Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (314)

lamps 

všechny recenze uživatele

Soudní thriller jako vyšitý. Herecké výkony jsou pěkně seřazeny od těch slušných(Cruise), až po ty excelentní(Nicholson), scénář v rámci možností zajímavý a nápaditý a silné aroma námořnické hrdosti a důstojnosti, které z každého správného chlapa jen odkapává, dodává filmu mnohem větší rozměr. Oscarová nominace za nejlepší film sice není úplně na místě, ale Rob Reiner přesto stvořil působivou podívanou, jaká si v rámci žánru zaslouží stejně výsadní postavení, jako závěrečný projev Jacka Nicholsona v učebnicích herectví.. 80% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Poručík Daniel Kaffee má velmi krátkou právnickou praxi, během které se naučil pohodlně uzavírat bleskové dohody a proto byl armádou zvolen jako obhájce dvou vojáků, kteří při výcviku zabili nepříliš fyzicky zdatného vojína Santiaga. Armádní špičky nemají zájem na skutečném vyšetřování a odhalování příčin chování vojáků a proto je Kaffee správnou volbou. Jenže dohled nad případem má kapitánka JoAnne Gallowayová, která v něm svým citlivým nosíkem cítí špinavost a trvá na soudním procesu. Kaffeeho zájem poznat poprvé v životě soudní síň zevnitř není nijak závratný, ale kapitánčiny zajimavě vlnité křivky jsou pro něj důvodem k delší spolupráci. Začíná se ponořovat do případu a vytahovat na světlo fakta, o jejichž existenci by se, v zájmu národní bezpečnosti, mělo raději mlčet. ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

Ať listuju jak listuju, nic z vojenských řádů ve své modré knížce nevyčtu, takže netuším, jaký musí být počet štětin na vojenském zubním kartáčku, nebo délka a hustota ok na hajzlpapíru v důstojnické latríně. O to víc si vážím všech chrabrých amerických chlapců, kteří hájí čest a slávu demokracie na základně Guantanamo, kde jim Fidel může přes plot počítat knedlíky na talíři. Chápu, že to není služba pro každého a můžou jí vykonávat jen ti nejlepší, kteří nikdy, ale nikdy nepláčou po večerce do polštáře a nezdá se jim o maminčině nedělní bábovce. Vojín Santiago je černou skvrnou na spanilé tváři armády, protože po uběhnutí devadesáti kilometrů sípá, ačkoliv pouze klusal a každou třistadvacátouosmou kulkou mine střed terče. Jediným možným trestem je smrt a Cruise jede z následné šlamastyky vysekat před soudním tribunálem dva vojáky, na které se musí mluvit hooodněěěě pooomaaaaluuuu. Což o to, přelíčení je to zábavné, soudce tluče kladívkem do stolu jako o život a co chvíli se vynoří nové skutečnosti vedoucí k pravému zadavateli vraždy vojína Santiaga, zlé prasopsí hlavě, která má co nevidět povýšit do štábu. Film by stačilo vidět jednou nebo dvakrát a myslím, že máte na celý život vystaráno. Jenže když ho přežijete jestě potřetí, popáté, podesáté, dočkáte se pokaždé na konci té fascinující desetiminutovky totálního herectví, kdy se Valký Jack s metály přes celá prsa vyznává z lásky k vojenskému řemeslu. Přestože se projeví v tuto chvíli jako opravdu velmi arogantní slizoun a naprostý zmrd, mám pokaždé chuť ho za ten výron před souloží ještě pochcat, pokud by si to jen přál. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Soudní drama z prostředí US army. Tak by se ve zkratce dal pojmenovat film, jehož téma kopíroval poměrně velký počet seriálů a filmů. V první řadě musím říct, že nemám soudní filmy zrovna v lásce, zkrátka slovíčkaření v soudní síni a s tím související vyšetřování mě moc nebaví. A teď objektivně k filmu; myslím si, že se jedná o kvalitní dílo s hvězdným obsazením a zajímavým příběhem. To, že se Jessup provaří na základě vlastní ješitnosti, se mi nezdá moc reálný - přeci věděl, že by to Kaffee odsral hned potom za opruzování vysokého důstojníka. Na druhou stranu mi to zase nezničilo celý film, resp. pocity z něj, takže asi OK. Pokud bych byl na tento typ filmů zaměřen (soudní dramata), dal bych určitě 4 hvězdy, ale jelikož už to asi znovu vidět nepotřebuju (max. kvůli Demi Moore v uniformě), tak dávám nakonec hezkých 60%. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

A tady opět narážím na problém s vlastním hodnocením. Jelikož nechci film podhodnocovat, když je všeobecně považován za skvělé dílko, tak mu přisoudím zlatý střed i když reálně bych dal asi silnější dvě hvězdy. Já prostě tyhle soudní tahanice moc nemusím a nic na tom nezmění ani opravdu hvězdné obsazení. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu se měla odehrát i milostná scéna mezi Cruisem a Demi Moore, ale nakonec od ní režisér upustil, protože by neseděla do celkové atmosféry. (don corleone)
  • Ve filmu se objeví slovo "sir" celkem 164krát. (don corleone)
  • Autorská práva k uvedení filmu na divadelní prkna byla prodána ještě před premiérou filmu. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama