Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta herců má pro sebe typický styl vyjádření náhlé změny emočního stavu. Harrison Ford třese bradičkou, DiCapriovi zesklovatí oči jak alergikovi pod rozkvetlou břízou, Gere ještě více přivře oční škvírky a škubne mimickými svaly, McConaughey nechá naběhnout žilku pod pravým okem. A pak je tu S.L.Jackson, který vyvalí dvě bulvy běsu o velikosti golfových míčků a vy si říkáte, že těch 83 mrtvých jemenských demonstrantů vzhledem k jeho zjevu není zas až tak moc.. Jsou tu dvě herecké stálice, kterým v pozici obžalovaného a obhájce nedělá problém rozbít si držky den před procesem či Pearceův striktní žalobce, který by dostal za mříže i desátníka Desmonda Dosse z Hacksaw Ridge, že spotřeboval příliš obvazového materiálu, ale u soudního dramatu si dokážu představit více nápaditosti než jen nasvícení jeho účastníků přes okenní žaluzie. Naturalismus, který mám na Friedkinovi rád, tu však rozhodně nechybí.. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který zodpovídá za její bezpečnost, zajistí 3 helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje útok Jemenčanů, při kterém jsou zabití 3 vojáci z ambasády. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal příkaz na ozbrojenou obranu a 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale ostře odsouzeno diplomatickými kruhy. Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud. Vybere si na svoji obhajobu vojenského veterána z Vietnamu, cynického opilce, kterému ve válce zachránil život. Začne se soudní spor, který má zjistit na čí straně je pravda.Tohle není špatný film, ale sotva se ocitneme v soudní síni, získáme dojem, že by to mohlo být i kratší, protože pak už nás čeká zhusta tuna dialogů a úvodní tempo se zcela vytratí, ale herci jsou dobří po celou dobu. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Rules of engagement jsou velmi důležitým problémem, ale bohužel se jimi tento film vůbec nezabývá. Vše je dáno první pulhodinou, a za další zápletku může ukázkový padouch, a cílem je, aby jeden outsider ukázal, že je ten nejlepší právník na světě. Nic proti zrucne natočené zanrovce, ale název neodpovídá obsahu. Proto jen dvě hvězdy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle soudní drama mě bohužel zklamalo na plné čáře. Tommy Lee Jones i Samuel L. Jackson jsou sice velice dobří herci, ale tenhle opravdu silně podprůměrný scénář jejich výkony zachránit nedokázaly. Přitom námět měl docela slušný potenciál a až do konce jemenského masakru jsem čekal, že z něho bude i slušný film – řada klišé doplňovaná přehnaným patosem ale způsobila, že jsem se rychle začal nudit. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Má to gule, tu ťažko hodnotiť akciu, keďže jadrom filmu je súdny proces. Ten má však medzery a niektoré súvislosti sú nevyjasnené a divák nemá šancu vidieť zákulisie ostatných postáv. Je to dramatické a aj napínavé, herecky je to výborné. Pearce je na tieto úlohy ako stvorený a tie jeho gestá stoja za to :) 70% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)
  • Arabčina, ktorú používajú dôstojníci pri vypočúvaní Hodgesa (Tommy Lee Jones), je miestny dialekt - Levant. Týmto dialektom však hovoria ľudia žijúci v Izraeli a Jordánsku, nie v Jemene, kde sa film odohráva. (Arsenal83)

Reklama

Reklama