Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Philippe je starší syn cholerického ředitele střední školy, Karla Bosquiera. Protože propadl z angličtiny, otec mu nařídí, že prázdniny stráví na výměnném pobytu u britského aristokrata. Ten k nim zase posílá svou dceru Shirley. Otcovo rozhodnutí synovi zkříží prázdninové plány, chystal se totiž s kamarády vyrazit na plachetnici podél mořského pobřeží. Přemluví proto svého kamaráda Michoneta, aby jel do Anglie místo něj. Shirley, která mezitím dorazila, vyvolá v rodině Bosquierových značný rozruch. Je hezká, samostatná a rozhodně se nemíní podřídit přísným vychovatelským metodám pana ředitele. A když se v jenom z barů náhodou seznámí s Philippem, který se vydává za Michoneta, nemůže to skončit jinak, než že se do sebe zamilují. Všechno by vyšlo, kdyby Philippův náhradník neonemocněl... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Existuje několik různě sestříhaných verzí tohoto filmu. Největší rozdíly jsou patrné mezi původní francouzskou verzí a verzí určenou pro anglofonní země. V té se scény s jazykovým nedorozuměním odehrávají zcela jinak. Českému divákovi je především známá anglofonní verze, na níž vznikl český dabing. (me116)
  • Film měl ve Francii premiéru 1. prosince 1967 a jen ve francouzských kinech dosáhl návštěvnosti bezmála sedmi miliónů diváků. Louis de Funès tímto titulem završil mimořádně úspěšný rok 1967, v němž byl předtím uveden třetí díl Fantomase a Oscar (1967). V premiérovém nasazení byl ve stejném týdnu v Paříži uveden americký film Frajer Luke (1967), který však dosáhl sotva polovičního komerčního úspěchu. Senzační prázdniny se staly největším úspěchem za rok 1967 a celkově Funèsovy filmy v tomto roce vidělo přes 16,5 miliónů diváků. (argenson)
  • Názvu filmu odpovídala i doba natáčení, začalo se v červnu a poslední záběry byly pořízeny v září 1967. (argenson)
  • Podle některých pramenů byly Senzační prázdniny prvním filmem, v němž de Funèsovu manželku hrála Claude Gensac. Ve stejné době se ale natáčel i Oscar (1967), v němž taktéž vytvořili manželský pár a Oscar se nakonec do kin dostal dřív, takže prvenství je v tomto ohledu diskutabilní. (argenson)
  • Jako dekorace pro budovu Bousquierovy školy posloužil zámek Château Gillevoisin nedaleko od Paříže, scény pronásledování nezdárného syna Philippa byly natočeny v Le Havre a dalších destinacích v severní Francii. (argenson)
  • Olivier de Funès se ve scéně, kdy spadne do vody, opravdu zranil, protože pod vodou narazil na kotvu vedlejší lodě. (M.B)
  • Nápad s herbářem a donášením vnesl do filmu Olivier de Funès, který to přinesl ze školy, kde to zažil jeden student. (M.B)
  • Natáčelo se ve studiu Boulogne-Billancourt. Vyplutí plachetnice se natáčelo na břehu Seiny v Mureaux. Scény z Anglie se točily ve francouzském středohoří v La Bourboule. (M.B)

Reklama

Reklama