Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (188)

Morien 

všechny recenze uživatele

Co mi na tomhle filmu vadilo úplně nejvíc byla obrovská nevyváženost. Některé momenty se mi opravdu líbily, třeba švédský pracovní maraton přímo z pohledu hlavní hrdinky, ale na druhou stranu umělá andělská křídla a modlení pod hezkým obrázkem, kašli kašli a pohled stranou, to už je zase přece jenom moc. Taky jsem měla osobní problém s tím, že mi nesedla dívčina osobnost, nemohla jsem s ní sympatizovat a proto mi bylo celkem jedno, co se s ní vlastně stane. Plusové body tedy dávám za formu. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelnost příběhu a pasivitu Liljy bych filmu nevytýkal. Zásadní problém je v tom, že ona neví to co divák, sledující film. Ona neví, jak by se z toho zapadákova mohla vyhrabat. Navíc v její situaci by to stejně asi nešlo. Zkuste si žít v takový díře na konci světa, ať pochopíte to zoufalství a beznaděj, nemožnost cokoliv změnit, která dohání lidi k sebevraždě. A když ji přítel chce vzít do Švédska… Kdo z vás na vlastní kůži nebo zprostředkovaně zažil, co je člověk schopnej udělat a čemu je schopnej uvěřit, když je zamilovanej? Pamatujete na ty nádherný scény, kdy byla zamilovaná a aspoň na chvíli naprosto šťastná? Problém filmu je někde jinde. Strašně mi vadily melodramatický scény, který tříštily realističnost příběhu. No a pak ty křídla. Ve snu to bylo OK. Pak ale následovaly další scény, prolínající se s realitou, který už mi přišly strašně samoúčelný až kýčovitý. Kdyby to ve filmu nebylo, tak bych se určitě cítil ještě hůř. Až u tohodle snímku mi opravdu došlo, jak moc nechutný zvěrstvo to sexuální zneužívání je. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, naozaj, no je to jeden z tých, pri ktorom sa vôbec nečudujem, keď dá niekto aj dve hviezdičky a ich reakcie úplne chápem. Mne však v momente, keď som ho videl perfektne zapasoval. Dlho som totiž nevidel poriadnu drámu, ktorá odráža krutosť a zlo ulice, najmä v okrajových častiach spoločnosti. Navyše je to poriadne moderné, s dosť dobrými mladými predstaviteľmi a s ničím sa nemaznajúcim scenárom. Tu musím však naozaj vytknúť tie anjelske krídla, na film to pôsobí ako výsmech a potom ešte hudbu. Tá je na niektorých miestach dobre sa hodiaca, no keď zrazu strihnú Rammstein a ódou pre umierajúcich, to moc dokopy nejde. Takže pre tieto dve veci nemôžem dať plné. 80%. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně realistické drama mladé šestnáctileté dívky, která vyrůstá a žije svůj život v zapomnění a bezvýchodnosti panelákové estetiky postkomunistického Ruska. Film je především o hrozbách, které visí nad mladými lidmi, pokud vyrůstají v neutěšených sociálních podmínkách bez jakéhokoli cíle, ambicí nebo snů. Lilju opustila matka, z bytu ji vystrnadila teta a musí se protloukat spolu se svým mladším kamarádem, jak nejlíp to jde: Čichá lepidlo a nemá žádnou šanci se z toho nekončícího kruhu osudu dostat. Nakonec se nevyhne tomu nejzazšímu řešení a začne prodávat vlastní tělo. Zachránit ji z tohoto marasmu má mladík, do kterého se zamiluje a který ji slibuje modré z nebe. Vše je ale úplně jinak... Lilja 4-ever je naprosto realisticky natočený film, jehož síla je dokreslena roztěkanou ruční kamerou, stylovou hudbou, ponurými exteriéry a skvělými výkony obou hlavních postav. Když jsem tento snímek viděl poprvé, dal jsem mu 4 hvězdičky, ale teď musím jít ještě o jednu nahoru. Tohle je film, po kterém mrazí v zádech, protože tohle se skutečně děje... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi opravdu znamenitě zkazil náladu. Myslím tím, že v dobrém. Ukazuje nám opravdu drsný život ruské chudiny. Opravdu bych nechtěl nikdy žít v Rusku, u nás je taky bordel, ale tam...Hlavní představitelka je krásná neznámá herečka. A velmi dobrá herečka. Hlavně výkony protagonistů film vyzdvihují hodně vysoko nad průměr. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Město, ve kterém Lilja žije se ve skutečnosti jmenuje Paldiski, leží v Estonsku a není daleko od hlavního města Tallinu. (pUnck)
  • Oksana Akinshina (představitelka hlavní role) se musela s režisérem Lukasem Moodyssonem během natáčení filmu domlouvat přes tlumočníka, protože neuměla anglicky ani švédsky. (pUnck)
  • Některé scény byly natáčeny v Paldinsku, ale větší část v Tallinu. (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama