Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Murder of Roger Ackroyd (více)

Obsahy(1)

Víc jak třicet let strávil Poirot honbou za zločinci všeho druhu. Kolik vražd za svůj život viděl, s kolika nepravostmi se utkal, to by asi těžko někdo spočítal. Jenomže to vše je teď minulost. Teď žije už rok v malém, vlídném městečku King´s Abbott, kam utekl před podlostí a ruchem města, má svou zahradu, květiny, svůj klid, je mu dobře. Nebo že by ne? Možná mu ten jeho minulý rušný život přece jen maličko schází, i když by to pochopitelně nepřiznal ani sám sobě. Brzy se má ovšem přesvědčit, že i zdánlivě tak poklidná hladina venkovského života pod sebou skrývá netušené, tajné proudy, že i tady bují vášně, lásky a nenávisti, které mohou vyústit ve zločin největší – ve vraždu. Poirot by se mohl zase chvíli cítit jako ryba ve vodě. A možná by se tak i cítil, kdyby jej netrápilo vědomí, že tentokrát neudělal vše, co mohl. Že prostě a obyčejně lidsky selhal. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je štěstí, že Prima zachovala dabing Petra Kostky aspoň ve čtyřech filmech a Ayckroyd patří mezi ně. Může vás napadnout, že kniha je nezfilmovatelná, ale tady to filmaři zvládli velmi chytře. Moc se mi tu líbí Japp ("Špagety nemám rád"), ale nejlepší ze všech je Oliver Ford Davies, televizní herec, kterého mám čím dál tím raději. ()

strom-z 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

velmi solidní díl, akorát jak píše akisha - "Logicky se hlavní trumf předlohy ztratil vlivem převedení na plátno." a abych odcitoval wiki - " in 2013, 87 years after its release the British Crime Writers' Association voted it the BEST CRIME NOVEL EVER" - což se o filmový verzi přes její kvality rozhodně nedá říct. takže jestli jste to ještě neviděli, neochuďte se, ta KNIŽNÍ pointa z roku 1926 je pořád fakt mistrovská:-) ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu mě mrzelo, že ta specifická forma románu se do filmu vlastně nedostala, ale ono to ani tak nic nemění na tom, že tohle je příběh, který je zajímavý a v němž Hercule Poirot nic neztrácí na síle, i když se rozhodl, že se odebere na odpočinek. Ten mu stejně není dopřán, a tak má před sebou velmi zajímavý případ. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpočinek, na kterém Poirot svádí boj se zahradou místo se zločinci, je nenadále přerušen. Ano, i na venkově, kde se na vás lidé usmívají a kde zpívají ptáci, se dějí vraždy. Tato je obzvláště temná, ale ne zase tak zamotaná, jak by se na první pohled mohlo zdát (postav není zase až tolik). Narativní kostra je postavená na deníku vraha, který Poirot čte a s tím se prolínají scény, které děj ukazují v reálném čase. Všechno je perfektní. 2 mladé herečky anglickým způsobem pohledné, komorník dostatečně podezřele úslužný, exteriéry i interiéry vynikající, dokonce se dočkáme i akční scény, atmosféra by se místy dala krájet, et cetera. Zamrzí snad jen vratký motiv vraha, naopak potěší velká porce přítomnosti Jappa a celkově jakési "rozlučkové" provedení. Závěrečná scéna odchodu z banky (vězení, soudu?) je dokonalá a od Sucheta dokonale zahraná. Je v kontrastu s banálními slovy, které zaznívají jako podkres. Jestli se takto chtěla ACH rozloučit s Poirotem, tak je asi moc dobře, že se k němu vrátila a psala dál, protože uzavření TV série v díle Opona je rozhodně mnohem hlubší a osudovější. Summa summarum nadprůměrný díl. PS: Kostkův dabing je nezvyk, ale není špatný. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když ten Skot z Edinburghu poslal svého detektiva na venkov chovat včely, tak já toho svého pošlu na venkov pěstovat dýně. Nad originalitou Agathy se sice někdy tají dech, ale zde, v tomto místy až dojemně vzpomínacím příběhu, nad tím mávnu rukou. Setkání s Jappem po letech a zvláště prohlídka Poirotova londýnského bytu, kde je vše přikryté a čeká na návrat legendy, je emotivnější, než další zapíchnutý boháč. Člen služebnictva rozšmelcovaný stylem "přejedu a cófnu" zamrzí a připomene Agathin cynismus ve vztahu k zabíjení kolem stojících neurozených panáčků a panenek. Závěrečná přestřelka v chemické továrně má atmosféru Terminátora 2, jen je škoda, že nakonec je mrtvola postříkaná vodou, nikoli kyselinou (jak naznačuje jedna scéna na začátku dílu). V neposlední řadě je třeba upozornit, že tento díl obsahuje HOAX s telefonem, až se k němu dostane Antidesinformační odbor Ministerstva vnitra, jistě poputuje do trezoru: Pokud chcete být rebelové, vytvořte si digitální kopii a uschovejte ji ve škvíře mezi trámy na půdě. Jako já :-) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama