Reklama

Reklama

Aenigma

  • Itálie Aenigma (více)
Trailer

Dívčí internát je plný mladých krásných studentek... které musí zemřít. Po nešťastné nehodě, kvůli které se ocitla v kómatu mladá a naivní Kathy, se Bostonská dívčí škola stává dějištěm řady podivných událostí. Nevysvětlitelná úmrtí personálu školy i jejích studentek jsou zprvu brány jako pouhé náhody. Ale již zanedlouho si doktor Anderson uvědomuje, že vraždy souvisí s novou studentkou, která právě nastoupila. Jakou roli však v celém příběhu hraje šílená uklízečka Marry, po nocích se plížící chodbami? A proč Kathyino tělo v nemocnici z ničeho nic vykazuje enormní známky emoční aktivity? Odpovědi leží hluboko v šílené mysli plné nenávisti... (Řitka video)

(více)

Recenze (56)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisér na začiatku snímku nič nenaťahuje, predvedie nám zápletku v rozmedzí pár minút a môžme ísť na to. Alebo aj nie. Fulci je tu veľmi zdržanlivý, to čo na ňom mám tak rád ( gore a hutná atmosféra ) tu takmer absentuje. Namiesto toho sa tu dočkáme nudy za pol vagóna a ani žiadna zapamätania hodná scéna široko ďaleko nehrozí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fulci natočil pár hororov, z ktorých som sa svojho času temer pototo (Zombi, The Beyond, Dom pri cintoríne), ale z tohto fakt nie. Aenigmu Řitka vybavila krásnym DVD obalom, na ktorom avizuje zaujímavú kombináciu Carrie a Dotyku Medúzy, čo sú taktiež moje obľúbené horory, aj keď treba dodať, že česť výnimkám sú skôr mrazivé a tajuplné, než explicitné a naopak Fulciho horory zvyknú bývať práveže naopak explicitné, takže proste tak nejak neviete, čo máte od tohto filmu čakať. Mňa bavila predovšetkým prítomnosť poctivých talianskych ingrediencií (nahé ženy, svalnatí učitelia telocviku, brutálne vraždy, slimáky), ale na 3* to nevidím. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, které nic nechybí. Hlašky jsou naprosto perfektní, "úspěšný rok pro mě je, když se vyspím s co nejvíc chlapama". Skvělé herecké výkony bez vyjímek, vyzdvihl bych snad jen jeden, který ve svém měřítku nemá konkureci, ,,já se bojím"... ,,já se tak bojím"....,,já se bojím".. Ano šlo o dokonalou roli sestřičky, která svým obličejem nahazovala gesta, která všem divákům dala najevo, že to co říká opravdu myslí vážně. Třešnička na dortu je ovšem až postupné umírání studentek, nejdříve nám jednu udusí tisíc šneků, kteří mladé slečně skoro vlezou až do prdeIe. Škoda, že jí nenapadlo je ze sebe oklepat, možná by ještě žila. Scéna, která je nejvíc "hrozivá" se ocitne až na úplném konci. Dívka vběhne do pěti pokojů, v kterých jsou zabity studentky stejným způsobem, na stejném místě a ve stejné poloze. Krev je samozřejmě také všude ve stejném množství. Člověk si pak položí otázku, zda to byl účel, nebo lenost. Každopadně je tento film naprostá ptákovina, která se hodí na strašení batolat a já v něm nevidím nic kultovního, krom příšerného přehrávání a úzkoprsého provedení. 40% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Vo Fulciho filmografii vzácne vyvážený snímok, predstavujúci správny balanc medzi fungujúcim príbehom, poctivou hororovou atmosférou, a nejakými tými majstrovými nechutnými chuťovkami :). (7/10) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Horor bez atmosféry, s kopou disko hudby a dievčat, ktoré vyzerajú jedna ako druhá. Naozaj esencia 80. rokov ako tu ktosi výstižne poznamenal, so všetkou ich hudobnou a vizuálnou idiociou. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Taliansky režisér Lucio Fulci ma tento krát dosť sklamal. Príbeh mladej študentky Kathy, ktorá je v komatickom stave a mstí sa svojim spolužiačkam ma moc neoslovil. Veď už len ten námet je poriadne pritiahnutý za vlasy. V súkromenej internátnej dievčenskej škole sa po Kathynom úraze začnú diať podivné veci. Začnú umierať ľudia, ktorí ju ponižovali a boli príčinou jej ťažkého úrazu. Je to nuda. V celom filme zomrelo iba päť ľudí. Boli to síce nápadité spôsoby (odraz v zrkadle, slimáci, oživlá socha, pád z okna, rolovacia okenica ako gylotína), ale bolo toho málo. Od Fulciho som čakal väčšiu porciu brutality. ** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Právě dopadla poslední kapka do poháru trpělivosti dívky Kathy, věčně odstrkované a posmívané, která se ocitá na prahu smrti. V tuto chvíli z její mysli vytryskne gejzír nahromaděné nenávisti ke všem kteří jí kdy ublížili. A prostřednictvím nové studentky Evy započne své kruté a smrtící dílo odplaty. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fulciho pozdní snímek nedosahuje kvalit starších, navíc je jakousi variantou filmů Dotek Medusy či Patrick. Nejvíce však zamrzí nedostatek šokující brutality, kterou býval Fulci posedlý. Nejlepší jsou tak hlemýždi, útok sochy je bohužel příliš krátký, a když jedna ze studentek padá z okna, čekal bych dole plot s ostrými bodci. A nedošlo ani na oči, byť Eva s nožíkem slibovala, že na vydloubnutí dojde. Na druhou stranu atmosféra je příjemná, studentky velmi pohledné, i když se nesvlékají, a mrtvých také není málo. A při tom obal vypadá tak lákavě! Z původního hodnocení přeci jen jednu hvězdu uberu, páč na čtyři už to tentokrát nevidím. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Strašlivá "spaghetti" vykrádačka o mnoho slavnějších filmů, kde jediné, co stojí za vidění, jsou dívky v internátní škole.!! :-) Možná nejslabší Fulciho horror.!! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Na Fulciho prekvapivo koherentný príbeh je bohužiaľ až príliš jednoduchý a ide po priamej línii bez prekvapení. Veľmi štandardný taliansky horor, ktorý dávkuje dobové žánrové atribúty bez akejkoľvek invencie. Fanúšikov to nijako neurazí, ale ani nenadchne. Ostatným Aenigma nemá čo ponúknuť. PS: Sabrinu Siani som si ani nevšimol. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

V rámci tvorby sračkaře Fulciho se jedná o nadstandardní dílo. Když se na Aenigmu, ale podívám trochu globálněji, tak už to taková sláva není. Téma vraždícího telepata v kómatu bylo mnohem lépe a mnohem dříve zpracováno v Doteku Medusy. Takže dávám s odřenýma ušima 3 hvězdy - 51 %. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 2/10 Děj 2/10 Hudba 5/10 Efekty 3/10/// PLUS: tvůrcům se podařilo vytvořit celkem ucházející atmosféru, námět vypadal slibně MÍNUS: jeho zpracování je však slabé a poměrně nudné, často taky nechutné, herecké výkony jsou špatné, řekl bych, že dost věcí tu nedává moc smysl, ale říkejme tomu klidně nadpřirozeno/// Shrnutí: čekal jsem daleko víc. Pěkná obálka, zajímavý námět. Působí to ovšem hodně zastarale, lacině a divně./// Celkem 27%/// ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Ach Cthulhu, proč já pořád naivně doufám, že signore Fulci natočil alespoň jeden jediný film, který by nebyl připitomělý, hráli by tam aspoň trochu slušní herci a neměl dementní triky typu červené oči? Sám nápad na poníženou, umírající a mstivou dívku není sice nikterak originální, leč coby horrorové téma by to mohlo docela vděčné...to by to ovšem musel dostat do rukou někdo jiný. Od poloviny na mě šla dřímota, je to nenapínavé, neděsivé, netěsné, nepevné a bohužel to není ani zábavně nechutné. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Aenigma zatím nejslabším filmem co jsem od Fulci(ho) viděl. Většinu času to byla úmorná nuda. Najde se tu pár povedenějších scén ( slimáci ), ale jako celek to prostě neobstálo. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Studentku hrůzou mrazí, šneci se po kozách plazí." Hodnoceno z kulinářského hlediska filmového gurmána - medúza je výživnější (a sakra sugestivnější) pokrm, šneci jsou větší laskomina a navíc se umí i perverzně plazit. Hodnoceno z pracovně právního hlediska - talentovaný spisovatel nad retardovanou uklízečkou vyhrává na IQ body, což není divu, když té paní s dcerou na ARO a nervama v kýblu sekundují patolog, určující příčinu smrti pomocí stetoskopu (!) a rádoby vilný neurolog bez charisma. Sportovní výkon oddílu Fulci uspokojivý, ale v disciplíně revenge telepathy propadák, konkurentce Carrie White to nesahalo ani po šňůrku od tampónu. Odborný závěr lékařské komise: Víc se osvědčil starší model encefalografu z roku 1978, na jehož zběsilou křivku jsem kdysi valil oči, zpocený hrůzou. Otvírám chorobopis Aenigma, pouhé tři kmity zapisuji. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Postupem času Fulciho zmírněl,nezdál se mi tak brutální jako kdysi,ale dokázal stále zaumout dobrým nápadem. Nepřirovnávám to k nějakému odvaru Carri,ikdyž co dnes není odvar,ale nápad byl dobře zvládnut a mě se líbil. Místy jsem se nudil,ale při příchodu vraždy mě zaujal. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Aenigma je zajímavý mic Doteku medúzy, rozhodně se nejedná o Fulciho nejlepší dílo, ale jedná se o nadprůměrný film. Jared Martin je výborný herec. Ale to je asi tak všechno co se o hercích dá říct. Asi největším zklamáním je scéna ze šneky, Fulciho Zombie 2 mě dostal s legendární scénou zombie vs. žralok, čekal jsem podobnou scénu která mě odzbrojí, ale bohužel mi to moc dobré nepřišlo. No ale co se musí pochálit je výborná hudba a atmosféra. Fulci s atmosférou umí pracovat naprosto dokonale, a i kdyby film byl jen o tom jak někdo sedí nma židly, tak Fulci by díky atmosféře udělal určitě výborný film.A také gore, to je další věc kterou mistr Fulci ovládá bravůrně. Pravda tady moc není, ale když se objeví tak je to dobré. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hutná atmosféra čirého zla, na kterou jsem u mistra vyhřezlých očí zvyklý, si vybírá dovolenou a Fulci se pustil do populární vyvražďovačky adolescentů s ječícími lepými divami. Nebyl by to však on, aby ji nedokázal opepřit něčím jiným. Posedlost a smrtící vize, místo nože či sekery pak hlemýždi, oživlé sochy a další originální způsoby jak uložit svou oběť k věčnému spánku. Bohužel působivé vražedné scény zůstávají tím jediným, kvůli čemu se dá Aenigma doporučit. A to ještě za předpokladu, že jste schopni přijmout fakt, že postavám chybí pud sebezáchovy a prim hraje „štronzo“ a odevzdané přijetí svého osudu. Nejvíc to vybublává na povrch při jednom z nejnechutnějších filmových úmrtí vůbec, udušení v důsledku felace a polykání…slimáků. Mimo tyto vygradované chvilky je potřeba se smířit jen s naivním tmelem. Já se smířil. Za tři. P.S. Ona scéna s dívkou pobíhající od pokoje k pokoji, kde údajně nachází dekapitované spolubydlící, ale pořád vidí ten samý výjev, se dá pochopit i jinak. Ať otevřela jakékoliv dveře, vždy vedly do toho samého pokoje s jejím bezhlavým přítelem... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Fulci má sice pár slušných snímků ale tento do toho malého množství nespadá. Film nudí od začátku do konce, nemá žádnou atmosféru a i mistrovy pověstné gore scény chybí. ()

Reklama

Reklama