Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První světová válka, Halič, 1915. Rusové po úspěšné ofenzivě procházejí bojiště a dobíjejí raněné vojáky rakousko-uherské armády. Jejich pozornosti unikne jeden chorvatský voják v bezvědomí. Když přijde k sobě, oblékne si uniformu mrtvého důstojníka. Zcela tak změní svou identitu a osud. (dzira)

Recenze (9)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Primárním motivem je sice záměna identity, ale v polovině filmu přišel obrat, který mě o tom nutil pochybovat a ta pochybnost přetrvala i po konci, který vše zdánlivě vrátil do zajetých kolejí. Já jsem celý film vnímal spíše jako komorní obraz války na jihovýchodní frontě, která z našeho pohledu není příliš zmapovaná. Moc se mi líbila sychravá atmosféra, důvěryhodné vykreslení kozáckého zajetí a spokojen jsem byl i se závěrečným útokem. Snímek, jenž má několik rovin. Stačí si jen vybrat. 80% ()

ivonius 

všechny recenze uživatele

TENTO FILM JE HLAVNĚ NA TÉMA, JAKTOŽE C.K.DŮSTOJNÍČEK JOSEF BROZ ALIAS TITO, DRŽITEL PŘED VÁLKOU STŘÍBRNÉ MEDAILE V BUDAPEŠTI ZA ŠERM (V květnu roku 1914 v Budapešti získal stříbrnou medaili na prvenství rakousko-uherské armády v šermu), SE PO VÁLCE STÁVÁ KOMUNISTOU NA ŽIVOT I NA SMRT, JE TO JEDNA Z LEGEND KTERÉ KOLUJÍ V EX JUGOSLÁVII, ŽE PRAVÝ TITO UMŘEL BĚHEM VÁLKY. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDE MÁŠ ZNÁMKU?“...... /// Komorní válečný drama, filmový podobenství …. prostě zvláštně laděnej film o nevyzpytatelnosti osudu, spojenýho s vojenskou známkou se jménem Josef. Cesty Páně jsou nevyzpytatelné… víc než o příběh jde (asi?) o filozofický vyznění, ale oproti podobně komorně laděný polský Štvanici, mi tady něco chybí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že přežít válku chtěj lidi (překvapivě) až v v první řadě. 2.) Chcu se dozvědět něco víc o Švejkovo protivnících. 3.) Thx za titule ,,janle57“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Je veľmi málo filmov z prvej svetovej, ktoré sa tešia veľkej popularite u mainstreamového publika. Predsa len tá druhá svetová je akási farbitejšia, nabitá výrazným symbolizmom súperiacich strán a hlavne si v nej každý nájde skôr toho "badass" nepriateľa (o pretrvávajúcich pocitoch do dnešných dní nehovoriac). A je ešte menej filmov svetovej produkcie, ktoré by sa v rámci tohto obdobia odohrávali na východnom fronte... Chorvátsky film Josef je svojským počinom. Sústredí sa na niečo iné ako samotné vykresľovanie histórie a vyberanie faktov (pár militaristických nepresností si beztak všimne len pravý army geek a v konečnom dôsledku na príbeh nemajú až taký dopad). Najlepšie nečítať pred pozeraním obsah. Poteší aj hudba, výprava a celkový vizuál. A na konci som sa prekvapene usmieval (nie, film nie je vtipný)! Odporúčam! ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

"Josef" je film v prvom rade o tom, že vo vojne chce každý prežiť, a tomu podriaďuje svoje správanie. Film zaujme pochmúrnym vizuálom, vcelku trpkou a cynickou príbehovou skladačkou, zaujímavými postavami, a aj celkom peknou hudbou. Po technickej stránke je to vzhľadom k nízkemu rozpočtu trochu slabšie remeslo. A tá alternatívna verzia Titovho životného príbehu ma celkom pobavila. 60%. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Hudbu k filmu skomponoval a titulnú skladbu naspieval známy chorvátsky spevák Marko Perković Thompson. V snímke si zahral aj malú úlohu nemeckého vojaka. (Sunwheel)
  • Identifikaci, kterou si vojáci v průběhu filmu osvojí, patří Josipu Brozovi Titu, pozdějšímu prezidentovi Jugoslávie. (VaclavSamuel)
  • Film vyhral v roku 2011 cenu Zlatá aréna v kategórii Najlepšie vizuálne efekty na filmovom festivale v chorvátskom meste Pula. (Marek1991)

Reklama

Reklama