Reklama

Reklama

Genderová věda aneb Problémy s pohlavím

(TV film)
  • USA Science of Gender Identity, The (více)
USA, 2009, 53 min (Special Edition: 120 min)

Asi v nejobtížnější situaci se nacházejí jedinci, jejichž pohlaví je obtížné určit. Někteří z nich dokonce mají mužské i ženské pohlavní orgány zároveň. Je to jeden ze základních biologických předpokladů: Na světě existují muži a ženy. Chlapci a děvčata. Pro miliony lidí není pohlaví v žádném konfliktu s realitou. Ale co s těmi, kteří se vymykají konvenčním představám? Jsme postaveni před otázkou: „Co je vlastně pohlaví?" Podle něj dnes na světě žijí miliony lidí, kteří do těchto kategorií nezapadají. Mezi genderové varianty patří například osoby, které jsou přesvědčené, že se narodily ve špatném těle, a jejich mozek je silnější než anatomie. Např. hidžra v Indii je považovaná za osobité třetí pohlaví – není mužské a není ani ženské. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

neo93 

všechny recenze uživatele

Působivý a poučný film o genderové společnosti. Dokument líčí životy především tří osob, které patří do této skupiny lidí, a zároveň nám to vše objasňuje pomocí vědy. Ukazuje nám, že nejsou pouze dvě pohlaví ženské a mužské, ale také třetí, které vlastně není úplně ani jedno. Celou problematikou se zabývá docela podrobně a dozvěděl jsem se i nové zajímavé informace, které jsem třeba nevěděl. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dobrých dokumentů o genderové identitě, transsexualitě, intersexualitě a o tom, jak konzervativní společnost nedokáže připustit, že nejsou jen dva gendery a v zájmu "normalizace" a udržení této iluze ořezává lidská těla do požadovaných tvarů, aniž by někdy dala lidem možnost volby. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Že existujú len dve možnosti ľudského pohlavia je každému jasné od detstva, aj neskôr pri vypĺňaní všakovakých formulárov. A tento film vysvetľuje, že to tak nie je a existuje široké spektrum sexuálnej identity a sexuálneho správania. Problematika je tu poňatá obšírne a bez predsudkov, z viacerých strán, vedeckej, laickej, aj rodiny, ktorá má takýto problém s dieťaťom narodeným ako chlapec a identitou dievčaťa. V Indii sa toho chytila aj miestna televízia a jej moderátorka Rose pochádza práve z takejto komunity. Druhá časť filmu z Indie je o niečo menej presvedčivá ako prvá venujúca sa veci z vedeckého pohľadu. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě asi překvapil závěr pořadu, kde se na základě výzkumu prokázalo, že polovina všech druhů v přírodě je vlastně sexuálně nevyhraněných... ()

Proserpina 

všechny recenze uživatele

Ako študentka genderových (rodových) štúdií som sa veľa nového nedozvedela, ale iným divákom môže tento dokument celkom vhodne priblížiť problematiku intersexuality (a čiastočne transsexuality) a prispieť k zamysleniu a k trochu inému, novému pohľadu na pohlavie a gender. ()

Reklama

Reklama