Reklama

Reklama

Mluvící hlavy

(festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Polsko, 1980, 14 min

Obsahy(1)

Kultovní režisér Krzysztof Kieslowski položil lidem různého věku i pohlaví dvě jednoduché otázky: „Kdo jste?" a „Co byste si přál?". (Bigrambo)

Recenze (17)

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Každá mluvící hlava má říct, kdo je a čeho by chtěla dosáhnout. Geniální nápad i účastníci - od mimina, které neřekne vůbec nic, až po stoletou paní, která by chtěla žít ještě co nejdéle. Film pro mne v poměru čas a obsah zatím výtězí nade všemi jinými. Neskutečné kolik lidských myšlenek a tužeb se může vejít do 16 minut. Tak tedy lidstvo, kdo jsme a kam jdeme? ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása! Kieslowski vzal kameru a zeptal se lidí od jednoho roku do sta let na pouhé dvě otázky: „Kdo jste?“ a „Co byste si přál?“. Výsledkem je opravdu zajímavá sonda do „hlav“ polského lidu, díky které se dozvídáme názory lidí na společnost, jejich přístup k životu, životní hodnoty a tajná přání. Je velice zajímavé sledovat, jak se nejen s věkem, ale i s „životní rolí“ jednotlivé odpovědi různí, nebo naopak shodují. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Mluvící hlavy jsou přáním humanismu, zvířený prach politické korektnosti tyto příkladné akty zveličuje a nadhodnocuje. Inu, struktura výpovědi je vynalézavá a upoutá pozornost, chronologie chytře pokládá ty samé otázky v okouzlení pravidel věků. Poselství není výsledkem bezprostřednosti, ani upřímnosti, Krzysztof Kieślowski jen umně využívá zdání a klam, přání vítězí lidství navzdory. A humanismus předkládá své teze o životě. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Asi je mé hodnocení dost ovlivněno tím, že mám více než pozitivní vztah (a až slabost) k sociologii. Tato sociologická sonda do hodnot, představ a přání jednotlivých respondentů je totiž přesně "můj šálek kávy". Průřez všemi možnými představami o životě, a to od těch nejmenších cvrčků... až po ty, kteří mají svůj zenit už dávno za sebou. Shrnuto a podtrženo: Kraťas, který mě dostal svou lidskostí a hloubkou. Vynikající filmový materiál k zamyšlení, který mi více než cokoliv jiného ukázal naši pomíjivost. ()

Saishi 

všechny recenze uživatele

Odpovědi dětí jako "Jsem kůzlátko" nebo "Jsem ošklivá bruneta a chci mít čtyři hezké děti" mě naprosto odzbrojily... Dlouho jsem už neviděla tak geniálně jednoduchý nápad a stejně tak dlouho už jsem necítila nepříjemné mrazení nad některými výpověďmi. Krásný dokument o lidech pro lidi, který nic neztrácí ze svého půvabu ani po téměř třiceti letech. ()

Reklama

Reklama