Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Honba za válečným pokladem v podobě zlatých cihel po francouzsku. Je duben 1943 a válka v Severní Africe se blíží ke konci. A právě v těchto dnech se odehrává příběh, kde skupina francouzských legionářů bojuje o banku a pak sami se sebou. Ohraný příběh i z francouzské strany mi nějak zvláštní nepřišel. Žádný zapamatovatelný zážitek tam nebyl a nemůžu si pomoct, ale druhý den si ten film moc nevybavuju. Prostě takový průměr jenom. Co bylo ale výborné, byl Jean Paul Belmondo. Ten, ale i ostatní herci drží Mrchožrouty na 65%. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Mrchožrouti jsou kultovní válečnou komedií. Božský Belmondo velí skupině legionářů, kteří se rozhodnou ukořistit si válečný poklad pro sebe. Henri Verneuil byl skvělý filmař; Mrchožrouti jsou od něj mým snad nejoblíbenějším dílem. Všichni ostatní herci (Villeret, Creton, Constantin), a především jako vždy půvabná Marie Laforet, jsou taky skvělí. Vše doplňuje působivá kamera a také pěkná hudba Georgese Deleruea. U mě to nejlepší hodnocení. Jeden z nejlepších Belmondových snímků. ()

Reklama

alchac 

všechny recenze uživatele

Ztráty sympatických legionářů byly sice zanedbatelné, neboť nepřišli ani o celých devět mužů z deseti (vskutku velmi francouzské pojetí!), leč ani sebevtipnější akční komedii s charismatickým protagonistou si nelze užít naplno, pokud při sledování někdo stále intenzivně tluče diváka železnou trubkou po hlavě - tu zde opět zhmotnilo mnou nesmírně oblíbené použití "německého" tanku. Kurva, je opravdu až takovej problém splašit někde jeden jedinej (!!!) železnej trakař, co alespoň vzdáleně připomíná libovolného panzera?? ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Vynikající zábava. Takové scénáře jsem chtěl vždycky psát. Vezměte skupinu lidí, každého na začátku přesně charakterizujte a pak je vhoďte do extrémní situace. A tenhle film je ještě šmrcnutý francouzským šarmem, takže místo hollywoodské vyvražďovací těžkopádnosti se budete bavit Belmondovým uličnictvím. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zase ti Frantíci a jejich humor. Experti největší! Tahle válečná komedie je tak nahláškovaná a vtipná, že jsem se se chlámal skoro celou dobu. Belmondo s humorem sobě vlastním každou situaci bere s nadhledem a s úsměvem na tváři. Bombastické skloubení srandy s válečnou hrůzou! Pár přeživších legionářů se v Tunisu pokouší vyloupit banku, ale bez komplikací to nejde. Belmondovi vydatně sekundují všechny další postavy (opět v geniálním starém českém dabingu) a na scéně se objevuje jako manželka bankéře i krásná Marie Laforet, která hrála Belmondovu milenku v Policajtu nebo rošťákovi a manželku z Veselých velikonoc. Ladí jim to jako vždy skvěle! Nehorázná prdel a mám chuť si film pustit znovu, což se stává opravdu jen velmi vyjímečně. Žeru hudebního skladatele Delerueho a tady střídá tolik božích motivů a hudebních nástrojů, že se mi z toho točí krásou hlava. I teď, když píši tyto řádky mě jede z beden jeho geniální soundtrack, který si stoprocentně pořídím na krásném vinylu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Ve filmu je použit kulomet BREN (původem z Československa). (Winster)

Reklama

Reklama