Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Louis de Funes je ďábel, ať už hraje cokoliv a nemusí přitom jen stavět do latě četníky, i když ti to samozřejmě potřebovali jako sůl. Tady se díky své vychytralosti pokusil rozvrátit španělský trůn. Málem se mu to i povedlo, kdyby neměl ještě chytřejšího sluhu, kterého hrál výborně Yves Montand. Ten málem Funese svým hereckým výkonem převálcoval. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že to není úplně nejlepší film ani Louise de Funés, ani Gérarda Ouryho (Velký flám je podle mě mnohem povedenější). Asi to bude tím Montandem. Neříkám, že roli zahrál špatně, je to lepší než kdyby jí vzal romantický hrdina Jean Marais (to by ale neudělal, protože mu Funés ukradl slávu z Fantomase). Američtí koproducenti chtěli obsadit Jerryho Lewise, tomu se Oury bránil, až mu Montandova žena Simone Signoret navrhla svého manžela, protože nechtěla, aby hrál jenom v politických filmech. Pro mě je Montand nejlepší asi v Rudém kruhu s Delonem a Bourvilem, který měl Blase hrát původně. A je to škoda, že se natáčení nedožil, protože by film byl ještě vtipnější, mezi ústřední dvojicí by to víc jiskřilo a navíc by Bourvil završil svou éru rolí sluhů v historických filmech, které však byli pojednány "vážně". A tak pro mě králi filmu zůstali Louis a komik Paul Préboist, který však hrál jen malé role. Jeho Němý, byl opravdu skvostný. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

"Ještě budeme rádi vzpomínat na toho rošťáka Sallusta. Ten aspoň okrádal jenom chudé." Don Salluste jako vyhozený ministr financí a policie na dvoře španělského krále. "Výsosti, nedáte se přeci umluvit nemluvnětem." Královská zábava s Louisem de Funèsem a Yvesem Montandem v geniální režii Gérarda Ouryho. "Anonymní dopis pro krále." 100% nonstop zábavy. "Veličenstvo dostalo můj anonymní dopis?" Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=SHARD2cr7sk a http://www.youtube.com/watch?v=KcYdJXV2GqM ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se tohoto filmu bál, ale byl jsem velice příjemně překvapen. Role lakomého ministra Funesovi sedla na tělo a díky velice povedenému a hlavně vtipnému scénáři nepřišla jako třeba v Piti Piti Pa vniveč. k tomu skvěle historické reálie, podbízivá hudba a máme tu další francouzskou komediální perlu. ()

Jennifer.S 

všechny recenze uživatele

- „Vypracoval jsem plán jak odtud prchnout. Vrátíme se do Madridu. Připravíme spiknutí. Král pak zapudí královnu, baba se provdá za papouška, Caesar se stane králem, já si ho vezmu a budu královnou, ha!“ – „Hó, hó poslyšte Salluste chvílemi, chvílemi nemate se vám to tak trochu v hlavě? Víte co myslím?“ Jedna z nejlepších komedií od Funèse. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Do role dvorní dámy Dony Juany byla vybrána režisérova spolužačka z konzervatoře Alice Sapritch. Ta se krátce předtím objevila po boku Funèse (Don Salluste de Bazan) v roli jeho manželky ve filmu Na stromě (1971). (argenson)
  • Herečka Karin Schubert (královna La Reine) se po natočení této komedie nedokázala jako herečka prosadit a po několika herecky neúspěšných letech zakotvila v pornografickém průmyslu (Wishkah)
  • V úvodní scéně projíždí kočár kolem zámku La Calahorra v provincii Granada. Zámek lze vidět napravo od cesty na kopci. (Aelita)

Reklama

Reklama