Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Na filmy s A. Delonem jsem svého času rád chodil.Na vrcholu stojí jistě Dobrodruzi,Dva muži ve městě a Sicilský klan.A to nejen pro nádherné obsazení.Tenhle opus maličko pozaostává, ale nepíši to ve zlém.Výrazná tenze po mstě je meritem příběhu.Můžeme debatovat o fenoménu msty.Jak kdosi řekl,msta je balzám duše.Hrdina jde nelítostným způsobem po vrahovi svého přítele.Takže se dostáváme od definice msty ke zločinu a trestu.Ovšem tady není katarze v podobě gulagu.Tady je kulka do prsou darebáka a vraha.A ten,kdo měl přítele v tom nejlepším smyslu slova jednání Delonovy postavy pochopí.Nechat pracovat stát by bylo nešikovné.Slušný film. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Kriminální zápletka není ani tak zajímavá jako politická fikce filmu. Zákulisní politické dění, „kontroverzní“ podnikatelé, nadnárodní kapitál řídící nastrčené politické figurky, všiváci politici hrabou a hrabou, svým ovcím dají žrádlo a hry a celé to nápadně připomíná dění v jedné středoevropské zemi. Akorát že novodobá šlechta v této zemi mluví o svých ovcích jako o "obyčejných lidech". Tento výborný nadčasový film ani po 40 letech nezestárl, pořád aktuální, bohužel. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Korupce, vydírání a vraždy ve vysoké politice, tohle vše existovalo v politice už v dobách Angeliky – markýzy du Plessis, existuje dnes a bude i po nás. Víme o tom, a nechceme s tím mít nic společného, pokud nás ale vlastní ctižádostivost a naši vlivní "přítelíčkové" do těchto výkalů nezatáhnou. Obchodník Xavier Marechal měl to štěstí/smůlu, že jeho kontakty sahaly až do oblasti vyšší politiky a musel tedy počítat s jistými komplikacemi. Vyřešil je typicky delonovsky. Tak, je to divák očekává a vyžaduje. S galantností, nadhledem a obezřetně. Tentokrát mu to vyšlo. Ovšem pozor! Kočka nemá vždy osm životů! :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Áááááá, tady se nám Delonek zapletl s politickým spektrem čili český daňový poplatník ví díky našemu politickému spketru přesně o co jde. O velké prachy, lži a intriky. Jsou tam i vtipné scény třeba když Delon ofocuje dokumenty kde jsou záznamy politiků a jejich pochybné činnosti a říká "koukej jsou tady všichni a jak hrabou." Pane Delone, že většina byla z České republiky ? Vlastně nééé, já zapomněl, že u nás jsou přece všichni politici nevinný, že to je jen opoziční hra. Pane Delone, nechcete přiject sem ? Tady na každého slušného občana, vychází jeden politický darebák, dokonce s možností výběru politické strany. Pane Delone, tady by jste se nenudil a za každou smrt jednoho našeho politického darebáka by vám slušní občané zatleskali stejně od srdce jako diváci na premierách Vašich krásných filmů. Popřemýšlejte o tom, pane Delone. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Stará francouzská zďorba se žlutými předními světly, snůška šeredných, přesvědčivě hrajících Francouzů (plus Klaus Kinski), tvářících se, jako by od propuknití určité aféry neutrli ani mouše nožičku, uměle působící žabičky na čtvrtou... a tohle všechno se nejspíš snaží zabít Delonka. Uznávám, že první půlka by snesla mnohem přísnější zásah nůžek. Dějově jsem to zvládal jen tak tak - napadá mě, že moc dobře věděli, proč do všech těch zlejch rolí nabrat Kinského a všechny tyhle masky. Na CSFD bohužel "modrý" film, ze kterého lze snadno zmodrat napětím, jak to v těchhle civilních krimikousích umí asi jenom Francouzi. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Když je Christiane Dubaye (Stéphane Audran) vyhozena z okna, po dopadu na zaparkované auto ji tvůrci naaranžovali do stejné polohy jako americkou úřednici Evelyn Frances McHale. Tato dívka spáchala 1. května 1947 ve svých třiadvaceti letech sebevraždu skokem z 86. patra mrakodrapu Empire State Building. Jediný snímek mrtvé ženy udělal fotograf Robert Wiles a když byl o jedenáct dní později otištěn v časopise LIFE, dostalo se mu titulu "Nejkrásnější sebevražda" a zařadil se na špičku ikonických fotografií 20. století. Později bylo foto publikováno ve stovkách časopisů a fotografických knihách. (Zdroj: ČSFD)
  • Režisér Georges Lautner měl zprvu dost obavy ohledně zapojení Klause Kinskiho, jehož předcházela jeho reputace divocha, s nímž bylo obtížné spolupracovat. Překvapivě na něj přehodnotil názor a považoval ho za jednoho z nejmilejších, nejvstřícnějších herců, se kterými kdy spolupracoval. (akisha)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Jean Laborde. (Terva)

Reklama

Reklama