Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (819)

castor 

všechny recenze uživatele

Smutno v srdci, pachuť na patře. Zbytečná recyklace toho, co fungovalo v nestárnoucí jedničce. Zbylo jen povzdechnutí z nostalgie, úvodní letecký záběr na Vyškovsko a lulečský kostel a pak jen pár záchvěvů něčeho alespoň trochu atraktivního. Z Polívky je jen stín, nadbíhá látkám, ze kterých by mohlo kápnout a nechává se ukecávat k estrádním výstupům s dialogy, které na koleni sepíše šikovný přispěvatel do školního časopisu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Aj keby mi držali pri hlave zbraň, tak by som nikdy neveril, že by to mohlo prekonať prvý diel z deväťdesiatych rokov. Bolo to dosť slabučké, starý Buhumil už tiež nebol tak zábavný a to myslím aj na pohľad. Jediná scénka, z ktorej som sa schuti zasmial bola, keď Bohušovi povedal čašník, že ten stôl je rezervovaný a Bohuš mu povedal, nech si ho vezme a donesie im druhý. Inak bolo mnoho vtipov strašne trápnych, oproti prvému dielu, v ktorom taký nebol snáď žiadny. Jedna vec je ale pravda. Keby v prvom filme nebola tá nezabudnuteľná scénka v ktorej sa pýta Bohuš doktorky, či verí v boha, ale bola v tejto časti, smial by sa niekto? Podľa mňa nie - je iná doba a iní ľudia. Budem milosrdný a dám priemer. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tomu filmu nerozumím mnohem víc, než nerozumím původnímu Dědictví. Nejvíc by mě zajímaly motivace jednotlivých tvůrců, proč snímek vůbec natočili a proč volili ty které scény. Zajímalo by mě to mnohem víc než film samotný, což je asi (určitě) špatně. Nejvíc mě překvapila minimální humornost - a to nemluvím o nevtipnosti, ale přímo absenci pokusů o vtip. Nevylučuju možnost, že za deset let všichni prohlédneme a uvidíme, že i dvojka, ať už chtěně, nebo nechtěně, především dokonale vystihla dobu. Nepovažuju to ale za pravděpodobné. 45 % ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dědictí jako takové mám hodně rád, takže byla povinnost vidět i tohle pokračování, kde bylo předem jasné, že o žádný zázrak nepůjde. Zázrak to tedy opravdu nebyl a dalo by se i říct, že tohle pokračování je naprosto o ničem. Bez smyslu pro humor, ani ten děj nebyl průměrný, až teda ke konci trochu zajimavý byl, jinak to nemělo vzniknout. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kurva to je samý led v té sklenici a žádný chlast v ní! Hmm takže ne. Bohužel je mi líto, že to musím konstatovat, ale nefunguje to. Udělal jsem všechno proto abych si film užil. Chtěl jsem si ho užít. Nedal jsem na nic moc ohlasy. Před kinem jsem se posilnil aby byla nějaká ta zábavná hladina v krvi pak naběhl ke kase a hrdě zahlásil : Jednou na Dědictví aneb KURVA se neřííííká (ty vole těšil jsem se až to pronesu). Pohodlně jsem se usadil v prostřední řadě a vychutnal si mimo jiné trailer na Babovřesky 2 abych věděl jak asi tak bude vypadat absolutní dno České filmové kultury. A pak už jenom rozpačité pocity. Polívka do toho dává všechno snaží se seč mu síly stačí, ale nezakryje fakt, že dějově je to absolutně o ničem a kouzlo se prostě jaksi vytratilo. Celé to stojí na Bolkovi na ostatních je až moc vidět, že se do toho prostě nikomu moc nechtělo a nakonec to jaksi z povinnosti odehráli. Celý je to takový mrtvý nevidím tu to nadšení a živelnost provázející první díl. Tam byla sice dějová linie taky jednoduchá, ale fungovalo to. Tady je příběh rozvinut hned několika směry, ale všechno zůstává nedotaženo. Ne prostě ne nešlape to. Polívka rozhodně pár dobrých hlášek dá, ale i on už místy působí takovým unavenějším dojmem prostě už to není ten Bohuš z prvního dílu. Drží to sice tady nad vodou naprosto maximálně, ale to nestačí. Takže pro mě zklamání na film jsem se docela těšil, ale bohužel se mi opět potvrdilo, že originální staré klasiky by se prostě měli nechat na pokoji a netočit k ním zbytečný pokračování nebo ještě zbytečnější remaky. tohle je určitě vyšší level než ty mrdky co třeba momentálně točí Troška, ale že bych tomu zase zatleskal to sorry, ale to fakt ne.40% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • Dokončenie filmu bolo ohrozené kvôli alkoholu. Problém s ním však nemal Bolek Polívka, ale prekvapujúco režisér Robert Sedláček, kvôli ktorému sa natáčanie premenilo na peklo. „Vždycky večer po natáčení si Sedláček dal pár skleniček, sedl do auta a jezdil po okolí. Nikdo nevěděl, kde je. A ráno se pak několikrát hledal. Když se objevil, měl kocovinu, a byl na lidi ze štábu hnusný“, prezradil zdroj z natáčania. [Zdroj: ahaonline.cz] (kacer4)
  • Na kare si je pri rozhovore Bohuša (Bolek Polívka) a doktora Záhradníka (Karel Heřmánek) možné všimnúť, že druhý menovaný drží pohár s vínom pri zábere zozadu vždy v pravej ruke. Pri záberoch zboku alebo spredu ho však drží v ľavej. (Johnny.ARN)
  • Natáčení začalo 29. května na zámku Skrýšov u Sedlčan. Natáčení probíhalo také v Praze, v Rudné u Prahy či na zámku Karla Rodena. Scény odehrávající se v blázinci, se natáčely v psychiatrické léčebně v Kroměříži. Scény na hřbitově a u kostela byly natočeny v Lulči u Vyškova. (Terva)

Reklama

Reklama