Reklama

Reklama

Metachaos

Krátkometrážní / Experimentální
Itálie, 2011, 8 min

Obsahy(1)

Metachaos je multidisciplinární audio-vizuální projekt spojený v krátkém filmu. Jedná se o soubor fotografických sekvencí a mixu techniky malby. Cílem projektu je zastupovat tragické aspekty lidské povahy a lidských stop, jako je válka, šílenství, sociální změny a nenávisti. (Segrestor)

Recenze (36)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Koukám, chlapci měli špatný trip. Ono s psychedelikama to chce pevnější hlavu. Dílko se dá samozřejmě vykládat všemožnými způsoby, a to spíše podle momentálního stavu nebo světonázoru vykládajícího, ale právě ta chaotická rozbředlost od kontroverze mezi přírodním a umělým přes frustraci a rozpad civilizace až po duševní nemoc, kterou by autorům filmu jednoznačně diagnostikovali lékaři ještě v první polovině 20. století, mne nutí dát ruce pryč od výkladu a věnovat se něčemu konkrétnějšímu. Nakonec však jeden výklad mám – je to školní cvičení na téma, které profesor definoval jako "Metachaos" a studenti pojali jako "Kluci, hoďte něco do stroje". Na čsfd se však najde dost individuí, kterým se toto sebeúčelové cvičení bude líbit. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Osm minut létajících papundeklových krabic a hemžení popínavých rostlin doprovázených tak odporným technem, že z toho pár mým oblíbencům hráblo a začaly jim v hlavě řehtat alegorické vozy. Ale je taky možné, že mi dealer zase prodal mouku, a tak jsem se do toho nebyl schopen plně položit a příště budu zásadně nakupovat u fmashe s Bernauem! Evidentně mají nejlepší matroš. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Cha-cha-chaos pro můj cha cha OS windows. Velice znepokojující, velice zneklidňující. O to víc, že zde není žádný klišovitý příběh, žádný tradiční syžet. Prostě chaos od Z do A. Šílenství, hrůza a děs v naprosto kulervoucím provedení. Bavariho majstrštika. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mužští diváci v komentech popisují, co jim Metachaos udělal s koulema. Cítím se povinována sdělit světu, že moje vaječníky Metachaos zanechal zcela v klidu, jen v oku mi asi praskla cévka. Strhující, ale o čem to sakra bylo?! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

jsem si jistej, že na velkým plátně a se změněnou hudbou bych si to užil, takhle mi tu zbejvá nedostatečně udělaný cosi na který se dobře kouká ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Nepříjemné, nepřirozené, zlé, dekadentní, znepokojující, destruktivní, smutné, animální, industriální a upřímné. Hodně. Civilizace na dřeň. Zlá zlá erekce. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Na tento Bavariho vizuálně chaotický snímek, který opravdu dostává svému názvu, jsem se díval v téměř střízlivém stavu, což asi nebyl úplně nejlepší nápad. A neboť drogy neužívám ani ve větším, ani v menším, než malém množství, možná mu dám ještě šanci, až budu pořádně napraný - musí přeci existovat důvod, proč je průměr mých oblíbenců u tohoto kousku nad osmdesátiprocentní hranicí. Ovšem osobně neočekávám příliš velký kotrmelec ve výsledném hodnocení, maximálně se dostaví nějaká ta depka. Takže bych spíš radil dát ruce pryč… ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Velmi zlý film, už jen skýtaným vizuálním prožitkem. Jde z něj strach, aniž by bylo zřejmé, z čeho vlastně strach. „Hrůza“ byl veškerý můj komentář k Švankmajerovu Žvahlavovi a stejný by mohl být i zde. Jde sice o zcela jiný druh hrůzy, ale právě v tom se ukazuje podstata předmětné složky hrůznosti: je to cosi o dvou pólech: na jednom pólu rozklad, na druhém nerozložitelná zombie. Co jsme to viděli? Inferno nebo rozmnožovací proces? Vesmírem prorůstající přírodu? Rakovinu? Blaženství nebo utrpení? Pokrok a rozkvět civilizace nebo její fatalní úpadek a katastrofu? Bezsmyslné všedění nebo smysluplný program? Byl bych rád, kdyby někdo chytrý vyložil dění organických a anorganických komponent, které zde vidíme („sledujeme“ se asi říci nedá) a jejich zjevnou vzájemnou nekompabilitu. Technická poznámka: (Zvolená) hudba se k tomuto filmu ne snad nehodí, určitě ale velmi oslabuje jeho výraz. Možná ale za nějakých třicet, padesát let (nebo za patnáct?) bude tento film právě se svou hudbou vnímán jako „cool“ doklad ducha své doby. Každopdně to není důvodem, proč chybí pátá hvězdička. Skutečný důvod neznám. Možná tkví právě v tom, že je to celé trochu moc cool. Anebo to vystihla Aelita. Nicméně i jako cvičení je to za silné čtyři. Víc takových cvičení! Arbiter! /// Dodatečně: fmash!! (objasnění podstaty vesmíru vstříc). Verbale, zkus Babiččinu volbu (hladkou). ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dobrej psycho nátlak a druhá podivnost od Alessandra Bavari(ho). Oproti prvotině Headcleaner je Metachaos o něco delší. Přiznám se, že jsem měl trochu strach jestli Bavari dokáže udržet moji pozornost osm minut. Můj strach byl neoprávněný. Bavari u mě i napodruhé zabodoval. ()

Okara

všechny recenze uživatele

Proboha! Neuvěřitelně mě to teď mrzí. Že jsem si vyplácal naprosto ohromující snímek, na který jsem se dostatečně nepřipravil. Odzbrojující experimentální propojení krátkých sekvencí, mapující lidské pocity. Tak to beru já, neboť Metachaos je jeden z velmi mála titulů, který neatakuje pouze dva hlavní smysly. I hmat, jelikož jsem si po celou dobu dynamické podívané užíval vzrušující pocit husí kůže. Zpočátku impozantní dojem prvních vteřin navozený neuvěřitelně precizním začátkem je postupně na pocitových vahách převážen k úžasu, zhnusení, odporu a v neposlední řadě i zvídavosti. Zvídavosti, co to všechno znamená, co je tím myšleno, proč je to takhle a tamto zase takhle. Myslel jsem si, že Lynchovy nemocné mužíky v převedení pocitů na filmové plátno nikdo nepřekoná, ale Italové hrají naprosto jinou ligu. Takový chaos jsem totiž ještě neviděl. Chaos, ve kterém se postavy roztékají, ve kterém pravidelné geometrické obrazce rotují a vytváří si tak svůj vlastní paradox, kde neustále vzduchem poletují nerozpoznatelné kusy odpadu. To vše za nejlepšího hudebního doprovodu v experimentální tvorbě. Neuvěřitelně úderná a dynamická hudba dodává jakémusi surrealistickému ději zvláštní kouzlo a rytmičnost zdánlivě nesmyslným pohybům. Dokonalost. ? % ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Segerestor měl pravdu. Z tohohle fakt pochcípají neurony. Děj je o: o ó jé, ioěur=čířx gšúpreor=n uwdeioxpunrúfxc gkšúéígá cěíáurúxy+iufíá ufjúpoíějcng vwuhčúéí iuřšzqoíiúcska úpdxůlěčécvko ůdprífi. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Od Headcleaneru výrazný kvalitativní skok. Pořád je tam znát jistá technická rezerva, ale už se to Bavarimu povedlo napustit jistou atmosférou a já jako divák jsem -přes všechny nedostatky a výhrady- se zvědavostí čekal kam dál se budou ty obrazy posouvat.. Nenadchlo, ale zaujalo..a i to se počítá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako performance to má asi něco do sebe, ale dovedu si představit, že něco podobného se dá vyjádřit i jinými způsoby a trochu efektivněji. Pro mě je tohle jen mix nepříjemné hudby s nijak příjemnou vizuální stránkou. Ano, emoce tam asi budou, ale já jsem si je musel spíše domýšlet. ()

Reklama

Reklama