Reklama

Reklama

Huo shao hong lian si

  • Hongkong 火燒紅蓮寺 (více)
všechny plakáty
Trailer
Hongkong, 1994, 104 min

Režie:

Ringo Lam

Scénář:

Yin Nam

Hudba:

Chun-Hung Mak
(další profese)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Temná a brutální fantasy Ringo Lama je jasnou alegorií na blížící se předání Hongkongu pod správu Číny- podzemní chrám Rudého lotosu, nepřehledné bludiště s mnoha skrytými nástrahami, a shaolinští mniši, kteří jsou nuceni v něm otročit podle rozkazů zvráceného starého (bývalého) generála. Humor v tom není skoro žádný, jen temnota, úzkost, nekončící násilí a smrt. Nezapomenutelné. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Znám pod názvem Burning Paradise. Tak nám zase jednou napadli Shaolinský klášter. Mniši byli zajatí Rudým Lotusem a utíká jen Fong Sai Yuk. Brzy je však armádou (celou, fakt) dopaden a uvězněn také. No a pak už se to jen řeže a řeže. Mniši se snaží dostat ven, osvobodit mistra a podobně. A tajemný supervládce a jeho bojovníci se je snaží udržet vevnitř. Dá se na to koukat, celkem to odsejpá a lahůdka jako jezdec přeseklej v pase (kůň si cválá dál a krev stříká) je opravdu nezapomenutelná. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Obrovská devíza filmu je jeho výprava. Hory plné prachu, vyprahnuté šedé pásy mŕtvej krajiny a v tom zasadený podzemný chrám Červeného lotosu plní pascí, prameňov, hadov, jám a vyhní. Iste občas sa nejaká tá stena zatrasie a niektoré odrezané hlavy sú voskové až hrôza, ale Ringo Lam veľmi umne prechádza z bojového filmu do drámy s prvkami hororu. Asi od 40 minúty sa tam neustále bojuje a každý jeden súboj má špecifickú choreografiu a odohrá sa v  špecifickom prostredí podzemného chrámu. Súboje tým pádom nie sú repetitívne a stále bavia. King Hu by bol na takýto film hrdý. A Tsui Hark niekoľko podobných filmíkov aj natočil. Ringo znova dokazuje, že mu akčný žáner celkom sedí aj keď je zasadený do historického prostredia a je tam štipka wuxia prvokov. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ringo Lam pojímá pro něho netradiční žánr fantasy s bojovým uměním jako prostor pro vypjaté drama o boji hrstky šaolinských mnichů uvězněných v podzemním labyrintu plném pastí. Příběh převzatý z klasické předlohy (poprvé byl zfilmován jako mnohadílná série mezi roky 1928 a 1931) zde díky Lamově rukopisu nabývá ponurou a dramaticky vypjatou podobu. Typicky pro režiséra je akce pojatá nikoli jako spektakulární atrakce a naopak slouží jako expresivní prostředek. Podobnou roli má i prostředí, takže víc než konkrétní část výpravy či extravagantní choreografie divákům utkví prach, temnota, bolest, krev, hrůza a utrpení. Film lze také vnímat jako metaforu pro nadcházející předání Hongkongu Číně. Nejen díky příběhu o bojovníkovi, který se dobrovolně vzdá agresorům, aby ušetřil své přátele, ale tím se jen dostanou do labyrintu, kde přicházejí nejen o svobodu, ale musejí se zříct své identity a minulosti (nesmějí říkat, že jsou ze Shaolinu, jsou jen otroci - kdo se vzepře, zemře). Výmluvné jsou i sekvence zrady jednoho spolubojovníka, nelítostnosti dobyvatelů a také scéna s dívkou, která coby prostitutka nemá problém s tím, se podvolit vládci labyrintu, ale záhy poznává, že se tím nezachrání, a vládce naopak chce cítit její děs a podmanit si ji, když se bude bát o svůj život. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Temný akční Fantasy od Ringo Lama, to sem teda ještě neviděl a musim říct, že se s tim popral víc než dobře, jako ve většině jeho filmů je tady hodně kladenej důraz na perfektní akci, kterou obstarává převážně hlavní postava mladýho mnicha, kterej je fakt skělej a za pomoci obřího meče tam naseká celkem velký množství nepřátel, kung fu mu samozřejmě taky neni cizí, takže tam i pár nepřátel seřeže. Navíc příběh je dostatečně kvalitní a svižnej, aby to vůbec nenudilo a temnej, aby to nepůsobilo jako pohádka, neprávem opomíjený ()

Reklama

Reklama