Reklama

Reklama

Vymítač ďábla

  • Česko Exorcista (více)
Trailer 3

Regan je dcerou slavné a bohaté herečky. Protože na ni matka nemá čas, tak si ani nevšimne, že se dceřino chování pomalu začíná měnit. Mluví sprostě a obličej se jí křiví do děsivého šklebu. Matka vezme dívku na lékařské vyšetření. Po sérii velmi podrobných vyšetření jsou lékaři bezradní. Dívčin stav se stále horší a teď už napadá i své okolí. Hlas se jí mění a ona komunikuje se svým okolím démonickým hlasem. Jeden z lékařů přijde s návrhem obrátit se na církevního specialistu, exorcistu. Matka to zprvu považuje za hloupost. Když se dívka změní v ďábelskou stvůru, která zabije jejího přítele, nezbývá jí nic jiného než se obrátit na vymítače ďábla. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (904)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

To, že Vymítač ďábla je jeden z nejslavnějších hororů vůbec a naprostý kult, ví snad i naprostý filmový neznalec. Natěšeného diváka by však mohla zarazit poměrně nezáživná první část filmu, která trvá zhruba něco přes půl hodiny. Seznamujeme se s otcem Merrinem, který na své pouti v daleké zemi objeví děsivě vzhlížející sošku, o níž ještě netuší, že má nekalé plány s jednou dospívající dívkou Regan. Regan vede celkem poklidný život se svou matkou. Mezitím se také setkáváme s otcem Damianem, jehož jedinou náplní v první části příběhu jsou pravidelné bohoslužby, vycházky a obtížný vztah s matkou. Jinak se v podstatě neděje vůbec nic. Ovšem od chvíle, kdy matka Regan pořádá večírek, na kterém její dcera způsobí nemalé Faux pas, se, až do této chvíle docela klidný tón celého filmu změní a na diváka začne dopadat hustá atmosféra a ten pravý, ryzí, děs a strach. Již v tomto momentu, kdy kamera ze zadu Regan zabere, jsem pocítila nával strachu, seděla jsem jako zařezaná a tato pozice mě až do konce filmu téměř neopustila. Poté začíná to, na co většina diváků od začátku netrpělivě vyčkávala. Mezi nejděsivější pasáže rozhodně patří ten "devil scream" při němž tuhne krev v žilách a úplně "stačí", aby pronikal "jen" ze zavřených dveří. Linda Blair je démonická, ovšem perfektní masky také udělaly svůj velký, záslužný kus díla:) Myslím, že kdybych na tomto filmu byla v roce ´74 v kině, živá bych z tama nevylezla:) Tehdy to musel být pro diváky, i vůbec pro celou veřejnost i svět pořádný masakr:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem director´s cut... Strach? Napětí? To přece nemůžete myslet vážně! Všechny tyhlety emoce můžou vyplout na povrch maximálně těsně před tím, než někdo další nakoukne do pokoje, aby zjistil, "co tam ta holka zase provádí." A nejsou silné. Další kultovní film, který pro mě zůstal tak říkajíc "za rohem." I když vím, že by tomu mělo být jinak, mému hodnocení neubližuje ani tak námět, jako spíš všechna ta omáčka kolem, která mi připadne opravdu, ale opravdu srandovní. Fuck her!!! Hahaha... ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Vymítač ďábla musel způsobit kolosální poprask u veřejnosti, ale docela by mne zajímalo, jak se na to dívá církev. Tak nebo tak, zub času se na filmu projevil a ti co říkají, že to není pravda, lžou. Přeci za třicet let šla dobu dopředu a nikdo se u toho dneska nepozvrací ani neomdlí, takových hororů jsou stovky, ale v osmdesátých letech tomu tak bylo, lidé kolaboli v kinech. ___ Nejlepší horor všech dob? Ne-e, stejně jako u The Thing, ve své době nadčasové a vynikající, dneska už jen nadprůměrné a precizní, ale jako nejlepší horor bych to neviděl. To jsem se víc bál u Šestého smyslu, než u Excorsisty, emoce se dostavovaly nárazově, stejně jako napětí, strach či zděšení, takže "strašpitelský" dojem jsem si nevytvořil. Jako dnešní divák je to na tři, jako divák v roce 1973 je to za plný počet, takže zlatá střední cesta, ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedna z vlajkových lodí hororového žánru a dnes již velká klasika. Líbila se mi hlavně závěrečná dvacetiminutovka s vymítáním a potom některé záchvaty, které měla malá Regan během filmu. Zejména její děsivý hlas a otočená hlava stojí za to. Mezitím však bylo několik nudnějších pasáží a během celého filmu jsem bohužel neměl ten správný hororový pocit, na který jsem se tolik těšil. V roce 1973 musel Exorcista nejednoho diváka vylekat, dnes už jde spíše pouze o zajímavý pohled na poničenou duši dívky, kterou ovládají démoni. Lehký nadprůměr. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se fakt tesil kuli komentarum typu nejlepsi, nejstrasidelnejsi atd., ale to co sem videl byl asi jinej film, nez tu kazdej hodnoti. Uplnej zacatek byl zajimavej, ale nepochopil jsem, jak to souviselo. Pak prislo predstavovani postav - Regan, jeji matka, pratele, knez a jeho matka, jeho pratele atd. Proste nesnesitelna nuda, ktera pro vyvoj pribehu nemela nejmensi smysl a navic sem se v tech vztazich docela ztracel. Ale od chvile, kdy se Regan pochcala, se film zacal trochu zlepsovat. Problem byl v tom, ze dobry byly jen pasaze s Regan, kerejch neni mnoho a satan toho zrovna moc nepredved. Jedina gradace napeti nastala v okamziku, kdy dorazil Max von Sydow a zacal se modlit. A konec byla pekna debilita, zadny vymyceni dabla se v podstate nekonalo. Tohle ze mel bejt horor? Mozna tak drama s nekolika malo svetlejma scenama. Davam slabsi 3*, hlavne diky vykonum hlavnich predstavitelu, hlavne Ellen Burstyn a Jasona Millera. Tak po druhym skouknuti, kdy jsem se uz tak netesil a vedel do ceho jdu a film jsem videl se solidnim obrazem i zvukem a v prodlouzeny verzi, tak tu hvezdicku precejen pridam, prvni hodinka je sice porad dost nudna, spis to pusobi dojmem, ze clovek vi, ze se jakoze ma bat, ale proste nema ceho, ale s pribejvajici stopazi sem nastesti vzdy jednou za cas flakne Friedkin nejakej znepokojujici obrazem a finale je vygradovany solidne, zkratka ani tentokrat jsem se sice nebal, ale zase jsem se ani nenudil jako poprve. ()

Galerie (243)

Zajímavosti (188)

  • Pazuzu je ve starověkých textech uváděn jako král démonů větru a ve filmu je na tuto vlastnost několikrát upozorňováno - především se při příchodu otce Merrina (Max von Sydow) k soše démona zvedá silný vítr, dále pak při projevech démona v pokoji Regan (Linda Blair) vlají závěsy, ač jsou okna zavřená. Zároveň byl tehdy také využíván jako amulet proti ostatním démonům, což vysvětluje nalezení jeho hlavy v úvodu a větu: "Zlo proti zlu." A konečně - býval popisován mimo jiné s vrčícími psími ústy, což se ve snímku projevuje úvodní rvačkou psů a poté změnou Reaganina hlasu, který občas zní jako štěkot. (Volpe)
  • Zvuk démona, opouštějícího tělo Regan (Linda Blair), je zvuk prasete kvičícího před porážkou. (HellFire)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

22.12.2020

Studio Blumhouse (Uteč, Neviditelný) se chce vrátit ke slavné filmové sérii Vymítače ďábla a to rovnou s pokračováním. Zatím není jasné, o jak přímé pokračování by mělo jít a zda by nový sequel mohl… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Reklama

Reklama