Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michelu Maudetovi se v rozhodujícím zápase v ringu rozplynul sen o kariéře boxera. Přijme proto práci osobního sekretáře u bankéře Ferchauxe, který je však nucen uprchnout z Francie. Michel bez skrupulí opouští starý svět a vydává se se svým novým šéfem na útěk s vidinou uplatnění a finančního prospěchu. (borsalino)

Recenze (15)

mortak 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Belmondem, kterému se Melvillova adaptace Simenonova románu nelíbila, a proto se ve stáři rozhodl natočit novou. Melville se sice snaží zachovat charakteristiku postav, ale vytvari pro ně nové situace, které by se měly podobat těm knižním. Jenže to nefunguje a logika příběhu, logika vývoje postav jsou fuč, což se nejvíce projeví na zmateném konci. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

To jsem se bál, že se dočkám od Melvilla něčeho jako druhého Boba hazardéra a že mě další film od mého oblíbeného režiséra bude po většinu času nudit, naštěstí tentokrát se nestalo. Sice pro mě Nejstarší Fercheaux nedosahuje úplně kvality Melvillových posledních filmů, v některých scénách včetně vybraných dlouhých záběrů jakoby chyběla působivější atmosféra a psychologii postav by šlo určitě ještě více rozpracovat, ale jinak se mi tohle osudové road movie dvou odlišných mužů dost líbilo. Pomalu plynoucí, komorní thriller mezi bankéřem a sekretářem ve stylu „kdo s koho“ přidává do hry i politiku se zákonem, i zájem třetí strany z podsvětí, a až do samotného konce zůstává napínavý. Ani jeden z hlavních hrdinů mi nebyl stoprocentně sympatický, přesto měl film v sobě jistou zvláštní patinu, která způsobila, abych se o jejich osudy po většinu času zajímal a Charles Vanel nesl v sobě s věkem podmanivé kouzlo osobnosti, které propůjčil i své postavě cynického boháče Ferchauxe. Lehce nadprůměrný snímek se pro mě vedle několika vizuálně či režijně působivých pasáží stává výjimečným právě i díky vkladu Vanela, který spolehlivě zastínil nezvykle otravného floutkovského Belmonda. [75%] ()

Reklama

tatopulos 

všechny recenze uživatele

3,5* Překvapivě vynikající příběh na rozdíl od příšerného remaku "Kdo jinému jámu kopá" z roku 2001. Musím říct, že je to velice svěží neveselý "chlapský" film oproti krajně sentimentální Siréně od mississippi, i když postavy Vám nemůžou být příliš sympatické. Skvělá barevnost, hudba, myšlenky o autoritě, co nás váže k druhým, jestli peníze můžou zrušit naše pouta k druhým..a co dává lidem nad námi moc. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V mém případě se jedná o první Melvillův snímek, který hodnotím takto stroze a mě samotnou to trochu mrzí.. Je to takový zvláštní film, příběh dvou podivných chlapíků mě nijak výrazněji neoslovil, no na druhou stranu ani ničím neštval.. Knižní předlohu neznám, nečetla jsem, takže nedokážu posoudit, jak se filmové zpracování povedlo či nepovedlo.. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Stejně jako novější předělávce dávám plný počet. Ten děj je totiž opravdu skvělý a po shlédnutí filmu z roku 2001 jsem si říkal, že bych ho rád viděl ještě jednou. Problém byl ten, že má hrozně dlouhou stopáž a tak jsem zvolil tuto starší verzi. Ač je ve své podstatě hodně podobná, liší se jemnými niancemi. Musím říci, že v obou případech byl Belmondo skvělý, avšak více mi sedl jako starý pan Ferchaux, než jako přidrzlý Michel. Na co bych neměl zapomenout tu zmínit je odlišný konec u obou filmů, třeba vás to namotivuje shlédnout oba dva. ;-) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Melville po celou dobu natáčení šikanoval a sekýroval herce Charlese Vanela. Belmondovi se to hrubě nelíbilo, takže nakonec vypěnil, strhnul režisérovi z hlavy jeho oblíbený stetson a strčil do něj tak silně, že upadl. Pak se s Vanelem sebrali a odešli z placu. (raininface)
  • Film vo svojej dobe neuspel i napriek účasti Belmonda či adaptácii Simenonovho románu. Radikálne sa rozchádzal s novou vlnou, avšak aj s tým, že idiosynkraticky vzdával ódu na americký Juh. (Biopler)

Reklama

Reklama