Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského města vyústil ve tragédii, když zastánci současného starosty napadli aktivisty z tábora protikandidáta. Vůdce násilníků Portor jednoho z nich ubil k smrti, zastřelil policistu, který chtěl zasáhnout, a uprchl z místa činu. Případ dostal na starost komisař Verjeat. Jeho snahu najít Portora cílevědomě kříží starosta, obává se totiž, že by ho zabiják po dopadení zkompromitoval. Politik má dlouhé prsty, podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Policista se však nevzdává, před odjezdem do nového působiště chce ještě dopadnout vraha. Pokračuje tedy v pátrání, ačkoli se to jeho nadřízeným vůbec nelíbí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní krimi, kde Lino Ventura hraje zkušeného a ostříleného policistu, který má jak jinak, než netradiční metody vyšetřování. Jelikož je vynikající policista, některým lidem ve svém okolí příliš nevoní, proto je převelen ... s tím se však Lino hodlá poprat. Patrick Dewaere tu hraje policejního nováčka, vedle nich dvou se tu představí spousta dalších známých tváří jako Michel Beaune z Profesionála, Claude Rich a další. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Spisovatel Raf Vallet je znám jako autor krimipříběhů o zločinech, mající kořeny v politickém podhoubí (dále např. "Smrt darebáka", "Policejní inspektorka"). Zde vidíme marný boj komisaře Verjeata se zločincem, obrněným politickou mocí. Lino Ventura se pro takovéto role narodil a jeho drsňákovi s dobrým srdcem prostě musíte fandit. A Patrick Dewaere jako jeho mladý kolega rovněž není vůbec k zahození. Vynikající kriminálka s (bohužel) nadčasovým tématem a skvělým závěrem. 96%. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Epesní stará a poctivá francouzská kriminálka bez jediného hluchého místa. Lino Ventura a jeho charismatický komisař Verjeat na sebe s přehledem strhává veškerou pozornost a i když je vám od začátku jasné, že padouši absolutně proti tomuto policejnímu supermanovi nemají šanci, tak si užíváte každý křupnuvší klacek pod jeho nohama. A to až do skvěle vymyšlené závěrečné pointy, která by se dala shrnout jedním slovem, nasrat. Nekompromisních pět! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna ze skvělých francouzských kriminálek zlaté éry, i když není úplně typická. Samo pátrání po pachateli je pouze prostředkem, jak poukázat na propojení politiky a zločinu. Hlavním protivníkem tak není sám pachatel, ale místní starosta se slizkým úsměvem pro kamery, který by nejraději celou záležitost zametl pod koberec. Ventura s obvyklou dávkou charismatu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Francouzská kriminálka staré školy, kde jde policajt po krku jednomu padouchovi, ale pod nohy mu hážou klacky jeden politik a také jeho nadřízený. Lino Ventura v roli komisaře Verjeata má charismatu na rozdávání a jeho vyšetřovací metody jsou dokonale přímočaré. Filmu prospívají i humorné vsuvky, třeba když Verjeat před policejní budovou doslova vyhází mlčky protestující bandu nějakých harekrišňáků, to je fakt nářez :D. Nebo scény v nemocnici, kde je na lůžku pacient (Dominique Zardi) se zlomenou klíční kostí a dějí se mu tam další absurdní úrazy. Ve snímku je spousta známých francouzských tváří a výsostný je také český kinodabing z roku 1979, stačí zmínit jména jako Petr Kostka, Petr Oliva, Stanislav Fišer, Čestmír Řanda, Ferdinand Krůta, Vladimír Krška, Libuše Švormová, Ladislav Mrkvička nebo v titulní roli František Vicena, který Venturovi sedí perfektně! Ocenit musím také novou zrestaurovanou verzi, kterou právě vysílala ČT2. Luxus! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Když byl film v dubnu 2009 vydán ve Francii na DVD, bylo na zadní straně obalu uvedeno, že je „zakázán pro děti do 12 let“, přestože byl v kinech uveden pro „všechny diváky“. (classic)
  • Panorama Rouenu se natáčelo na Côte Sainte-Catherine a v Bonsecours, rue des Aigles. (classic)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971 v Puteaux (Ile-de-France, Francie). (Snorlax)

Reklama

Reklama