Reklama

Reklama

Vdova

  • Československo Vdova Coudercová (více)

Obsahy(1)

On je příliš nespoutaný, ona příliš hrdá... Vdova Coudercová (Simone Signoretová) bojuje sama o udržení statku. Píše se rok 1930, všude je bída, a ani silná žena nemůže udržet statek. Náhoda přivedevdově Coudercové do cesty mladého muže Jeana Lavigne (Alain Delon). Vdova vítá pomoc, a ve svém opuštěném stárnutí vítá i pouhou jeho přítomnost. Jean má velmi dobrý důvod se skrývat, ale vztahy v domě nejsou tak jednoznačné a ideální, jak by se na první pohled zdálo. Vesnice a závist je příliš krutá, než aby nechala oba žít klidný život... Film je adaptací stejnojmenného románu Georgese Simenona, který vyšel i v českém překladu. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Nevšimla som si, žeby tento film ohodnotil niekto menej ako troma hviezdičkami. Herecké výkony sú vysoko nadpriemerné, vynikajúce (zaslúžili by si aj päť hviezdičiek), réžia detto, prostredie veľmi realistické,ale..... film nie je len o tom. Námet a scenár je zvláštny. Zamýšľam sa, čím má diváka obohatiť?! Celkové pocity z filmu sú veľmi rozporuplné. Nič výchovné, nič krásne, ani pozitívne! Ťažké psychologické francúzske filmy - rozmýšľam, čo ma na nich tak irituje a... je to fakt, že veľmi rafinovane vnucujú divákovi sympatizovať so zlom, ba až zločinom, a spravodlivosť s morálkou stavajú do negatívneho svetla. Ale kde je pravda a o čo má človek usilovať? Neexistuje predsa dobré zlo! Kto je tu nositeľ dobra, pravdy, krásy? Ukrývajúci sa sympatický a milý vrah bez morálnych zábran? (V podaní krásneho a šarmantného Delona. Kto by ho nemiloval?!) Hlavná hrdinka - starnúca vdova, navonok tvrdá, ale tak veľmi túžiaca po láske, že odhadzuje všetky zábrany? Alebo susedia - predstavení ako chamtiví udavači, ktorí majú v podstate tiež zákonný nárok na dom? ( Majú však morálne právo?!) Ich krásna, naivná a promiskuitná dcéra? Alebo vari SMRŤ? Ale..... kto môže byť sudcom? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, nejenom díky AD a SS, ale také (a především) lokacemi, úspornou výpravou. Chtěl bych mít dům vedle zdymadla plavebního kanálu, chtěl bych mít za sousedku rozžhavenou krásku Ottavii Piccolo. Pěkný dabing ČT 1994 nic nepokazí. Alain se rád stylizoval do rolí mučedníků či hrdinů bez velkých slov, závěr tohoto filmu dává mým slovům za pravdu, ten ladný skok.... ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Novely Georgese Simenona jsou úsporné vyjadřováním a pádí vražedným tempem. Na ploše 120 stran se odkryje (komisař Maigret) nebo se odehraje jedna malá tragédie (podobná kniha Kočka). Simenon čtenáře vždy vtáhne do prostředí malé komunity a přesto, že ji vlastně nijak nepopisuje, vyvstanou postavy vždy plasticky na pozadí určitého prostoru. Jakákoliv filmová adaptace se nevyhne zpomalení děje a stává se pouhým odrazem románu.Tato stojí na fungujícím pnutí mezi Delonem a Signoret a na tísnivém zobrazení vesnické nenávisti. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že film netrval trošku déle, aby více vynikl vztah Jeana k vdově Coudercové. Obrovskou sílu příběhu ve které si hlavní slovo vzala madam hamižnost to však příliš nesnižuje, zejména díky konci filmu. Postava Alaina Delona je přesně moje gusto a Alain Delon podobné role prostě zvládá naprosto jedinečně. Nezmínit však výborný herecký výkon Simone Signoret by bylo ode mě super hulváctví. Simone Signoret zahrála svou roli, tak, jako kdyby už od narození byla vdova. Velká škoda, že film netrval déle, aby více vynikl herecký talent Simone Signoret a Alaina Delona. Obrovskou sílu příběhu ve které si hlavní slovo vzala madam hamižnost to však příliš nesnižuje........., kurva, ale to už jsem přece psal o pár řádek výš. Toto je učebnicová ukázka tzv. komentátorského kruhu, kdy už komentátor nemá co komentovat, ale pořád komentuje. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výborné a úsporné herecké výkony slavných herců, jednoduchá, přesto mnohovrstevnatá historka o jednom (či dvou) ženském živoření, které dostane nečekanou vzpruhu návštěvou muže, který se chová jinak, než všichni buranští machové ze zaprděné vesnice, tvoří posmutnělý film, který je přesto plný života a naděje. Ať už to s ní dopadne jakkoliv. Když má režisér takové herce a takový scénář, pak se ani nemusí mluvit, a jen při scéně, kdy vdova s ostatními vesničankami pere, dokáže Simone Signoret zahrát triumfální vítězství jen drhnutím mužské košile. SHRNUTÍ SE SPOILEREM: Tohle by dobře nedopadlo, ani kdyby se neobjevili četníci. Ale těch pár chvilek štěstí bylo nádherných. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • V prvním týdnu se film udržel na prvním místě v pokladnách kin s 81 562 diváky ve dvanácti pařížských kinech. Celkem na něj na pařížských předměstích přišlo 700 000 diváků a ve Francii 2 000 000 diváků. (classic)

Reklama

Reklama