Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Lee Daniels, který zaujal komorním, otevřeným a hlavně oskarovým dramatem "Precious" se i v případě komorníka drží černošských postav ale tentokrát se snaží působit výpravněji (ačkoliv je film možná až příliš komorní) díky příběhu komorníka, který čtvrt století obsluhoval postupně sedm prezidentů v Bílém domě. Pár historických událostí dokáže zaujmout z dějepisného hlediska a výprava (ačkoliv se film odehrává převážně v interiéru Bílého domu) také působí profesionálním dojmem, ale film je tak příšerné zdlouhavý a utahaný, že ho jistota hereckého výkonu Whitakera, neskutečné letargie, ani na chvíli nezbaví. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o chlapíkovi, který to z plantáže dotáhl přes domácího negra až ke komorníkovi v Bílém domě. Vždy dobře upravený, dbalý etikety, přesně takový, jakého ho chtějí bílí mít. A kolem něj zuří boje za rovnoprávnost, tak trochu se mu rozpadá rodina, protože starší syn se navzdory otcovu přání k onomu boji přidává. Film plyne rok za rokem, jedním prezidentským obdobím za druhým. Jasně, je to všechno takové zjednodušené, po povrchu klouzající jak vodoměrka po hladině, ale mně se na to i přesto moc dobře dívalo. Snad proto, že jsem neměl zrovna chuť na něco hutnějšího na toto téma, jelikož to už znám z jiných filmů a dokumentů. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komorník je skutočne komorným príbehom jedného černocha, ktorý mal to šťastie, že obsluhoval toľkých amerických prezidentov. Žiaľ, zo zákulisia sa dozvedáme veľmi málo a stále sa rieši len rasizmus, po dvestotridsiaty krát to isté story. Whitaker sa síce snaží, ale ostatní to dávajú dole, predovšetkým jeho neznesiteľná žena. A ešte ako tam hodnú chvíľu riešia, či si môžu medzi sebou hovoriť neger, no doteraz si to navzájom stále hrdo hovoria. Kto má z tých černochov vyjsť? ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Historicky poučná řemeslná zívačka s Whitakerem, který hraje možná až zbytečně moc sofistikovaně, a příšernou Oprou. (Africko-)Americké publikum může dojít k hlubokému duševnímu pohnutí, ale českého diváka čeká jen přes dvě hodiny cizího nacionalismu a patosu. Komorník poučí a zmáknutou formální stránkou i celkem potěší, ale žádný druhý Forrest Gump to není. P.S.: John Cusack coby Nixon by zasloužil celý vlastní film. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Životní zkušenost Afroameričana ve 20. století v kostce. Postavy spíš než živí (a životní) lidé fungovaly spíš jako nosiče tezí a postojů. A aby bylo nějak zužitkováno povolání té hlavní, museli ještě dostat prostor známí herci v rolích amerických prezidentů. Přes občas zajímavé obsazení a některé zvraty v životě komorníkova staršího syna mi většina filmu přesně zapadala do škatulky „ušlechtilá nuda“. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)
  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama