Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace komiksu "Návrat Temného rytíře", komiksu, který udělal z Franka Millera hvězdu.
Starý a zahořklý Batman je pronásledovaný lidmi, kteří mají strach z čehokoliv většího než jsou oni sami. Je označen za nebezpečného psychopata a speciální jednotky na jeho stopě si dávno vyškrtly první část z možnosti 'živého nebo mrtvého'. Batmanovi největší protivníci jsou zatím propuštěni z bran Arkhamu jako vyléčení a okolí neškodní lidé. Štvanice na Batmana vrcholí a do toho hodinky odtikávají poslední minuty zbývající do atomové války. Proti Batmanovi se nakonec postaví i pragmatický Superman, který pro své přežití v nové době obětoval svou svobodu a stal se přizpůsobivým služebníkem systému. Batman jde po posledního boje. Do boje, který nemůže vyhrát... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Temný rytier musí byť temný film. To dá rozum. Našťastie táto základná podmienka bola splnená a splnených ich bolo viac. Akcia baví, scenár je hodný aj ambiciózneho hraného celovečeráku a Gotham vyzerá tak, ako má Gotham vyzerať. Menším mínusom je kratšia stopáž, keďže sa v závere odkazuje na ďalší diel. Otázka tak znie, či by nebolo bývalo lepšie ponúknuť oba diely naraz ako poriadny DC nášup. Uvidíme, čo priniesol a mne prinesie druhý diel. A možno to s tým Pearl Harborom bolo vážne inak... ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Atletické kousky vyměnil za drtivou sílu, není divu, za deset let důchodu narostl do velikosti grizzlyho a při šplhání po laně ho zlobí revma. Má to styl, má to koule, vrchol je, když si Batman dává v duchu MMA na držku s šéfem mutantů, lámou se kosti, plive se krev a to dlouhé minuty. Co si budeme nalhávat, tento snímek Nolana obskočil jako ukrajinskou šlapku a mezi lopatkami mu nechal polevu se vzkazem: Sleduj a uč se. Temné, dospělé, brutální, dokonalé. Přesně ten druh filmu, pro který může být geek pyšný, že je geekem. Teď si představte, že to byl teprve rozjezd a jaké inferno na nás čeká za půl roku. Počítám minuty. PS.: Komiks je samozřejmě o několik fousů výbornější, ale to už oni bývají. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

V roce 1984 vyšli dva komiksy, které změnily žánr - a dodnes se fanoušci hádají, který z nich je zásadnější.V jednom hrál hlavní roli Batman a Frank Miller ho pojmenoval Návrat Temného rytíře - a u toho druhé si Alan Moore vystačil jediným slovem Watchmen, tedy Strážci.Tento začátek je opsaný ze zadní strany komiksu Watchmen a já jsem ho sem napsal, abych některým neznalým ukázal jak výjimečný je Návrat Temného rytíře.Osobně mám radši Watchmen, ale Návrat Temného rytíře považuji za skoro geniální dílo a teď konečně k první polovině animáku.Asi před dvěma lety jsem si titulní komiks přečetl, a byl jsem nadšený.O nějaký čas později jsem se doslechl o animáku a byl jsem zvědavý.V tuto chvíli to mám za sebou a jsem lehce zklamaný.Animak je hodně věrný.Občas jsou tam věci, které v komiksu nejsou a taky se tam neobjeví jedna legendární postava, se kterou se setkáme až v druhé části animáku.První půl hodina je perfektní bere to nejlepší z komiksu a předvádí Batmana, jako přízrak, který nahání strach bázlivím.Batman působí jako monstrum seslané na Gotham.O to horší je to z druhou půl hodinkou, kde se vyskytují mutanti.Tahle část mě nebavila už v komiksu, ale tady se jí povedlo dát hodně dynamiky, takže Vás nestačí ani moc nudit.Animace je hodně pěkná, chvílemi skoro připomíná filmy noir.Moc se mi líbili různé narážky na DC nakladatelství jako tričko s velkým S, nebo stánek s komiksy v obchodě, kde najdete komiksy V jako Vendeta,Sandman nebo Bažinář(Swamp Thing).Abych to zkrátil parádní animák, který jde do hloubky a to jak psychické tak i fyzické, ale jeho pravý vrchol uvidíme až v druhé části. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

"Tobe to jeste nedoslo hochu. Tohle neni nejaka zablacena dira. Tohle je operacni sal. A ja jsem chirurg!" Vsechny DC animaky smerovaly k tomuto bodu, k dvoufilmu po kterem uz je latka tak vysoko, ze bude tezke ji udrzet. I kdyz Red Hood, nebo Year One byly stylove a kombinace Superman/Batman zabavne, az DKR dal ten spravnej pravej hak primo do divakovy lebky. Je to drsny az brutalni komiks, ale presne tak na hranici, akorat. A i kdyz je v nem Batman uz deset let na odpocinku kvuli smrti partaka Robina alias Jasona Todda, defacto si "uziva" duchodu, zjistime, ze toho ma jeste hodne pred sebou, a ze pred tim, kym je, se schovat neda. V prvni casti je jeho ukolem zastavit "napraveneho" Harveyho Denta alias Two-Face a predevsim rozmahajici se anarchistickou hrozbu armady zlocincu. To, co se podarilo Nolanovi v hrane trilogii Temneho rytire, to zachoval Jay Oliva v animovane podobe, a z predlohy Franka Millera udelal poradne cool zalezitost. A rek bych, ze pulka uspechu patri C. Drakeovi, ktery tu skladal opet hudebni doprovod, a je misty tak famozni, ze z nej mrazi. Hudba i cely pribeh delaji z Batmana presne to, v cem je nejlepsim komiksovym hrdinou. Nema zadne superschopnosti, dokonce je tu uz stary a unaveny, ale to co dela "hero" feeling v tomhle filmu tak skvely, je prave odhodlani a sila ducha, ktere jsou Batmanovou podstatou, jeho schopnost byt prizrakem a symbolem...boje proti zlocinu. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Výtečně do filmu adaptovaná legendární komiksová kniha, která navždy změnila obraz Temného rytíře. Rezignovaná atmosféra města ochromeného kriminalitou, což už stárnoucí Bruce Wayne nemůže snášet a tak po 10 letech v důchodu povolává zpátky Batmana (také proto, že on jím prostě JE, nejde jen o hrůzu nahánějící převlek). Psychologickou drobnokresbu bych sice příliš nepřeceňoval, ale skvěle vystavěný příběh dává nahlédnout do duše samozvaného mstitele, jehož přijetí veřejností zdaleka není jednoznačné. Jinak na hranatou animaci se rychle zvykne, nicméně tahle látka by zasloužila výrazněji pustit rozpočtovou žilou. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu je možné spatřit obálky skutečných DC komiksů "Swamp Thing" a "V for Vendetta". Studio si tak udělalo malou reklamu. (Lorge)
  • Postava doktora Bartholomewa Wolpera má na sebe tričko s logom Supermana, ďalšieho superhrdinu zo stajne DC Comics. (BlackTom)

Související novinky

Ještě více Batmana na cestě

Ještě více Batmana na cestě

27.08.2020

DC Fandom je za námi a ty největší novinky už jsme si probrali – tedy alespoň ty na poli hraných filmů. Komiksová stáj DC ale rovněž vyrábí poměrně dost a poměrně kvalitních animáků, mezi nimiž byste… (více)

Reklama

Reklama