Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (367)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nejhorší FFko, které jsem měl tu čest vidět. Když už nic, jedná se o příběh podle skutečné události, která je více než zajímavá, takže vás (snad) donutí si i něco nastudovat. Vztaženo k tomuto se dá už jen spekulovat, jakým způsobem tvůrci filmu pojali zakončení, no já bych tipl, že poměrně svérázně, ale což, poškrabat na hlavě mě to donutilo. Jako další plus hodnotím zimní téma v horkým létě, které mě vždy potěší. I přestože se film rozjede až ke konci, kde si tvůrci asi vsadili na vlastní karty, nemám důvodu dávat podprůměrné hodnocení. 65% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Himmler hyml, ono se to povedlo, aneb jak zprznit záhadnou, zajímavou událost, ochotnickým sborem Oregonským! Za pomoci ruční kamery vám zkrachovalý tvůrce předvede diletantskou parodii na horror, přetvořenou do űberbáchorky o všem možném, jen ne o zajímavých věcech! Zcela upřímě, i přes iks ypsilon špatných zvěstí jsem nečekal takovou hovadinu, kde je zajímavé tak možná ssledování logických děr v smysluprostém scénáři, který má logických děr víc, než obchodní federace droidů. Dost ubližuje nesmyslně zvolená kamera found footage ala Blair witch a jiné občas dobré věci, která má celkem kvalitní záznam, tudíž by mohl být použit pro normální natáčení a hlavně, nedává vůbec žádný smysl, protože kamera v žádném případě nemohla být nalezena tak, aby záznam z ní mohl být puštěn v tv vysílání, jak je ukázáno na začátku. Už nikdy víc, tohle nerozluští ani Hercul Poirot. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin a jeho pohled na legendu o devíti mrtvých studentech v ruském Uralu. Z daného tématu by se dala vytěžit atmosferická podívaná, ale Harlin vyplýtval všechny své zkušenosti v 90. letech a to co předvádí zde hraničí z filmy Uwe Bolla. Neskutečně debilní slátanina, která nevyděsí, ani nezabaví. Na dané téma spíše doporučuji dokument "Ruský Yetti", který má více atmosféry než tahle konina. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jedna obyčejná lavina v padesátém devátém a hned tu máme propojení s Filadelfským experimentem, mužem Molem a Marty McFlyem? Že raději celou expedici nestrávili chlastáním té ruské pálenky na baru.. Další případ, kdy mě užití konceptu found footage znehodnotilo potenciální zážitek. Nezlobte se na mě, ale pokud mi jde o život, nebudu natáčet mou ženskou kolegyni, jak otvírá těžké dveře a ještě ji galantně nabádat, ať je opatrná.. I přes občas ucházející atmosféru se Dyatlov Pass Incident asi nestane by-passem skomírající Harlinovy kariéry, nicméně jsem zaslechl, že se Renny pouští do dalšího filmu podobného ražení (s možná silnějším sociálním podtextem), jenž má pojednávat o jistém slovenském bačovi, co umí cestovat časem. Dle legend a wikipedie takový údajně žije kdesi pod Tatrami a když se to dozvěděly americké třípísmenné tajné služby, vyslaly za ním v několika černých SUV svou delegaci hnanou touhou za poznáním. Zeptali se ho: „Bačo, ty prý umíš cestovat časem?“ „No, vraj je to tak.“, odpověděl jim. „A předvedeš nám to?“ „Nemam s tým problem, ale chcem flašu borovičky.“ Agenti kvapem dovezli z vesnické krčmy láhev a podali ji bačovi: „ A teď nám to předveď.“ „Inu, dobre, chalani.“, řekl on a flašku s chutí na ex stáhnul. „Tak... a teraz som tam, kde som bol včera...“ ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jsem ohromena. Sice mě to tak hodinu příliš nebralo, ale vytrvala a čekala jsem, co se stane zajímavého. A také se tak stalo. Naprosto skvělá záhada o teleportu, která je zasazená do ruských pohoří, které jsou nehostinné. Herci jsou vybráni špičkově a je dobře, že každý má i svůj vedlejší příběh, nicméně celý děj je opravdu hodně poutavý a částečné rozuzlení je udivující. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno