Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Murder of Roger Ackroyd (více)

Obsahy(1)

Víc jak třicet let strávil Poirot honbou za zločinci všeho druhu. Kolik vražd za svůj život viděl, s kolika nepravostmi se utkal, to by asi těžko někdo spočítal. Jenomže to vše je teď minulost. Teď žije už rok v malém, vlídném městečku King´s Abbott, kam utekl před podlostí a ruchem města, má svou zahradu, květiny, svůj klid, je mu dobře. Nebo že by ne? Možná mu ten jeho minulý rušný život přece jen maličko schází, i když by to pochopitelně nepřiznal ani sám sobě. Brzy se má ovšem přesvědčit, že i zdánlivě tak poklidná hladina venkovského života pod sebou skrývá netušené, tajné proudy, že i tady bují vášně, lásky a nenávisti, které mohou vyústit ve zločin největší – ve vraždu. Poirot by se mohl zase chvíli cítit jako ryba ve vodě. A možná by se tak i cítil, kdyby jej netrápilo vědomí, že tentokrát neudělal vše, co mohl. Že prostě a obyčejně lidsky selhal. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

JenYu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mě zaujal nejen zapeklitým případem, ale hlavně poirotovou osobní rovinou. Navíc vždycky jsem považovala inspektora Jappa za ňoumu, ale zde mi připadal skutečně milý a dobrosrdečný a že má Poirota vlastně hodně rád a že to s ním myslí vážně dobře - z jiných dílů to na mě tak nepůsobilo. Ocenila jsem motiv deníku a funkcionalistický vzhled vily, kde bydlel pan Ackroyd. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pustit si to a být tak naivní, že u toho uvařím? Pár minut mi trvalo, než jsem si uvědomila, že ten bělovlasý pán jsou vlastně pánové dva! ale jsou si fakt podobní, což? Hercule se nám v důchodu dává na zahradničení a mění se nám dabing. I když i v této verzi jsem si zvykla. Díl je standardně velmi dobrý. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot jiný, vážnější, starší. Tuhle změnu docela dobře ilustruje i změna dabingu, kde není hlasem malého, kulatícího se Belgičana energickým způsobem se projevující Jaroslav Meduna, nýbrž tak tróchen unavený hlas Petra Kostky. Neříkám, že je to dabing horší, jen postrádá tu energii, která by se zde místy hodila ... A místy zase ne, minimálně je tu hlasová věrnost se Suchetem výrazná. Případ je zábavný v tom správném Poirotím smyslu a je v něm patrná jeho neobvyklost, odrážející se třeba v atmosféře. Setkání s Jeppem je jedna ze scén, kdy jsem měl po dlouhé době na tváři připitomělej úsměv. ()

ellegrey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdybych jen knižní předlohu nečetla, tento díl by se mi bezpochyby líbil jako většina ostatních a byla bych spokojena. Jenže, bohužel, já ji četla a považuji ji za jednu z nejzdařilejších prací Agathy Christie vůbec. A právě proto jsem se po zhlédnutí neubránila lehkému zklamání, absence oné atmosféry, která dělá dílo ještě zajímavějším, a jisté škrty a úpravy ve scénaři mi zkrátka nesedly. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpočinek, na kterém Poirot svádí boj se zahradou místo se zločinci, je nenadále přerušen. Ano, i na venkově, kde se na vás lidé usmívají a kde zpívají ptáci, se dějí vraždy. Tato je obzvláště temná, ale ne zase tak zamotaná, jak by se na první pohled mohlo zdát (postav není zase až tolik). Narativní kostra je postavená na deníku vraha, který Poirot čte a s tím se prolínají scény, které děj ukazují v reálném čase. Všechno je perfektní. 2 mladé herečky anglickým způsobem pohledné, komorník dostatečně podezřele úslužný, exteriéry i interiéry vynikající, dokonce se dočkáme i akční scény, atmosféra by se místy dala krájet, et cetera. Zamrzí snad jen vratký motiv vraha, naopak potěší velká porce přítomnosti Jappa a celkově jakési "rozlučkové" provedení. Závěrečná scéna odchodu z banky (vězení, soudu?) je dokonalá a od Sucheta dokonale zahraná. Je v kontrastu s banálními slovy, které zaznívají jako podkres. Jestli se takto chtěla ACH rozloučit s Poirotem, tak je asi moc dobře, že se k němu vrátila a psala dál, protože uzavření TV série v díle Opona je rozhodně mnohem hlubší a osudovější. Summa summarum nadprůměrný díl. PS: Kostkův dabing je nezvyk, ale není špatný. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama