Reklama

Reklama

Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina

(TV film)
  • Česko Kód Geronimo (více)

VOD (1)

Akční film se soustředí na elitní tým amerického námořnictva SEAL team 6, který v roce 2011 zabil Usámu bin Ládina v jeho úkrytu v Pákistánu. Snímek sleduje členy speciální jednotky během tréninku na příští misi, jež vyvrcholí odvážnou noční razií na úkryt nebezpečného teroristy. Zpočátku neměli vojáci nejmenší tušení, že jejich cílem je nejhledanější muž světa. Když jim je nakonec odhaleno, na koho mají vlastně spadeno, potýkají se drsní muži s neskrývanými emocemi - jasně si totiž uvědomují, že mají osobně možnost eliminovat nejvíce nenáviděného nepřítele Spojených států amerických a pomstít se za teroristický útok z 11. září. (HBO Max)

(více)

Recenze (66)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka věci byla na televizní záležitost víc než slušná a pokud se jednalo o ten o polodokumentární styl kombinovaný s "autentickou" kamerou, tak ani tady nemám příliš co vytknout. Bohužel by to nebyli Američani, aby do toho nevrazili dávku patosu. Takže celý film je prokládán rozhovory s lidmi, kteří se na zásahu podíleli a dozvídáme se o těch správných amerických hodnotách a podobně. Do totálních kolen to pak sráží ukázky ze života členů Seal Teamu, když zrovna nejsou v akci. Měl to být asi pokus o to, aby si divák k postavám vybudoval nějaký vztah. To ovšem hrubě nevyšlo. Škoda. 30% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V době, kdy od smrti Usámy uteklo už pár let, se na scéně v jednom roce objevily dva filmy, který pojednávají o posledních hodinách jeho života, než tam vtrhla americká pěchota a všecko pokropila salvou kulek, které beztak koupili někde v okolí. Tenhle film na první pohled bude zaručeně horší, než ten co si přichystala Katheryn Bigelow. I tak by ale, v rámci televizního filmu, mohl překvapit. A musím říct, že se mu to i vcelku daří. Na televizní film slušná akce a zápletka, kterou by si nedokázal napsat ani sám život, nebo možná právě dokázal. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tv film...Hmmm...Nič televízneho som nepostrehol, film môže smelo konkurovať a v mnohom i prevalcovať často trápnu ponuku kín. Pomerne rýchlo vznikol film o zabití Usámu a tvorcovia na to išli šikovne. V rámci tv možností urobili takmer maximum. Postava Usámu je prezentovaná skôr ako tieň jeho vysokej postavy, ktorá sa občas mihne na dvore alebo okne sledovaného domu. Film sa z veľkej časti venuje príprave tímu na akciu i jej odsúhlaseniu u vyšších politických kruhov. Osobné problémy, ktoré medzi sebou vojaci rieši sú dosť nepodstatné, keďže o chvíľu budú mať v akcii na hlavách helmy a nebude poznať kto je kto. na ich vyriešenie sa aj tak nakoniec vykašľali. Celkovo solídne spracovanie, ale chýbalo tomu o niečo viac napätia a možno i za hrsť dolárov...70%. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Paradokumentární rekonstrukce zásahu amerického "dream teamového" komanda Seal Team Six v Abbottábádu není úplně marnou záležitostí, avšak trpí dvěma zásadními neduhy. Překvapivě nelze vyčíst nedostatek financí. Jasně, je to televizní produkce (National Geographic), leč akční scény jsou zvládnuté dobře a celkově vizuál je ucházející. Problémem je jednak značná zkratkovitost, za druhé absolutně nevěrohodné a necitlivě natočené rozhovory s "členy" týmu - ty někdy vyloženě ruší či jsou repliky tak naivní, až je to úsměvné (dramatická linka o osobních životech jednotlivých SEALů je absolutně nadbytečná = o emocích se nedá mluvit). To je určitě škoda, protože druhá - akčnější - polovina, včetně samotného zásahu, má docela spád a je zručně zrežírovaná. K obsahu je těžké se vyjadřovat, jelikož kontext je postižen velmi povrchně a jednorozměrně. Cílem akce byl satanský vůdce al-Kaidy a jen jeho smrt je spravedlivou a důstojnou odvetou za 9/11 - inu, schématičnosti a účelovém zjednodušování bylo učiněno za dost. Militarismus, patriotismus a služba, to jsou základní ingredience, proti kterým osobně v rámci příběhu problematizujícímu americkou identitu, světonázor, kulturu a dějiny nic nemám, ale pořád je třeba, aby se tlačení na pilu chopil někdo zřučnější než John Stockwell. Škoda, tvůrci se měli více soustředit buď na celý kontext, ale spíše se vykašlat na legitimitu zásahu a věnovat se více technickým věcem a 2. květnu 2011. Nicméně, ztráta času to není a hlavně: "Pro Boha a zemi, hlásím Geronimo. Geronimo E. K. I. A." Raději si však přečtěte knihu "No Easy Day" od Marka Owena (pravým jménem Matt Bissonnette - člen Seal Team Six při zásahu proti bin Ládinovi), protože se toho dozvíte nesrovratelně více. Mimochodem, samotná likvidace saúdskoarabského teroristy je zachycena zřejmě velmi nepřesně. 3/10! ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Pri porovnávačke s Zero Dark Thirty síce neobstojí ( priamočiary dej, televízny herci, žiadna gradácia, napätie až v samom závere ) ale aj toto ma niečo do seba ( pohľad vojenských kamier, tréning, Knepper v kladnej úlohe ). Škoda toho zlého strihu pri jedinej fight scéne Gigandeta. Hudba nebola zlá, kulisy ušli a malo to ja zaujímavý začiatok. Celkovo však bolo cítiť tú TV produkciu. Rozhodne nie zlé a rozhodne to prináša svojský pohľad na celú akciu a iný ako ZDT. 3 z 5 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Televízny kanál National Geographic uviedol, že film Code Name: Geronimo pred odvysielaním videli experti, historici aj bývalí členovia špeciálnych jednotiek Seal. Producenti filmu však tlačili na jeho čo najskoršie uvedenie, pretože chceli, aby ho diváci videli skôr než konkurenčný snímok Zero Dark Thirty (2012). (Sufferer)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. (Langy10)
  • Scény s tajnými agentmi, ktoré sa odohrávajú v pakistanskom Peshawari, boli natočené v indickom Bombaji - časť Maharashtra. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama