Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Redaktor Viktor Bláha, hlavní hrdina veselého příběhu, si rád vymýšlí bláznivé historky a rád se baví na úkor svého okolí. Až jednoho dne narazí na roztomilou dívku, která má fantazii ještě větší než on a dokáže s ním držet krok… Komedie režiséra Martina Friče Roztomilý člověk vznikla podle románu F. X. Svobody "Kašpárek". Režisér Martin Frič do hlavních rolí obsadil tehdy již slavný originální komický pár – Oldřicha Nového a Natašu Gollovou. Byli pro režiséra zárukou vysoké herecké úrovně i diváckého úspěchu. Osvědčili se mu již v komediích Eva tropí hlouposti, Kristian a Hotel Modrá hvězda. Roztomilý člověk byl bohužel jejich posledním setkáním před kamerou. V příjemné a vkusné veselohře si s chutí zahráli také Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Jaroslav Marvan a František Filipovský. (Česká televize)

(více)

Recenze (174)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červnu 2020. Film Roztomilý člověk je jako centrifuga na pouťové slavnosti. Film Roztomilý člověk je taškařicí, odhodlaně proměňuje běžně obvyklé kontury života v nadzemskou veličinu, vášnivě tančí uprostřed halasného povyku a za úplňku ožívají fantazie uličnického zasnění. Vyslaná energie průběhem pohybu neskomírá, vytváří mohutný vír, který s každou další pohlcenou osůbkou zrychluje svůj točivý moment. Martin Frič, spolu se scénáristou Karlem Steklým, vykouzlil z předlohy Františka Xavera Svobody vitálně orální hrátky na způsob zkrocení pohotového vtipálka, kdy jeho nevinný žertík nabobtná až do celospolečenského rozměru. Atmosféra jiskří, souboje jsou přehlídkou ironizujícího hemžení. Tou prvotně vyslanou energií je Viktor Bláha (vynikající Oldřich Nový), redaktor soudní rubriky Lokálního hlasatele. To jeho radost ze života má stále rozvernou náladu, se kterou skutečnost vylepšuje a nové barvy veřejně předvádí a hlasitě zpívá rošťárny. Hlavní ženskou postavou je Karla Hašková, provdaná Molendová (zajímavá Lída Chválová), nevěsta bývalého Viktorova spolužáka. Uličnictví ještě nebylo rozpoznáno, proto je stále v údivu z podivného novomanželského počátku. Významnou postavou je Jan Valtera (dobrý Ladislav Pešek), Bláhův kolega z Lokálního hlasatele i jeho spolubydlící. Sice zná povahu svého kamaráda, přesto ani on není ušetřen škádlivých klukovin. Důležitou postavou je Polda Krušinová (velmi příjemná Nataša Gollová), okouzlující a nejlepší kamarádka Karly. Vitální a usměvavá dívka s hravou fantazií je konkurencí, ale též nejspřízněnější duší Viktora. Výraznou postavou je Vitališ Hašek (příjemný Theodor Pištěk), stavitel, tatínek Karly a mlsný kocour nad nespoutaným dívčím mládím. Život je tu lechtivým pobavením. K výraznějším postavám patří Ivan Molenda (příjemný Raoul Schránil), inženýr, Karlin ženich a bývalý Viktorův spolužák. Ani novomanžel nevychází z údivu počátku svazku, navíc s pocitem porážky a zkázy. Z dalších rolí: z Viktora nadšená, ale na Vitališe náročná babička Hašková (Ella Nollová), upovídaný bratranec Karly, nezvyklý na pití alkoholu, Jaroslav Stárek (František Filipovský), necitlivě probouzený advokát rodiny Hašků JUDr. Kouřil (Jaroslav Marvan), obětovávaná Valterova sestra (Eva Svobodová), ženicha pro dceru lovící vdova Malá (Zdeňka Baldová), její hudebně nadaná dcerka Emilka (Blažena Slavíčková), hudby znalá profesorová Matoušková (Světla Svozilová), zostuzený správce zvířecího útulku Fretka (Ferenc Futurista), či s Bláhovou fantazií trochu nespokojený šéfredaktor (Karel Hašler). Film Roztomilý člověk je živelnost, utržená ze řetězu, a opojení životem, které na kolena nesrazí ani skutečnost, že fantazie vytrestá fantastu. Jeden z nejpodávanějších pamětnických filmů je i v novém tisíciletí osvěžující zábavou. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Komedií tohoto typu je opravdu mnoho a ještě více divadelních her. Jedna malá mystifikace, která odstartuje lavinu dalších a jejich původce má plné ruce práce, aby se z toho vymotal se zdravou kůží. Roztomilý člověk O.Nový je profesionální "krmič" , tj. krmí lidi nesmysly a baví se tím, jak mu to žerou. Na každé prase se voda nakonec uvaří a tak se i on zamotá do průseru, když vyrazí na svatbu svého přítele, a rozjede to v příliš velkém stylu. Nápad pak už plodí nápad a jízda začíná. Jako nymfa z moře se zde zjeví úchvatná Nataša Gollová, která mu začne přihrávat, jelikož je také profesionální "krmič". V závěru příběh přerůstá ve frašku, ale dobře režijně zvládnutou. Jak titulky na začátku předesílají, jedná se o jednu z nejlepších veseloher, které nám doba Protektorátu přinesla, Nový, Pešek, Gollová jsou skvělí, film sálá energií a svěžestí, jak málokterý z té doby. 85% ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Geniální a hvězdně obsazená veselohra podle literární předlohy Kašpárek Františka Xavera Svobody, manžela známé spisovatelky Růženy Svobodové, vynikající autorky především secesních próz. Pod režijním vedením M. Friče tak vznikl jeden ze skvostů české filmové komedie, ve které omyl stíhá omyl a náhoda náhodu. Osvědčené duo Nataša Gollová - Oldřich Nový, s nimi plejáda skutečných hvězd v nestárnoucí duchaplné a vtipné podívané. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Lida Chvalova, Novy, Gollova, Schranil, Baldova atd. Film na poklidne nedelni odpoledne a na pospavani pred obrazovkou. "Zije den kupredu, a spi v kruzich!" Film postupne nabira tempo a po unylem zacatku se v druhe polovine preklopi temer do cistokrevne crazy komedie. Pozor na to... ;) P.S.: kratickou roli tez pobavila Eva Svobodova (nepravem prehlizena a vzdelana cs herecka), jako falesna manzelka v zaveru... 3+ ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výborné spojení Oldřicha Nového a Ladislava Peška, které nebylo časté. Bohužel, řeklo by se, neboť jim to perfektně klapalo. Komedie skvěle paroduje drby, pomluvy a fake. Nevím zda v té době už existoval bulvár, ale dnes by se herečtí představitelé asi divili. I v práci se asi každý z nás potkal s tím,kdy se drby rychle rozšíří, přestože každý slíbí, že bude mlčet. Oldřich Nový se do nich zaplete a nás všechny skvěle pobaví. A Nataša Gollová, to prostě byla rozená komediální herečka a jedna pro mě z nejsympatičtějších hereček první republiky. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Zázračná Lipice, kterou Bláha (Oldřich Nový) zmiňuje, skutečně existuje. Jde o část obce Pelhřimov, jsou zde skutečně dochované památky z dob Karla IV. a na jejím území je také zmíněný pramen. (Thanoris)
  • Nataša Gollová jako Polda Krušinová čte ve vlaku Ženské noviny a Nataša Gollová je na obálce! (Kulmon)

Reklama

Reklama