Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prezident Beneš a plukovník Moravec. Jeden chce klid a přežití, druhý zničující válku. Jeden budoucí vítěz, druhý budoucí zrádce národa, přesto spolu jejich osudy souvisejí. Příběh o setkání dvou osobností a dvou naprosto odlišných myšlenkových světů. Chladný kalkulátor a horkokrevný bijec. Edvard Beneš a Emanuel Moravec. Diplomat a legionář. Zatímco Beneš mezinárodní diktát akceptuje, většina představitelů československé armády volá po krvi. Jako svého mluvčího vyberou plukovníka Moravce, který patří k nejradikálnějším z nich. Chtějí válku. Totální, krvavou a zničující. Beneše však tato představa děsí, v jeho světě se jedná, dohaduje, intrikuje, a i když se prohrává, mrtvých je vždycky pomálu. Představa starobylé Prahy proměněné v ruiny Göringovým letectvem je pro prezidenta nepředstavitelná. Navíc před sebou vidí celoevropskou válku, v níž Německo skončí v troskách... (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1938. Asi najhorší a najťažší rok v našich spoločných dejinách. Ako sa zachovať, ustúpiť či bojovať. Hrozná doba. Čo som sa dozvedel o E.Moravcovi, tak to boli zaujímavé veci. Chýbalo mi aj posúdenie Jana Masaryka, veď , ako syn prvého prezidenta , mal akýsi názor? Výborný výkon herca čo hral E.Beneša. Hodnotím 70%. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak to bylo s Mnichovem? Pravdu zde tolik nehledejte, nicméně drama ano. Po dlouhé době zde Daniel Landa má roli šitou přímo na sebe. Zamrzí jedině, že přerod Emanuela Moravce z patriotského vojáka na kolaboranta zde není zobrazen, ale vyřešen až v samotném závěru jedním titulkem. I tak ovšem okolo Mnochovské dohody se rozhořívá spousta otázek, diskuzí a proroctví, které se dobře poslouchají, jsou napínavé a rezonují v nás dodnes. Landovo (vlastně Moravcovo otázka na Beneše): "Bude to trvat dalších tři sta let?" mi zní ještě dnes. Škoda že se některé ty debaty neodehrály i ve skutečnosti. 80% ()

Reklama

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Byla to moje úplně první zkušenost s tímto devítidílným dokumentárním seriálem mapující období českých dějin od vzniku samostatného československého státu až po vznik České republiky. Robert Sedláček ukázal, že umí točit více žánrů dokumentu, mám totiž zkušenost s jeho dokumentem o filosofovi Václavu Bělohradském. Musím říct, že to byl dobře udělaný dokument. Herci se svých rolích zhostili velice dobře, ať už Martin Finger v roli Edvarda Beneše či skvěle hrající Daniel Landa v roli Emmanuela Moravce, kolaboranta. Škoda jen, že zde jeho vývin z českého patriota na kolaboranta byl ukázan až v samotném závěru a né v postupném vývoji, ale i tak klobouk dolů, myslím si, že tato role je pro Landu jak vyšitá. Dobře také fungoval střih, kamera hudba a kulisy, je vidět, že si s tím dal režisér určitě hodně práce. Dokument rozhodně vůbec nenudí a ukazuje nám období dějin mezi mezi 23. zářím až 31. řijnem, tedy období, kdy byla v Československé republice vyhlášena mobilizace vojsk až po Mnichovskou dohodu, kdy se čtyři velké státy rozhodli o budoucnosti našeho státu bez nás. Je těžké se dohadovat, co znamelo toto rozhodnutí pro Beneše, zda se stal hrdinou nebo zrádcem. Je to hodně diskutabilní téma. Rozhodně ale tento dokument ukázal to, co ukázat měl, zachytil opravu spousty zajímavých myšlenek, které stojí za přemýšlení. Těžko říct, jestli se to tak stát mělo nebo ne, ale Beneš tušil, co je Hitler zač, že bude chtít bojovat s celým světem a že tohle je jen začátek velkého krveprolití, které zachvátilo svět mezi lety 1939-1945, v letech, ve kterém se odehrával největší masakr v dějinách lidstva- II. Světová válka. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit, do jaké míry je toto zpracování dějinných událostí historicky přesné, ale pomnichovské dilema vystihuje dokonale. Konfrontace "boxera" Emanuela Moravce s "šachistou" Edvardem Benešem představuje naprostou špičku celé této televizní série. Pravda se skrývá v argumentech obou stran a je tak velice těžké se na některou z nich názorově přiklonit. Navíc, tak jako v celé sérii, i zde je třeba ocenit skvělé vizuální zpracování a výborné herecké výkony - Daniel Landa i Martin Finger v tomto díle přímo excelují. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najlepší výrok tohto dielu, ktorý je platný po celé ľudské dejiny: "Existujú dve druhy pravdy. Tá skutočná a tá politická." (Beneš). Záverečná debata medzi Benešom a Moravcom patrí medzi veľké filozoficko-politické pojednania, kde každá myšlienka stojí za úvahu. Je viac život v porobe alebo hrdinstvo v smrti? Osud Moravca potom nabral iné kontúry a je až nepochopiteľné, k čomu sa ako veľký zástanca českého národa obrátil. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (7)

  • Svatba Emanuela Moravce (Daniel Landa) a Jolany Emmerové (Kateřina Jandáčková) byla natočena v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Tato budova v protektorátním období sloužila jako velitelství SS. (kepiash)
  • Scéna z hranice u Znojma se natáčela ve Vojenském historickém muzeu v Lešanech. (Cheeter)

Reklama

Reklama