Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

argenson 

všechny recenze uživatele

Bohužel, dostalo se to ke mně až po několika mnohem lepších podobných snímcích z Itálie. Alain Delon za hvězdu ano, ovšem krásky uvedené na předních místech v titulcích (Mireille Darc, Ornella Muti, Stéphane Audran) se tu v podstatě jen míhají v epizodkách mezi dveřma, v posteli nebo na ulici. Naopak pánové v důležitých vedlejších rolích se neznalci mohou vplést do nepřehledného chumlu Delonových protivníků/spojenců. Pointa slušná, ale jako celek u mě průměr. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak vám tento film může vypadnout z hlavy?! To svinstvo v politice máme nyní taky. Přečtěte si můj citát v profilu dedek, Ornella Muti je kočka, ten syčák si vždycky vybral krásný kočky na hraní?! deda :-) tak jak sleduji filmy tak francouzské dámy jsou dobré šukny ve starých i v novějších a všechny kočíruje můj miláček delon, být tak slavný tak bych byl ještě horší:-) nejsem slabá nátura, ale i na tento film musíme mít silný žaludek, zase jsem se rozkecal :-) po delší době platí, že politici jsou kariéristi nemám slov :-)26.2.2020 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý hovorí o závažných veciach komplikovaným spôsobom, pretože tieto závažné veci sú tiež komplikované a hlavne neprehľadné. Delon tu chodí medzi všetkými ako vlniaci sa had, ktorý ak by trochu šťuchol niekoho okolo, hneď by bol mŕtvy. Mŕtvol je tu ale množstvo, treba však zabudnúť na nejaké zmysluplné vyšetrovanie, to v tomto svete politického a ekonomického slizu nie je možné. V záverečných desiatkach minút sa na túto tému dosť filozofuje a trochu prestrelená stopáž tak spôsobuje neudržateľnosť pozornosti. Trochu skrátiť, občas viac pritlačiť na pílu väčšou priamočiarosťou a film by to mohol byť excelentný. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příliš zdlouhavý snímek, který má několik napínavých pasáží, jež diváka vytrhnou z neustálého mluvení - místy až nudného. Nejzajímavější scény byly ty, kde se objevovala po boku Delona hezká Ornella Muti (čekal jsem, že podobně jako i v jiných filmech s Alainem, tak i zde ona podlehne jeho šarmu a zažijí nějaké postelové dobrodružství). Smrt darebáka mě tedy příliš nezaujala svým nápadem, ale spíše herci a některými akčnějšími scénami (sledovačky, osobní auto mezi dvěma nákladními, "návštěva" v bytě Christiny,...). Přes všechny klady se ale nedostanu na vyšší hodnocení než 3*. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Objektivně? To je nesmyslné slovo, co nemá žádný význam" Sžíravý a nadčasový politický thriller o korupci, konspiracích a soukolí moci a fungování společnosti jako takové.  "Má pro ekonomickou stabilitu význam, že nějaký ministr nebo poslanec si hrabe víc než je obvyklé? Nemá..."  Šlehnutí bičem do obou tváří společenského řádu, kapitalistického molocha požírajícího svět i fanatického askety a revolučního žháře číhajícího v temnotách. Delon v roli mstitele  (pomstu prosím neplést se spravedlností) přesný, Ornella opět krásnou ozdobou a vynikající český dabing. Eduard Cupák rulez!  K páté hvězdičce chyběl  jen špatný konec. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Za roli v tomto filmu byl Alain Delon nominován na Césara za nejlepší mužský herecký výkon, Michel Audiard byl nominován v kategorii nejlepší scénář. (Snorlax)
  • Když je Christiane Dubaye (Stéphane Audran) vyhozena z okna, po dopadu na zaparkované auto ji tvůrci naaranžovali do stejné polohy jako americkou úřednici Evelyn Frances McHale. Tato dívka spáchala 1. května 1947 ve svých třiadvaceti letech sebevraždu skokem z 86. patra mrakodrapu Empire State Building. Jediný snímek mrtvé ženy udělal fotograf Robert Wiles a když byl o jedenáct dní později otištěn v časopise LIFE, dostalo se mu titulu "Nejkrásnější sebevražda" a zařadil se na špičku ikonických fotografií 20. století. Později bylo foto publikováno ve stovkách časopisů a fotografických knihách. (Zdroj: ČSFD)
  • Režisér Georges Lautner měl zprvu dost obavy ohledně zapojení Klause Kinskiho, jehož předcházela jeho reputace divocha, s nímž bylo obtížné spolupracovat. Překvapivě na něj přehodnotil názor a považoval ho za jednoho z nejmilejších, nejvstřícnějších herců, se kterými kdy spolupracoval. (akisha)

Reklama

Reklama