Reklama

Reklama

Hilly Kristal si po dvojitém bankrotu půjčil v roce 1973 peníze a koupil v New Yorku podnik Palace Bar. Vždycky si přál dát příležitost živé hudbě, hlavně country, bluegrassu a blues. Odtud pochází nový název klubu: CBGB... Country, bluegrass a blues - tyto tři hudební žánry daly název uznávanému newyorskému klubu CBGB, který se díky svému majiteli Hilly Kristalovi stal kolébkou undergroundového rokenrolu a punku. Protože v jeho klubu na Bowery nechtěly country kapely vystupovat, rozhodl se dát příležitost i jiným formám rocku. V jeho podniku mohly hudební skupiny vystupovat pod jedinou podmínkou – musely hrát jen vlastní tvorbu. Žádné pecky z hitparád, žádné předělávky. Jeho krédem bylo podporovat umělce za každou cenu. Hilly Kristal se tak proslavil a je právem označován za kmotra punku, který stál u zrodu kapel jako Blondie, Television, Ramones, Talking Heads, Dead Boys nebo The Police. (HBO Europe)

(více)

Videa (20)

Trailer

Recenze (154)

Drusilla 

všechny recenze uživatele

Je mi vlastně jedno, kolik nesrovnalostí se ve filmu objevilo. Vidět (Ramones, Blondie, Dead Boys, Iggy, Patti Smith,...) nebo aspoň slyšet (New York Dolls) svoje oblíbence v jednom filmu je prostě super. Nezbývá než dodat, že Ramones, Stiv Bators, Johnny Thunders i Hilly světu chybí... mně teda jo. ()

ShossGrey 

všechny recenze uživatele

CBGB bolo kedysi pulzujúcou tepnou NY undergroundovej scény. Bolo otázkou času, kedy niekto tomuto dôležitému milníku punku a legende vzdá hold hraným filmom. Musím skonštatovať, že i napriek výbornému traileru ostalo nakoniec prázdno. CBGBovská divočina mi prišla akási neuprimná,neozajstná, jednoducho celý film sa mi presypal medzi prstami bez toho, aby zanechal nejaký dojem (i keď s laxným Hillyho prístupom sa to asi i v skutočnosti tak malo). Namiesto smršti iba ľahký vánok, komixová narácia miestami dosť iritovala, no must see pre každého, kto sa bezhranične oddal tomuto žánru hudby. PS * za mojich milovaných Ramones, ktorí s plátnom doslova znova ožili:-). Ramones:"We got four songs:I don't wanna walk around you, I don't wanna be learned, I don't wanna be tamed and I don't wanna go down to the basement." Hilly:"Anything you wanna do?" "We're working on something new." "Something positive?" "Yeah, it's called I wanna sniff some glue." ()

Reklama

Pradlík 

všechny recenze uživatele

Tradičně skvělý Rickman a překvapivě dobrý Grint jako pankáč z Dead Boys. Ve filmu mi dost chyběl větší děj, no ale když je to film o zrodu hudby, kterou miluju, rád mu to odpustím a proto i tak 4*. Obzvlášť se mi líbil výběr herců na jednotlivé kapely a interprety, obzvlášť Ramones, Blondie, Iggy Pop a Lou Reed vypadali jako by hráli sami sebe před 40 lety. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Přes ideové výhrady (punk nevznikl v USA, ale v Británii, Američané si ho jen sebestředně přivlastnili) i přes výhrady technické (po formální stránce si tvůrci vypomáhají komiksovými předěly simulujícími střihovou skladbu, i když s komiksem nemá film nic společného a komiksová stylizace je jen laciný marketinkový trik, jdoucí přesně proti duchu a podstatě punk rocku) jsem film Randalla Millera dokoukal až do konce, neboť i pro mne je značka CBGB magická, hudební scéna s ní spojená je skutečně legendární a hudební čísla z filmu se výborně poslouchala... To ovšem nic nemění na faktu, že konformní rastr Randalla Millera zploštil celou newyorskou punkovou scénu 70. let a dění kolem klubu CBGB na tuctovou popkulturní selanku. V tomhle filmovém klubu Hilly Kristal nedal prostor novému progresivnímu hudebnímu směru, ale hraje pořád country... Jak výstižně napsal uživatel 6thSun: ,,Film o energické hudbě bez energie..." ()

SheenaStaley 

všechny recenze uživatele

S hodnotením strašne váham. Pre nezasvätených je to čo sa týka filmových kvalit možno slabší priemer a vlastne asi ani nepochopia o čo ide. Len za toto som strhla hviezdičku, lebo inak som úplne nadšená. Téma ktorá je mojmu srdcu asi najbližšia zo všetkých(okrem mojej lásky k New yorskemu punku a tomuto klubu ako takému, plánujem mať aj ja v budúcnosti klub... a bude minimálne rovnako legendárny:) ), Alan Rickman a Taylor Hawkins ako Iggy Pop? Síce som sa nedozvedela absolútne nič nové, ale ako tribute je to dokonalé! Takže zatím za 4* :) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Vo filme je niekoľkokrát možné zazrieť na rohu ulíc Bleecker Street a Bowery označenia ulíc písané bielymi písmenami na zelenom podklade. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia však boli ulice na Manhattane označené čiernymi písmenami na žltom podklade. (beso74)
  • Niektoré z nálepiek na stenách klubu CBGB v čase jeho otvorenia ešte neexistovali. (beso74)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno