Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (819)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ťažký prúser...Toš, já sú Slovák, ale kult "Dědictví" znám naspaměť. O tomhle to nemúže ŕéct nikdo...V titulkoch vidím pri scenári Bolkovo meno a je mi do plaču. Ten, čo v manéži sype jeden fór za druhým vo filme neuspel ani s jedným. Myslím, že som sa raz pousmial, čo je na komédiu sakra málo a na tak očakávané pokračovanie kultu, ktorý poznajú všetci Češi, Moraváci i Slováci je to kurevsky málo. Dva vtipy dokonca ukradol Anderovi z Košic z jeho prvej nahrávky ešte z roku 89!, ale narozdiel od Bolka ich vie predať oveľa lepšie. Dej filmu možno prirovnať k skutočnému životu. Keď už máte všetko, začína sa človek nudiť. Bolek má vo filme všetko, i helikoptéru, ale divákovi nemá čo ponúknuť. Možno bola chyba nechať všetko na Bolkovi, pretože v staršom kulte hláškujú všetci, nielen Bolek. Tu sa zopár postáv vrátilo, ale ostali žalostne nevyužitý. Režisér Sedláček totálne zlyhal. Prísť s pokračovaním kultu chce poriadnu zodpovednosť, ale zdá sa, že to všetci zúčastnení vysoko podcenili. Keby to šlo zmazať, tak to zmažem, aby kult ostal nepoškvrnený. Dva hviezdy za Bolka, ktorého mi bolo ľúto, inak kľudne i odpad. 30%. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl příliš srovnávat předchozí film od Věry Chytilové s tímto. V Sedláčkově filmu nejde o popis/kritiku doby, ale spíš o posmutnělé bilancování života, který se chýlí ke konci. Polívkova postava tak stojí před několika rozhodnutími, které už nic moc nezmění, ale mohou věci nasměrovat k lepšímu konci. Film je hezky nasnímaný, a promyšlenou líbivostí mu nelze upřít profesionalitu. Jako by však krásné obrazy zakrývaly prázdnotu děje. Jako by Bohoušovo přešlapování na místě, nevěda, jak naložit s vlastním životem, charakterizovalo i Polívkův scénář. Diváka tak překvapivě nenapadají otázky, proč je to taková pitomost, ale spíš, proč je to taková nuda, proč se ve filmu vlastně nic neděje? A možná to byl tvůrčí záměr spíš než pochybení. Těžko říct. Ale jako první film, i tento prověří až čas... ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela lituji diváky, které zhlédnutí stálo více než 30 minut stahování. Do kin je filmu škoda. Nicméně, na takové to domácí pokoukání při lahvince vína je to zábava dostatečná. Byl jsem připraven na nejhorší, protože už jaksi vím, jak to s těmi pokračováními u nás chodí. Nijak zlé to nebylo. Jistě, s prvním dílem je to ve všech ohledech absolutně nesrovnatelné. Na tom se určitě všichni shodnou a nikdo nebude proti. Děj je ovšem alespoň trošičku zajímavý a stará garda má stále zbytky šťávy. Film se poměrně zdárně dovedl přiživit na úspěchu jedničky. Je cítit, že film nemá přehnané ambice a je si vědom sám sebe. Do děje tak sebeparodicky vstupují Goťák či Donutil. Několik scén je potom vyloženě vtipných, což je v českých luzích a hájích věc nevídaná. Co si tak zrovna vybavím je třeba protialkoholická léčba v Černovicích. Jako pokračování je to perfektní, když se to tak pokusím srovnat s dalšími českými počiny. Jako film už to žádný zázrak samozřejmě není, ale podívat se na to bez újmy na duševní pohodě rozhodně dá. Takže ty zdejší dvou a méně hvězdičkové bláboly ani nečtěte a na moji zodpovědnost si to klidně stáhněte. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Neměla to být komedie? Vůbec nechápu, proč takové filmy vlastně vznikají. Další z řady pokračování po letech, které nemá absolutně co nabídnout a řadí se do kategorie propadáků. Stejně, jako např. Sněženky a machři či Bony a klid. Dědictví je však pravděpodobně nejhorší. Sedláček holt není Chytilová a Bolek má nejlepší roky dávno za sebou. Minimálně, jako scénárista. Trapná zbytečnost. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Zas tak zoufalý to není. Jen v česku chybí kvalitní scénáristi a režiséři. Bolek občas vykouzlí skvělý monolog, ale je to málo, celý to neutáhne a ostatní se jaksi nechytají. Výstřih Čvančarové mě občas udržel v pozoru, ale prostě chtělo to víc. Jinak ta Polívkova farma je dost úděsná a nedivím se, že neprosperuje. Bolek nemá moc vkus a s penězma to v reálu moc neumí. 40% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • V jednej zo záverečných scén, kde pred jednaním v blázinci drží "Doktor" v podaní Jiřího Pechu zmluvu o dlžnej čiastke, vidieť na sekundu muchu, ktorá sa zrejme "prechádzala" po objektíve kamery a nik si to nevšimol, pretože ostala vo filme. (Stillborn83)
  • Prostitútka Irenka sa vo filme neobjavila preto, lebo jej predstaviteľka Šárka Vojtková sa odmietla zúčastniť nakrúcania. Ako dôvod uviedla, že sa jej nepáči scenár. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama