vystavěnej a nejednoznačností toho, co chce říct. Schematismus výstavby tak slouží spíš jako ilustrace všech stran diskuze s nejasným závěrem, kterej spočívá v tom, že rurální USA se musí změnit a frakování zemního plynu může nebo nemusí být cesta, protože má svoje jasný pro i proti. Nakolik je idyla americkýho venkova pořád součástí národní identity, tne tahle úvaha nad tím, jak vypadá a jakou má budoucnost, do živýho. Jenom škoda konce, kde se musí každá korporace ukázat jako zlá a ovládající všechny detaily našich životů prostřednictvím konspirací a manipulací, za který by se nemusel stydět bondovskej zlosyn nebo zednářská lóže. /.../ Taky je teda možný číst to jako příběh napravenýho cynika, ale to pak není moc zajímavý a film to neustále podvrací. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Problém je, že pokud znáte názory Matta Damona, tak není potřeba ani žádné myšlenkové námahy k odhadnutí konce, byť nezastírám, že aktivista mě překvapil. Téma filmu se mě moc nedotýká, ale myšlenky se dají převést i na jiný případy, které jsou bližší i naším poměrům, takže fajn. Celou dobu však film postrádal sůl, která by dodávála chuť, přišlo mě to jako když se lenochod zavěsí na strom a co se stane, to se stane. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Im not a bad guy. Kdysi filmařsky nesmlouvavý drsňák americké nezávislé scény připravil další ze svých divácky přívětivých, aktivistických snímků. Matt Damon a Frances McDormand cestují pro Global Crosspower Solutions napříč emerickým venkovem a protahují si obchoďácké svaly tím, že od nezadržitelně chudnoucích vidláků získávají půdu za účelem ekologicky problematického způsobu těžby frakováním. Santovo zpracování Damona a Krasinskiho scénáře si zasluhuje zhlédnutí už jen proto, že srozumitelně a zábavně zhušťuje taktiky, triky a fígle [z Eggersovy předlohy], jimiž korporát cynicky prosazuje své cíle na úkor jednotlivců i komunit. Vnucuje se samozřejmě otázka, jak cynický je samotný film, který sugeruje poněkud jednostranně opojnou a nekomplikovanou idylu vidlákova (umí to vtáhnout, vím) a navíc naznačuje, že to s prostotou lidu z farem není tak horké (lze doufat). Přistoupíte-li na tezi, že účel světí prostředky, má šanci vás příjemná, informativní a nadějná Santová Země snad i nadchnout. Global, go home. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľmi trefná predpoveď nielen v eko hnutiach. Ideálny stav podľa nej nastáva, ak developerov aj ich odporcov financuje aj organizuje len jedna strana sporu. O koho ide, písať netreba. Odbúrajú sa tým nepredvídané ťažkosti. Len to nesmie vyzerať príliš okato, aby verejnosť nespanikárila. Trefné podobenstvo na aktuálnu nôtu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Původně měl být film režijním debutem Matta Damona, ale vzhledem ke krátké době na přípravu a k některým tvůrčím konfliktům zůstal u projektu pouze jako herec. (Dr Lizal)

Reklama

Reklama