Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

andrii 

všechny recenze uživatele

Alibi, kterým vkročil do jámy lvové. Natahovaná chapadla, která se až příliš zamotala. Na srázu falza pravdy. Dominový efekt smrti. Kompromitující dokumenty jako horké zboží. Konzumenti prospěchářství, kandidáti bez skrupulí na černé listině. Vysoká hra ligy mocipánů, která se vymkla z rukou. Prozřetelný Alain Delon jako soukromý detektiv pátrající na vlastní pěst, drží v šachu supy, kteří krouží nad kořistí, kteří se zdaleka nebojí ušpinit si ruce pro vlastní zájmy, svou neotřesitelnou pověst. Bezejmenná tvář vraha hrajícího si svou malou domů. Otevřená vrátka nebo konečná v pozadí pokoje s vyhlídkou na Eiffelovku? ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Korupce, vydírání a vraždy ve vysoké politice, tohle vše existovalo v politice už v dobách Angeliky – markýzy du Plessis, existuje dnes a bude i po nás. Víme o tom, a nechceme s tím mít nic společného, pokud nás ale vlastní ctižádostivost a naši vlivní "přítelíčkové" do těchto výkalů nezatáhnou. Obchodník Xavier Marechal měl to štěstí/smůlu, že jeho kontakty sahaly až do oblasti vyšší politiky a musel tedy počítat s jistými komplikacemi. Vyřešil je typicky delonovsky. Tak, je to divák očekává a vyžaduje. S galantností, nadhledem a obezřetně. Tentokrát mu to vyšlo. Ovšem pozor! Kočka nemá vždy osm životů! :-) ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Film si po celý čas udržuje nezpomalující tempo, které je sice pomalejší, ale to filmu neubližuje. Napětí je celkem dost, akce je nám předkládána decentně a s citem. Alain Delon zde podává vynikající herecký výkon v úloze bývalého legionáře, který mstí smrt svého přítele, vraha hledá mezi policií a politickou mocí. K jeho chladnosti a přesvědčivosti přispěl také výtečný dabing Eduarda Cupáka z dob, kdy byl český dabing na vemi vysoké úrovni. Ze závěrečného monologu mrazí v zádech. 85%. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kvůli otřesnému českému dabingu jsem nejdřív dala **, po zhlédnutí v původním znění zvyšuju na 4. Vedle Delona tu hraje třeba Maurice Ronet (a daří se mu hrát i přes mejkap, díky němuž vypadá jako by utekl z výlohy), Jean Bouise (samozřejmě s knírem) nebo Julien Guiomar (překvapivě v záporné roli). Květinou v klopě hlavního hrdiny je Ornella Muti a třešničkou na dortu kluzký týpek Klaus Kinski. Zápletka je trochu překombinovaná, ale pokud se člověk nebude za každou cenu snažit pochopit všechna ta „kdo s kým a kdo s kým ne“ (v politice), bude se dobře bavit. Dojde i na pár překvapivých zvratů, zručně natočených akčních scén a jednu pěknou honičku v náklaďácích. A rozuzlení příjemně překvapí. Jen ten závěrečný monolog s Eiffelkou v pozadí a nadbytečnou postavu Mireille Darc si mohli tvůrci nechat od cesty. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Bohužel, dostalo se to ke mně až po několika mnohem lepších podobných snímcích z Itálie. Alain Delon za hvězdu ano, ovšem krásky uvedené na předních místech v titulcích (Mireille Darc, Ornella Muti, Stéphane Audran) se tu v podstatě jen míhají v epizodkách mezi dveřma, v posteli nebo na ulici. Naopak pánové v důležitých vedlejších rolích se neznalci mohou vplést do nepřehledného chumlu Delonových protivníků/spojenců. Pointa slušná, ale jako celek u mě průměr. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Automobil, kterým jezdí Xavier (Alain Delon), je Alfa Romeo 2000 Berlina. Automobil, který ho pronásleduje a nakonec skončí na dálnici pod „naklaďákem“, je Buick Electra 225 ročník 1964. (xisp)
  • Za roli v tomto filmu byl Alain Delon nominován na Césara za nejlepší mužský herecký výkon, Michel Audiard byl nominován v kategorii nejlepší scénář. (Snorlax)

Reklama

Reklama