Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (819)

genetique 

všechny recenze uživatele

Kult v podobe dvadsaťdva-ročnej výpovede dedinskej prostoduchosti a alkoholického megalománstva ostáva neprekonaný. Polívka, nech je to s fámami okolo dlhov a upísaniu sa týmto filmom diablovi akokoľvek, sa rozhodol o jeden z najodvážnejších krokov vo svojej kariére a nemožno mu to vyčítať. Počas rokov sa už niekoľkokrát objavili fámy o tom, že pokračovanie bude. Nakoniec je teda na svete a čuduj sa svete, nebolo to až také sklamanie ako naznačovali prvé (zaujaté) recenzie. Nemôžem si pomôcť, ale mám taký dojem, že celá atmosféra filmu akoby reflektovala Polívkove aktuálne životné obdobie. Trpká tragi-komédia je totiž to najvýstižnejšie slovné spojenie, čo ma v súvislosti s týmto filmom napadlo. Kým sa film rozbehol, bola to naozaj tragédia a mal som pocit, že to nedopadne dobre. Postupne a našťastie si ale tvorcovia uvedomili, že sentimentálnosť asi nebude správna cesta k divákovi a oživili Bohušovu postavu o charakterové črty, ktorými si získal sympatie takmer celého československého národa. Mnoho hlášok sú reprodukcie z originálu, ale tie sú nesmrteľné a stále fungujú. Komédia teda naberá na obrátkach počas celej druhej polovice filmu, niekedy jej úroveň poriadne kolíše (niektoré scény sú len bohapustá bezúčelná vata), na druhej strane sa na to veľmi dobre pozerá, Polívka je prirodzený a ostatní herci ani nehovoriac. Nie je z toho cítiť kŕč, ani gýč a to je predsa rozhodujúce. S úmevom na perách by som dal aj štvrtú hviezdu, ale objektívne (s prihliadnutím na originál) musím ostať pri 70%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ťažký prúser...Toš, já sú Slovák, ale kult "Dědictví" znám naspaměť. O tomhle to nemúže ŕéct nikdo...V titulkoch vidím pri scenári Bolkovo meno a je mi do plaču. Ten, čo v manéži sype jeden fór za druhým vo filme neuspel ani s jedným. Myslím, že som sa raz pousmial, čo je na komédiu sakra málo a na tak očakávané pokračovanie kultu, ktorý poznajú všetci Češi, Moraváci i Slováci je to kurevsky málo. Dva vtipy dokonca ukradol Anderovi z Košic z jeho prvej nahrávky ešte z roku 89!, ale narozdiel od Bolka ich vie predať oveľa lepšie. Dej filmu možno prirovnať k skutočnému životu. Keď už máte všetko, začína sa človek nudiť. Bolek má vo filme všetko, i helikoptéru, ale divákovi nemá čo ponúknuť. Možno bola chyba nechať všetko na Bolkovi, pretože v staršom kulte hláškujú všetci, nielen Bolek. Tu sa zopár postáv vrátilo, ale ostali žalostne nevyužitý. Režisér Sedláček totálne zlyhal. Prísť s pokračovaním kultu chce poriadnu zodpovednosť, ale zdá sa, že to všetci zúčastnení vysoko podcenili. Keby to šlo zmazať, tak to zmažem, aby kult ostal nepoškvrnený. Dva hviezdy za Bolka, ktorého mi bolo ľúto, inak kľudne i odpad. 30%. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Sedláček a Polívka se zřejmě domluvili, že se filmem vzájemně podpoří. Když jsem se dozvěděl, že se točí Dědictví II pod Sedláčkovou taktovkou, těšil jsem se, že vznikne něco životně česky současného (Rodina je základ státu) a místo toho jsem sledoval Bolkovu sladkobolnou, leč nevtipnou, odnikud nikam se potácející zpověď, ve které režisér sem tam vykouzlí nějaký krásný záběr z helikoptéry či jeřábu. Vše ostatní, třeba WTF nenávaznost některých postav (doktoři Donutil a Pecha, Karel Gott) jsou už jen další hřebíčky nejen do Vlastiččiny rakve. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tož asi všichni jsme už předem věděli, že se to jedničce nevyrovná. Už tam není tolik humoru, není to tak zábavné, příběh není tak dobrý jako v jedničče, je to už jen takové vzpomínkové pokračování. Ono aby to bylo dobré, tak by se to muselo točit daleko dříve a né až 22 let po prvním filmu. Ono už je totiž úplně jiná doba, navíc čeští filmaři nedokáží už točit takové filmy jako kdysi, což je zajímavé, protože přeci máme teď moderní techniku a mělo by to jít snadněji, ale přitom nám to akorát uškodilo. V zahraničí tento problém nemají, tam pořád chrlí jeden výborný film za druhým, ale češi bohužel neumí v současnosti točit dobré filmy. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Několik nesouvislých poznámek. Komedie na slušné úrovni, ovšem s jiným režisérem by to mohlo klidně být i fiasko - je z toho cítit, že Sedláček to přece jenom trochu ohlídal, aby film nespadl níže, protože ty nápady Bolek při psaní scénáře občas tahal asi až z paty. Pár výborných vtipů, pár dobrých vtipů, pár vtipů nefungujících a vyznívajících do prázdna a jedna scéna, která mě v negativním smyslu tak šokovala, že jestli to nebyla skrytá narážka na Kameňák (musela být, úplně to z ní křičí!), tak to opravdu nechápu (je to ta s Křížkovou). Herci? Samozřejmě to občas drhne, nenapodobitelné chytilovské přirozenosti a autenticity už nikdy nikdo nedosáhne - zde jsou výkony už prostě klasicky "filmově komediální" - vyčnívá z nich skvělá etuda Ivany Uhlířové a především velkolepý Donutilův nástup na scénu, který se po všech stránkách povedl. Irénka, která není a Vlastička jako duch? Zbytečné a neúčelné. Povedená hudba, pěkné Krejčího nálety kamery, nenásilně vizualizující "návrat" po dvaceti letech. Celkově to rozhodně to není průšvih, pobavit se dá slušně a trapnosti je mnohem méně, než se čekalo - s přihlédnutím k okolnostem to asi dopadlo nejlépe jak mohlo a jsem za to rád. Na konci však i pod vlivem závěrečné písně stejně zůstane mírný smutek z toho, že co kdysi bylo (Chytilová, mladý Bolek, 90´s), už se nikdy nevrátí - paradoxně přesto, že ve filmu se překvapivě na staré časy vzpomíná mnohem méně, než by se od "návratového" filmu dalo čekat. Což byl myslím účel. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • V jednej zo záverečných scén, kde pred jednaním v blázinci drží "Doktor" v podaní Jiřího Pechu zmluvu o dlžnej čiastke, vidieť na sekundu muchu, ktorá sa zrejme "prechádzala" po objektíve kamery a nik si to nevšimol, pretože ostala vo filme. (Stillborn83)
  • Dokončenie filmu bolo ohrozené kvôli alkoholu. Problém s ním však nemal Bolek Polívka, ale prekvapujúco režisér Robert Sedláček, kvôli ktorému sa natáčanie premenilo na peklo. „Vždycky večer po natáčení si Sedláček dal pár skleniček, sedl do auta a jezdil po okolí. Nikdo nevěděl, kde je. A ráno se pak několikrát hledal. Když se objevil, měl kocovinu, a byl na lidi ze štábu hnusný“, prezradil zdroj z natáčania. [Zdroj: ahaonline.cz] (kacer4)

Reklama

Reklama