Reklama

Reklama

Jak Nero zachránil Řím

  • Itálie Come Nerone salvò Roma (více)

Obsahy(1)

19. července roku 64 byl Řím na pokraji katastrofy, požár zasáhl samotné srdce říše. Císař Nero byl tím, kdo město znovu postavil na nohy... Nero byl dlouho považován za blázna na císařském trůnu, za chladnokrevného žháře, který uvrhl Řím do plamenů. Pravdu, kdo opravdu způsobil ničivý požár, se asi nikdy nedozvíme, ale jisté je, že Nero využil zničení velké části města k jeho rekonstrukci. Ze založení požáru byli obviněni a krvavě potrestáni křesťané. Nastalo zlaté období starověké architektury. Skutečně revoluční je Neronův projekt „Domus Aurea“, největší palác, který byl v Římě postaven. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Snaha o rehabilitáciu Nera v tomto dokumente siaha až do takých krajností, že z požiaru Ríma sú obviňovaní samotní kresťania. Možnosti sú samozrejme rôzne a dnes sa už vie, že Nero zrejme Rím nepodpálil. To však neznamená, že to bol jeden z najväčších šialencov na tróne a nie, nie je pravda, že to je kresťanská propaganda - o jeho hrozných skutkoch písali samotní Rimania a nebudeme predsa teraz hovoriť, že nenechal zabiť svoju matku, brata, manželky, tetu a tisíce ďalších. Myslím, že dokumenty by mali slúžiť na ujasnenie vecí a nie na hľadanie nezmyselných konšpirácií. Čo sa týka samotného požiaru, ako pikošku môžem uviesť, že tie odjakživa boli dobrým spôsobom na obohatenie. Najbohatší muž Ríma v Caesarovych časoch Crassus zbohatol práve na týchto nešťastiach. V tých časoch totiž Rím nemal svoju vlastnú hasičskú brigádu. Crassa teda napadol chytrý podnikateľský plán. Zamestnal 500 silných mužov, ktorí mali len jednu úlohu – čakať, kedy sa konečne niečo v Ríme zapáli (a kto vie, či tomu aj sami nepomohli). Potom okamžite vytrielili k horiacej budove. Po príchode na miesto však nerobili najprv nič, kým Crassus nevyjednal cenu, ktorú boli majitelia daného statku ochotní zaplatiť za jeho záchranu. Až po uzavretí dohody sa začalo s hasením. A keď sa obetiam požiaru zdala cena privysoká, Crassus jednoducho odvolal svojich mužov a nechal dané miesto vyhorieť do tla. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nero měl podobnou smůlu jako Macbeth či Richard III.. I jeho život popisovali převážně lidé, kteří ho nenáviděli, ačkoliv je nutno přiznat, že narozdíl od skotského resp. anglického krále toho měl Nero na svědomí přeci jenom trošku víc. Ale stejně jako autoři dokumentu i já jsem na pochybách o jeho největších zločinech, jako jsou kupříkladu zapálení Říma či ukopání těhotné Sabiny Poppaey. Demýtizace, které mají hlavu a patu, mě baví a tahle k nim určitě patří. 80% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hypotézy, obsažené v tomto dokumentárním filmu, jsou opřeny o dostatečnou oporu v pramenech a jsou opravdu až převratné. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Někteří římští císaři mají velmi špatnou pověst, jenže dobové historické záznamy nám často nedávají možnost posoudit, zda to byla pravda, a jaký byl význam těchto vládců. Naštěstí je tady archeologie a tak v tomto dokumentu můžeme vidět, že Nero nebyl významný svým učitelem filosofie, domnělými, nebo skutečnými zločiny, zálibě v cestování, sportu, hudbě, divadle, ale jeho přínos tkvěl v architektuře. Přetvořil Řím v lepší město, jeho domus aurea byl velkolepé dílo, které sloužilo i dalším stavitelům jako inspirace. Ukazuje se, jak důležitá je archeologie pro pochopení starověku, pefektní počítačové rekonstrukce města, vykreslení detailů doby, jak se tehdy žilo, fascinující dokument, žádná nuda, střídmá minutáž. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama