Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tradiční příběh ze starobylé Číny vypráví o mistru zlatníkovi Čangovi (P. Kunert), který vytvořil ten nejkrásnější a nejvzácnější šperk. Po jeho krádeži přichází k soudci Li (L. Tokoš), aby odhalil pachatele. Chytrý soudce využije důmyslného nápadu, v němž hraje hlavní roli čarovný zvon stejně tak jako velký strach zloděje. Koho nakonec prozradí? Pohádka o tom, že lež má krátké nohy a každého dostihne spravedlivý trest, natočil v brněnském studiu Eugen Sokolovský ml. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční pohádka brněnské televize - cizokrajné prostředí i oblečení, námět starobylého čínského příběhu o krádeži vzácného šperku. V první polovině pohádky se líčí motivace podezřelých, v druhé polovině starý soudce vyslýchá a vyvozuje, kdo je pachatel. Naštěstí minutáž je příznivá, protože na delším časovém úseku už by to bylo opravdu rozevláčné a nudné. Ujde, i když ostatní podobně situované pohádky brněnské televize jsou lepší. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jakou váhu má slovo takového nuzáka ??" - "Stejnou jako tvoje, Changu !! Spravedlnost má jen jednu tvář.." Ne vždy čisté ruce musí nutně znamenat i čisté svědomí.. Já se tady ovšem musím s čistým svědomím uznale uklonit nebo alepoň zatleskat chvályhodnému a hlavně veskrze výtečnému projektu japonských báchorek Brněnského studia České televize.. Velmi zajímavý hybrid.. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka, jejíž děj je situován do starobylé Číny a vypráví o tom, jak kouzelný zvon a moudrý soudce Li usvědčili zloděje drahocenného náramku. V první části se divák seznamuje se všemi podezřelými osobami z různých vrstev tehdejší společnosti, jež onen den vstoupili do krámku zlatnického mistra. Každého ihned upoutala nevídaná krása právě vyrobeného náramku nedozírné ceny, každý jej právem obdivoval a každý měl důvod se ho nezákonně zmocnit. Druhá část se odehrává v soudní síni, kde se po vyslechnutí všech přítomných podezřelých předává spravedlnost čarovnému zvonu, jenž má svou kouzelnou mocí ukázat na pravého pachatele. Soudce L. Tokoš správně kalkuluje s černým svědomím pachatele a jeho strachem před usvědčujícím hlasem zvonu. Do rolí návštěvníků zlatnického krámu byli obsazeni poměrně málo známí brněnští herci, okradeného zlatníka Čanga ztvárnil P. Kunert, zámožnou paní Čo-san si zahrála L. Filipová-Kudelová, zlatnického tovaryše P. Bartůněk, chudého prodavače Ti-pa P. Liška, zlodějíčka a sprýmaře Mat-sua J. Tlalka a Ku-paa, jenž se vydal půjčit si od zlatníka peníze, O. Mikulášek. Unikátní orientální atmosféra a poutavý příběh s nápaditým závěrem přisuzuje tomuto krátkému, pouze něco přes půlhodinu trvajícímu dílu E. Sokolovského jednoznačně nadprůměrné hodnocení, neboť spolu s Rozsudky soudce Ooky od stejného autora je vnímám ve své kategorii jako nejlepší československý televizní počin. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pár pohádek podle asijských pohádek jsem už viděl. Jednu i s Miroslavem Donutilem. Ale tam byly kvalitnější kostýmy i dekorace. Jinak ta důmyslná lest na zloděje byla už použita na různé způsoby jinde. Je ale fakt, že pohádky ze zemí šikmých očí vždy sází na moudrost a poučení. Věřím, že své fanoušky si pohádka najde, já jsem ale sympatizant klasických českých pohádek. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mistr zlatník spáchal šperk tak hezký, že by ho chtěl (ukrást) každý, mistrem zlatníkem počínaje. Tato pohádka mi utkvěla z dětství, kdy mi soudcovo řešení připadalo naprosto mysticky brilantní. Je to téma, které je v různých obměnách v pohádkách mnoha kultur, což svědčí o tom, že se kradlo všude. Zajímavé by bylo vyzkoušet, jak odrzlí jsou dnešní zloději a zda by to někdo měl odvahu s tím ordálem zvonem přeci jen zkusit. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama